GASSKRAFTVERK

Har sluppet ut 900.000 tonn CO2 hittil i år

Gasskraftverket på Kårstø: Eid av staten, drives kommersielt og øker norske overskridelser av klimautslipp. Foto: Geir Fuglseth/Naturkraft.
Gasskraftverket på Kårstø: Eid av staten, drives kommersielt og øker norske overskridelser av klimautslipp. Foto: Geir Fuglseth/Naturkraft.

Gasskraftverket på Kårstø har gått for fullt siden februar og har til nå sluppet ut 0,9 millioner tonn CO2. Det skjer samtidig som Norge har overskudd av vannkraft og netto krafteksport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs KLIMAKVOTESYSTEM

EU og Norge har vedtatt et system for handel med klimakvoter som viktigste virkemiddel for å redusere klimautslippene.

EUs toppmøte desember 2008 vedtok et revidert EU-system for utslippskvoter (ETS) fra 2013, det vil si i perioden etter at den nåværende Kyoto-avtalen i FN har utløpt.

En ny klimaavtale skal etter planen vedtas i København i desember.

Ifølge EU-vedtaket om et revidert ETS, skal bedriftene som omfattes av kvotesystemet måtte kjøpe et stigende antall kvoter for sine utslipp fra 2013 til 2020.

El-produksjon skal i utgangspunktet betale for alle sine utslipp fra 2013. Andre virksomheter skal i utgangspunktet få en fallende andel gratiskvoter fra 80 prosent i 2013, til 30 prosent i 2020 og ingen gratiskvoter i 2027.

Men virksomheter som er utsatt for konkurranse og kan flytte til utlandet, skal altså unntas.

(ABC Nyheter): Her er norsk klimapolitikk i praksis:

Mens vannkraft-landet Norge eksporterer strøm for fulle mugger, betaler SV-miljøvernministeren et hovedsakelig statlig eid gasskraftverk 210 millioner kroner for å sprenge norske klimaforpliktelser med ytterlige 1,2 millioner tonn i året.

Dette er saka:

Gasskraftverket på Kårstø har kjørt for fullt siden februar i år. Det betyr 100.000 tonn utslipp av klimagassen CO2. Altså 900.000 tonn til nå.

Det bekrefter informasjonssjef Geir Fuglseth ved selskapet Naturkraft AS, som eier kraftverket. Ved full drift slipper gasskraftverket på Kårstø ut 1,2 millioner tonn CO2.

Denne klima-forurensende tilveksten til norsk kraftproduksjon kommer samtidig som landet har overproduksjon av ren vannkraft.

Ifølge kvartalsrapporten til Norges vassdrags- og energidirektorat eksporterte Norge dermed 5,9 av de 94,3 TWh elkraft som ble produsert her i landet første halvår i år.

Lønnsomt for dem, dyrt for staten

Egentlig skulle forurenser ifølge norske prinsipper betale.

Men siden Norge har sluttet seg til EUs klimakvotesystem, har EFTAs overvåkingsorgan ESA pålagt miljøvernminister Erik Solheim å dele ut gratis forurensningskvoter til det hovedsakelig statlig eide, kommersielle selskapet Naturkraft.

SFT har derfor gitt gasskraftverket 1.617.340 kvoter for perioden 2008 til 2012, noe som utgjør 323.468 kvoter per år.

I nasjonalbudsjettet for 2010 regner regjeringen med en kvotepris på 130 kroner tonnet.

Dette betyr en gave fra staten til Naturkraft på 210 millioner kroner.

De økte norske utslippene på grunn av gasskraft-utslippen må staten så handle inn kvoter for i utlandet.

Øker norske overskridelser

Kårstø-anlegget kjører ut 100.000 tonn CO2 for hver måned som går, samtidig som Norge på forhånd har sprengt sine forpliktelser ifølge FNs Kyotoavtale om klimautslipp.

Den tillater Norge å øke sine utslipp med 1 prosent fra 1990 til gjennomsnittet i perioden 2008-2012, mens de fleste andre industriland ble forpliktet til å senke sine utslipp.

Hvorvidt Kårstø-anlegget drives eller ikke, er en ren markedsmessig vurdering fra eierne. Statssekretær Robin Martin KåssMen det var ikke nok for Norge. Utslippene har økt langt mer, og nå kommer gasskraft-forurensningen på toppen.

Regjeringens nasjonalbudsjett anslår at norske klimautslipp vil ligge på 57,3 millioner tonn i 2010, mens maksimum skulle vært 50,1.

- Norge har en stor utfordring: Sverige har redusert sine utslipp med 9,1 prosent fra 1990-2008. Norge, derimot, har i samme periode økt utslippene med 11 prosent!

Det påpekte administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova under NVEs energidager nylig.

Les også: Kollaps for det norske klimaforliket.

- Vill vest.

