Boikotter egen rettssak

Radovan Karadzic boikotter første rettsmøte ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia. Foto: Scanpix/AFP.
Radovan Karadzic boikotter første rettsmøte ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen bosnisk-serbiske lederen under krigen i Jugoslavia, Radovan Karadzic, har uttalt til en FN-domstol at han vil boikotte begynnelsen av rettssaken mot ham neste uke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Karadzic, som skal stilles for retten mandag for 11 tiltalepunkter inkludert folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier han ikke har fått nok tid til å studere en million sider med rettsdokumenter fra påtalemakten.

Han avviser alle tiltalene mot seg og planlegger å føre sitt eget forsvar.

- Jeg innformerer dere herved om at mitt forsvar ikke er klart for min rettssak, som skal begynne som planlagt 26. oktober, og at jeg derfor heller ikke vil møte denne datoen, sier Karadzic i en skriftlig uttalelse til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia.


Uttalelsen ble offentliggjort av Karadzic advokat Peter Robinson.

Les hele uttalelsen her.

Påtalemyndigheten sier den er klar til å begynne rettssaken.

- Vi er klare til å begynne rettssaken, det er opp til dommerne å komme med en avgjørelse, sier Olga Kavran, talskvinne for krigsforbryterdomstolens sjefsanklager Serge Brammertz.

- Det viktigste er at rettssaken finner sted, hvis det ikke skjer mandag vil det skje senere, sa hun.

Karadzic er tiltalt som en av de påståtte bakmennene for en plan om å «permanent fjerne» bosniske muslimer og kroater fra områder serberne hevder er sitt, inkludert for hans rolle i den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo som etterlot 10.000 døde, og massakren på omkring 8000 muslimske menn og gutter i Srebrenica i juli 1995.

Bosnias etniske kriger mellom 1992 og 1995 kostet anslagsvis 100.000 mennesker livet.