Får ikke penger til tarmkreftscreening

<p><strong>IKKE PENGER TIL SCREENING: </strong>Vi lei oss for at det ikke bevilges penger til tarmkreftscreening-prosjektet, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Hans Petter Aarseth. (Arkivfoto: Scanpix)</p>
IKKE PENGER TIL SCREENING: Vi lei oss for at det ikke bevilges penger til tarmkreftscreening-prosjektet, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Hans Petter Aarseth. (Arkivfoto: Scanpix)

<pRegjeringen har ikke bevilget penger til å prøve ut tarmkreftscreening. – Trist, mener Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet. Kreftforeningen har ikke gitt opp. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Screening er systematiske undersøkelser for en bestemt sykdom i en befolkningsgruppe.

I Norge har man allerede screeningprogrammer for brystkreft og livmorhalskreft.

Tarmkreft eller kolorektal kreft er ondartede svulster i tykktarmen (kolon) eller endetarmen (rektum).

Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen. Reft i tykktarm og endetarm omtales vanligvis under ett som tarmkreft.

I Norge påvises cirka 2200 nye tilfeller av kolonkreft og ca. 1000 nye tilfeller av rektumkreft hvert år.

De siste 50 årene har man sett en 50 prosents økning i antall tilfeller av tarmkreft i Norge.

Jo eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen.

Lavt inntak av rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og fett anbefales. Mye grønnsaker og fysisk aktivitet anbefales som forebyggende tiltak.

Kilder: Pasienthandboka.no og Kreftforeningen

(ABC Nyheter): Norge er på verdenstoppen i forekomster av tarmkreft. Fordi sykdommen har få synlige symptomer oppdages den ofte sent, og tarmkreft er blant de mest dødelige kreftformene i Skandinavia.

Tidligere denne måneden skrev ABC Nyheter at Helsedirektoratet planlegger et pilotprosjekt der man skal teste ut tarmkreftscreening.

Prosjektet der et utvalg fylker skal inngå, er imidlertid avhengig av økonomisk satsing, men i sitt forslag til statsbudsjett som ble lagt fram 13. oktober, har regjeringen ikke bevilget penger til dette.

- Vi har tatt til etterretning at det ikke er mulig å prioritere dette i neste års budsjett.

- Det er vi lei oss for, men det er ikke plass til alt. Det er dessverre mange gode tiltak som må skyves på, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Hans Petter Aarseth til ABC Nyheter.

- Vi vil fortsette å jobbe for å få til dette en gang i fremtiden, fortsetter han.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

- Vil be om penger

Kreftforeningen mener tarkmkreftscreening vil kunne gi gode resultater, og er skuffet over at det ikke er satt av penger til prøveprosjektet i forslaget til statsbudsjett for 2010.

Men ifølge assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei vil organisasjonen jobbe for å endre på dette når budsjettforslaget nå behandles.

- Vi var veldig positive til signalene som kom i forkant av budsjettet, om at man ønsket å sette i gang med dette, så vi kommer til å følge opp saken, sier han til ABC Nyheter.

Han forklarer at i likhet med andre organisasjoner og aktører så deltar Kreftforeningen i høringer i forhold til budsjettet.

- Der vil vi be om at det settes av penger til dette, enten vet at man tar penger fra andre poster i budsjettet eller ved at det kommer en tilleggsbevilgning, sier Opdalshei.

- Slik vi forstår det har det kommet en anbefaling fra Helsedepartementet (HOD) til Helsedirektoratet, hvor de foreslår å sette i gang med dette. Vi vil høre med HOD hva slags grunner de da har til ikke å sette i gang.

- Vi mener det er viktig å komme i gang med organiserte forsøk av tarmkreftscreening, sier Opdalshei til ABC Nyheter.

Les også: - Røyking kan gi tarmkreft

Personvernpolicy