- Når Kårstø slipper ut, må Norge stramme inn på bilkjøring eller industri, sier Erik Lindeberg. Foto: Thomas Vermes- Når Kårstø slipper ut, må Norge stramme inn på bilkjøring eller industri, sier Erik Lindeberg. Foto: Thomas Vermes

- Det er vill vest i hvem som får tjene penger på å forurense. De som ikke har CO2-avgift, får ture fram som de vil, sier SINTEF-forsker Erik Lindeberg til ABC Nyheter.

- Hva syns du om at Kårstø produserer når vi nå fra før har overskudd på vannkraft?

- Import av kullkraft fra Danmark eller eksport av vannkraft, er en grei sak, sier Lindeberg og forklarer:

- Det er hvert enkelt lands oppgave å ordne klimaforpliktelsene. Foretrekker danskene å parkere bilene sine for å sende kullkraft til oss, er det deres sak.

- Men at staten skal dele ut gratiskvoter for å eksportere gasskraft, blir en helt bisarr komponent i norsk klimapolitikk.

Parkere biler eller legge ned fabrikker?

- Er det ikke bra for klimaet at Norge eksporterer gasskraft, som jo er renere enn kullkraft?

- Norges gasseksport har en CO2-reduserende effekt uansett, fordi vi eksporterer til land med kullkraft.

- Men gassen ville hatt større klimareduserende effekt hvis den ble eksportert direkte.

- Koking av mat med gass utnytter minst 80 prosent av varmeenergien. Koker du med elektrisitet fra Kårstø, utnytter du maksimum 58 prosent.

- Når Naturkraft øker norske utslipp, må Norge enten kjøpe flere kvoter, legge ned annen industri eller parkere biler, sier Lindeberg.

Helt greit for statssekretæren

- Da må vi kutte utslippene tilsvarende på andre sektorer, bekrefter Robin Martin Kåss. Foto: Thomas Vermes- Da må vi kutte utslippene tilsvarende på andre sektorer, bekrefter Robin Martin Kåss. Foto: Thomas Vermes

Arbeiderpartiets statssekretær Robin Martin Kåss i Olje- og energidepartementet har ingen innvendinger mot det som skjer.

Han er mer opptatt av spørsmålet om gasskraftverket går tilstrekkelig mye til at det er noe poeng å oppfylle løftet om rensing og lagring av CO2 fra Kårstø.

- Hva syns du om at det foregår gasskraftproduksjon med hundretusener av tonn CO2-utslipp på Kårstø i en tid med overskudd på vannkraft?

- Hvorvidt Kårstø-anlegget drives eller ikke, er en markedsmessig vurdering fra eierne. Det vi har sagt er at vi ønsker å vurdere driftsmønsteret på gasskraftverket, svarer Kåss.

Eierne er de helt eller delvis statseide selskapene Statkraft og StatoilHydro.

Hva med norske klimamål?

- I tillegg til eiernes markedsvurdering betyr jo driften av gasskraftverket at norske utslippsforpliktelser etter Kyoto-avtalen sprenges med enda mer enn før?

- Det vi har sagt, er at vi bruker tida til å analysere driftsmønsteret på Kårstø. For det er lite hensiktsmessig å rense gasskraftverk som ikke går, slik situasjonen var for ikke mange månedene siden. Så får vi ta en evaluering fram mot februar 2010, svarer Kåss.

- Hvor hensiktsmessig er det å kjøre gasskraftverk og stresse Norges Kyoto-forpliktelse enda mer i en periode det er nok vannkraft?

- Som sagt, gasskraftverket har tillatelse til å drive. Hvorvidt de ønsker å kjøre det eller ikke, er opp til eierne. Det vi skal ta en beslutning på, er hvilken måte vi skal angripe spørsmålet om rensing på.

- Må kutte utslipp på andre områder

- Hva betyr det for Norges nasjonale forpliktelser etter Kyoto-avtalen at dette gasskraftverket får kjøre uten rensing?

- Det er del av kvotesystemet. Norge må jo nå sine klimamål, og det er vi helt klare på.

- Betyr det at når Kårstø gasskraftverk kjører ut 1,2 millioner tonn CO2 i året, så må vi ta det på andre områder?

- Det vil jo være et resultat, ja. Men nå får vi avvente fram til februar neste år før vi beslutter hva vi gjør med gasskraftverket, sier Robin Martin Kåss.

SVs gasskraftvandring

Mens Arbeiderpartiet hele tida har gått inn for gasskraftverk i Norge, har SV vært imot. Til slutt lot partiet seg til å overtale til å akseptere gasskraftverk med full rensing og lagring av CO2 fra dag én.

Etter hvert signaliserte SVs statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet at SV kunne gå med på gasskraftverk med rensing så snart som mulig.

Nå er SV med i en regjering som i øyeblikket reiser tvil om rensing på Kårstø, og på toppen av det hele har gitt gasskraftverket gratis kvoter for 210 millioner kroner for å klima-forurense.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Amerikanerne anbefales å bruke maske00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger
Siste nytt
01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenAmerikanerne anbefales å bruke maske00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus