Meny

GASSKRAFTVERK

Har sluppet ut 900.000 tonn CO2 hittil i år

Gasskraftverket på Kårstø: Eid av staten, drives kommersielt og øker norske overskridelser av klimautslipp. Foto: Geir Fuglseth/Naturkraft.
Gasskraftverket på Kårstø: Eid av staten, drives kommersielt og øker norske overskridelser av klimautslipp. Foto: Geir Fuglseth/Naturkraft.

Gasskraftverket på Kårstø har gått for fullt siden februar og har til nå sluppet ut 0,9 millioner tonn CO2. Det skjer samtidig som Norge har overskudd av vannkraft og netto krafteksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs KLIMAKVOTESYSTEM

EU og Norge har vedtatt et system for handel med klimakvoter som viktigste virkemiddel for å redusere klimautslippene.

EUs toppmøte desember 2008 vedtok et revidert EU-system for utslippskvoter (ETS) fra 2013, det vil si i perioden etter at den nåværende Kyoto-avtalen i FN har utløpt.

En ny klimaavtale skal etter planen vedtas i København i desember.

Ifølge EU-vedtaket om et revidert ETS, skal bedriftene som omfattes av kvotesystemet måtte kjøpe et stigende antall kvoter for sine utslipp fra 2013 til 2020.

El-produksjon skal i utgangspunktet betale for alle sine utslipp fra 2013. Andre virksomheter skal i utgangspunktet få en fallende andel gratiskvoter fra 80 prosent i 2013, til 30 prosent i 2020 og ingen gratiskvoter i 2027.

Men virksomheter som er utsatt for konkurranse og kan flytte til utlandet, skal altså unntas.

(ABC Nyheter): Her er norsk klimapolitikk i praksis:

Mens vannkraft-landet Norge eksporterer strøm for fulle mugger, betaler SV-miljøvernministeren et hovedsakelig statlig eid gasskraftverk 210 millioner kroner for å sprenge norske klimaforpliktelser med ytterlige 1,2 millioner tonn i året.

Dette er saka:

Gasskraftverket på Kårstø har kjørt for fullt siden februar i år. Det betyr 100.000 tonn utslipp av klimagassen CO2. Altså 900.000 tonn til nå.

Det bekrefter informasjonssjef Geir Fuglseth ved selskapet Naturkraft AS, som eier kraftverket. Ved full drift slipper gasskraftverket på Kårstø ut 1,2 millioner tonn CO2.

Denne klima-forurensende tilveksten til norsk kraftproduksjon kommer samtidig som landet har overproduksjon av ren vannkraft.

Ifølge kvartalsrapporten til Norges vassdrags- og energidirektorat eksporterte Norge dermed 5,9 av de 94,3 TWh elkraft som ble produsert her i landet første halvår i år.

Lønnsomt for dem, dyrt for staten

Egentlig skulle forurenser ifølge norske prinsipper betale.

Men siden Norge har sluttet seg til EUs klimakvotesystem, har EFTAs overvåkingsorgan ESA pålagt miljøvernminister Erik Solheim å dele ut gratis forurensningskvoter til det hovedsakelig statlig eide, kommersielle selskapet Naturkraft.

SFT har derfor gitt gasskraftverket 1.617.340 kvoter for perioden 2008 til 2012, noe som utgjør 323.468 kvoter per år.

I nasjonalbudsjettet for 2010 regner regjeringen med en kvotepris på 130 kroner tonnet.

Dette betyr en gave fra staten til Naturkraft på 210 millioner kroner.

De økte norske utslippene på grunn av gasskraft-utslippen må staten så handle inn kvoter for i utlandet.

Øker norske overskridelser

Kårstø-anlegget kjører ut 100.000 tonn CO2 for hver måned som går, samtidig som Norge på forhånd har sprengt sine forpliktelser ifølge FNs Kyotoavtale om klimautslipp.

Den tillater Norge å øke sine utslipp med 1 prosent fra 1990 til gjennomsnittet i perioden 2008-2012, mens de fleste andre industriland ble forpliktet til å senke sine utslipp.

Hvorvidt Kårstø-anlegget drives eller ikke, er en ren markedsmessig vurdering fra eierne. Statssekretær Robin Martin KåssMen det var ikke nok for Norge. Utslippene har økt langt mer, og nå kommer gasskraft-forurensningen på toppen.

Regjeringens nasjonalbudsjett anslår at norske klimautslipp vil ligge på 57,3 millioner tonn i 2010, mens maksimum skulle vært 50,1.

