Sakharov-prisen til Memorial

Portrett av den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov på Berlinmuren. Foto: Scanpix/AFP.
Portrett av den sovjetiske dissidenten Andrej Sakharov på Berlinmuren. Foto: Scanpix/AFP.

<pDen russiske menneskerettsgruppen Memorial ble torsdag tildelt Europaparlamentets prestisjefylte Sakharovpris for 2009.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen deles i år ut til minne om den drepte aktivisten Natalya Estemirova.


Prisen gikk til tre av hennes kollegaer, Lyudmila Alexeyeva, Oleg Orlov og Sergei Kovalev, «i Memorials navn» og navnet til «alle de andre menneskerettsforsvarerne i Russland» for «tankefrihet».

- Disse menneskene som forsvarer menneskerettighetene må kunne uttrykke seg, sa lederen for Europaparlamentet Jerzy Buzek, som annonserte vinneren 20 år etter dødsfallet til den sovjetiske dissidenten Andrei Sakharov, som vant nobelprisen i fysikk og grunnla Memorial i 1989.

Buzek la til at EUs parlamentsmedlemmer «tror vi kan bidra til å stanse frykten for vold og andre former for forfølgelse rettighetsaktivister må leve med».

Estemirova (50) var en tydelig kritiker mot menneskerettsbrudd i Tsjetsjenia. Hun ble funnet skutt og drept i republikken Ingusjetia i den søndre delen av russisk Kaukasus, etter å ha blitt kidnappet i naborepublikken Tsjetsjenia samme dag.

Anna Politkovskaya

Hun var en nær samarbeidspartner til den russiske journalisten Anna Politkovskaya, som det ble begått attentat mot i Moskva i 2006.

Russlands president Dmitrij Medvedev roste Estemirova etter drapet for å ha avslørt ubehagelige sannheter.

Men en russisk domstol beordret tidligere denne måneden Memorial til å trekke sine beskyldninger om at Tsjetsjenias kontroversielle leder Ramzan Kadyrov var ansvarlig for drapet på Estemirova i juli.

Domstolen i Moskva beordret Memorials leder Orlov, som har sagt at han er sikker på at Kadyrov er skyldig, og gruppen til å betale totalt 70.000 rubler (13.412 kroner) i kompensasjon for å ha skadet den tsjetsjenske lederens omdømme og ære.


Memorial har spesialisert seg på de to blodige krigene i Tsjetsjenia og urolighetene i andre deler av Kaukasus, som Dagestan og Ingusjetia.

Den etterforsker også forbrytelser som ble begått i det tidligere Sovjetunionens navn, og har fått like mye ros som kritikk i et land der den tidligere diktatorens Josef Stalins ry fortsatt holdes i hevd blant enkelte.

Stalin-beviser

Under presidentperioden til Vladimir Putin godkjente Russland en historiebok for skolen som hyllet Stalin som en effektiv leder og nasjonalsangen fra Stalin-tiden ble brakt tilbake, om enn med ny tekst.

I desember 2008 ble Memorials lokaler gjennomsøkt av politi, som beslagla dokumenter med tilknytning til Stalins utrensninger samlet over 20 år. Det måtte en rettssak til før gruppen fikk dokumentene tilbake.

Sakharovprisen er i sitt 21ste år og kommer med en pengepremie på 50.000 euro (417.185 kroner). Den vil bli overrakt under en seremoni 16. desember.

Den kinesiske dissidenten Hu Jia, som kjemper for borgerrettigheter, miljøvern og opplysning om Aids, vant prisen i fjor.

Tidligere vinnere inkluderer Nelson Mandela, Burmas Aung San Suu Kyi og tidligere FN-sjef Kofi Annan, hver av dem også tidligere vinnere av Nobels fredspris.

Lederen av den Internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter, Soulhayr Belhassen, sier til AFP at utmerkelsen «understreker at vi ikke kan ignorere denne delen av Europa».

De andre kandidatene var den svensk-eritreiske forfatteren og politiske fangen Dawit Isaak og den palestinske kvinneaktivisten Izzeldin Abuelaish.

Personvernpolicy