- Norge har en stor utfordring: Sverige har redusert sine utslipp med 9,1 prosent fra 1990-2008. Norge, derimot, har i samme periode økt utslippene med 11 prosent!

Det påpekte administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova under NVEs energidager nylig.

Les også: Kollaps for det norske klimaforliket.

- Vill vest.

- Når Kårstø slipper ut, må Norge stramme inn på bilkjøring eller industri, sier Erik Lindeberg. Foto: Thomas Vermes- Når Kårstø slipper ut, må Norge stramme inn på bilkjøring eller industri, sier Erik Lindeberg. Foto: Thomas Vermes

- Det er vill vest i hvem som får tjene penger på å forurense. De som ikke har CO2-avgift, får ture fram som de vil, sier SINTEF-forsker Erik Lindeberg til ABC Nyheter.

- Hva syns du om at Kårstø produserer når vi nå fra før har overskudd på vannkraft?

- Import av kullkraft fra Danmark eller eksport av vannkraft, er en grei sak, sier Lindeberg og forklarer:

- Det er hvert enkelt lands oppgave å ordne klimaforpliktelsene. Foretrekker danskene å parkere bilene sine for å sende kullkraft til oss, er det deres sak.

- Men at staten skal dele ut gratiskvoter for å eksportere gasskraft, blir en helt bisarr komponent i norsk klimapolitikk.

Parkere biler eller legge ned fabrikker?

- Er det ikke bra for klimaet at Norge eksporterer gasskraft, som jo er renere enn kullkraft?

- Norges gasseksport har en CO2-reduserende effekt uansett, fordi vi eksporterer til land med kullkraft.

- Men gassen ville hatt større klimareduserende effekt hvis den ble eksportert direkte.

- Koking av mat med gass utnytter minst 80 prosent av varmeenergien. Koker du med elektrisitet fra Kårstø, utnytter du maksimum 58 prosent.

- Når Naturkraft øker norske utslipp, må Norge enten kjøpe flere kvoter, legge ned annen industri eller parkere biler, sier Lindeberg.

Helt greit for statssekretæren

- Da må vi kutte utslippene tilsvarende på andre sektorer, bekrefter Robin Martin Kåss. Foto: Thomas Vermes- Da må vi kutte utslippene tilsvarende på andre sektorer, bekrefter Robin Martin Kåss. Foto: Thomas Vermes

Arbeiderpartiets statssekretær Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartementet har ingen innvendinger mot det som skjer.

Han er mer opptatt av spørsmålet om gasskraftverket går tilstrekkelig mye til at det er noe poeng å oppfylle løftet om rensing og lagring av CO2 fra Kårstø.

- Hva syns du om at det foregår gasskraftproduksjon med hundretusener av tonn CO2-utslipp på Kårstø i en tid med overskudd på vannkraft?

- Hvorvidt Kårstø-anlegget drives eller ikke, er en markedsmessig vurdering fra eierne. Det vi har sagt er at vi ønsker å vurdere driftsmønsteret på gasskraftverket, svarer Kåss.

Eierne er de helt eller delvis statseide selskapene Statkraft og StatoilHydro.

Hva med norske klimamål?

- I tillegg til eiernes markedsvurdering betyr jo driften av gasskraftverket at norske utslippsforpliktelser etter Kyoto-avtalen sprenges med enda mer enn før?

- Det vi har sagt, er at vi bruker tida til å analysere driftsmønsteret på Kårstø. For det er lite hensiktsmessig å rense gasskraftverk som ikke går, slik situasjonen var for ikke mange månedene siden. Så får vi ta en evaluering fram mot februar 2010, svarer Kåss.

- Hvor hensiktsmessig er det å kjøre gasskraftverk og stresse Norges Kyoto-forpliktelse enda mer i en periode det er nok vannkraft?

- Som sagt, gasskraftverket har tillatelse til å drive. Hvorvidt de ønsker å kjøre det eller ikke, er opp til eierne. Det vi skal ta en beslutning på, er hvilken måte vi skal angripe spørsmålet om rensing på.

- Må kutte utslipp på andre områder

- Hva betyr det for Norges nasjonale forpliktelser etter Kyoto-avtalen at dette gasskraftverket får kjøre uten rensing?

- Det er del av kvotesystemet. Norge må jo nå sine klimamål, og det er vi helt klare på.

- Betyr det at når Kårstø gasskraftverk kjører ut 1,2 millioner tonn CO2 i året, så må vi ta det på andre områder?

- Det vil jo være et resultat, ja. Men nå får vi avvente fram til februar neste år før vi beslutter hva vi gjør med gasskraftverket, sier Robin Martin Kåss.

SVs gasskraftvandring

Mens Arbeiderpartiet hele tida har gått inn for gasskraftverk i Norge, har SV vært imot. Til slutt lot partiet seg til å overtale til å akseptere gasskraftverk med full rensing og lagring av CO2 fra dag én.

Etter hvert signaliserte SVs statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet at SV kunne gå med på gasskraftverk med rensing så snart som mulig.

Nå er SV med i en regjering som i øyeblikket reiser tvil om rensing på Kårstø, og på toppen av det hele har gitt gasskraftverket gratis kvoter for 210 millioner kroner for å klima-forurense.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51 Ricky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47 Ghayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43 Kvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10 Tre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49 Voldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44 Fergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28 To fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09 Moxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05 Tre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59 To personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59 Microsoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24 41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23 Real Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08 Mulig varmerekord i Paris denne uken19:39 Utøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34 Alkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21 Hunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17 Forskere fant ferskvann i Norskehavet19:15 Droneforbud over Utøya og Utvika19:13 Trump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11 Russ siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09 Nikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14 Pante-nedtur på børsen17:55 Siktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34 Jo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30 Medaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15 Britisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13 Bonde fradømt rett til dyrehold17:11 Washington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58 Horton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40 Støre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31 Varetektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30 Valget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09 Skogbrannen i Alta under kontroll16:03 Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00 Tyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47 Farenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32 Solberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 To menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea
Siste nytt
06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet22:51VerdenRicky Martin og hundretusener av demonstranter krever Puerto Rico-guvernørens avgang22:47SportGhayas Zahid lånes ut til Panathinaikos22:43NorgeKvinne fant død hund etterlatt i en konteiner22:10NorgeTre personer pågrepet etter bilran på Minnesund21:49SportVoldtektssaken mot Ronaldo legges vekk21:44NorgeFergen Oslo XI er tilbake i drift etter bryggekrasj21:28NorgeTo fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord21:09PolitikkMoxnes driver stygg politisk kommunikasjon21:05VerdenTre såret av bilbombe på fransk base i Mali20:59NorgeTo personer fraktet til sykehus etter boligbrann i Sandefjord20:59VerdenMicrosoft med milliardsatsing på kunstig intelligens20:24Verden41 personer omkom i kraftig uvær i India20:23SportReal Madrid er verdens mest verdifulle fotballklubb20:08VerdenMulig varmerekord i Paris denne uken19:39NorgeUtøya-naboer reager på minnested – varsler søksmål19:34VerdenAlkohol-tragedie rammer Costa Rica – nesten 20 år etter at den rammet Norge19:21VerdenHunt: Europeisk eskortetjeneste skal sikre trygg ferdsel i Hormuzstredet19:17NorgeForskere fant ferskvann i Norskehavet19:15NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika19:13NyheterTrump tilbyr seg å mekle i Kashmir-konflikten19:11VerdenRuss siktet for drapsforsøk etter voldsepisode på gresk øy19:09PengerNikolai Astrup dro inn 15,4 millioner kroner i fjor18:14PengerPante-nedtur på børsen17:55NorgeSiktet mann i 40-årene avhørt etter dødsfall i Telemark17:34PolitikkJo Swinson ny leder for de britiske Liberaldemokratene17:30SportMedaljevinnere sendte rørende hilsen til kreftsyk konkurrent17:15VerdenBritisk-iransk kvinne tilbake i fengselet i Iran17:13NorgeBonde fradømt rett til dyrehold17:11PengerWashington Post: Huawei bidro til mobilnett i Nord-Korea16:58SportHorton fikk advarsel for protesten mot Sun16:40PolitikkStøre: 22. juli var høyreekstrem terror ment å ramme Arbeiderpartiet16:31NorgeVaretektsfengsling av voldtektssiktet bergenser opprettholdes16:30VerdenValget snur opp ned på ukrainsk politikk16:09NorgeSkogbrannen i Alta under kontroll16:03VerdenMayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande16:00VerdenTyskland deler ikke USAs syn på Iran15:47NorgeFarenivået senket til gult igjen ved Veslemannen15:32NorgeSolberg kan ikke love å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03NorgeTo menn pågrepet for hakekors-hærverk på 22. juli-minnesmerke07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus