Iran og Israel i direkte atomsamtaler

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->En iransk forsøksreaktor i Teheran. Foto: Scanpix/EPA.
En iransk forsøksreaktor i Teheran. Foto: Scanpix/EPA.

<pEn representant for den israelske atomenergikommisjonen har holdt flere møter med en iransk representant for å diskutere atomspørsmål i regionen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talskvinnen til kommisjonen ville ikke gi detaljer om møtet, men dagsavisen Haaretz melder at representantene snakket om muligheten for å erklære Midtøsten en atomvåpenfri sone.

- Det har vært flere møter mellom en representant for vår kommisjon og en iransk representant i en regional kontekst, sier kommisjonens talskvinne Yael Doron til AFP.

- Disse møtene ble holdt bak lukkede dører, sa hun, og la til at møtene var organisert av Australia.

Hun avviste å gi flere detaljer om samtalene, som er de første mellom de to erkefiendene som har vært gjort offentlig kjent siden sjahen av Iran ble avsatt i 1979.


Også til stede ved møtet var representanter for Den arabiske liga, Jordan, Egypt, Tunis, Tyrkia, Marokko, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, i tillegg til europeiske og amerikanske representanter, skriver Haaretz.

Avisen skriver at møtet ble organisert av Den internasjonale kommisjonen for ikke-spredning, satt opp på initiativ fra den australske statsministeren Kevin Rudd.

Nettstedet til Irans statlige fjernsyn avviste rapportene.

- Denne løgnen er en form for psykologisk operasjon med sikte på å påvirke den stadige suksessen til Irans dynamiske diplomati under møtene i Genève og Wien, sier atomorganisasjonens talsmann Ali Shirzadian.

Han refererte til samtaler i de to hovedstedene de siste ukene mellom Iran og seks verdensmakter om den islamske republikkens kontroversielle program for anriking av uran.

Haaretz skriver at Meirav Zafary-Odiz, direktøren for våpenkontroll ved den israelske atomkommisjonen og Ali Asghar Soltanieh, Irans utsending til Det internasjonale atomenergibyrået, møttes flere ganger i Kairo i slutten av september.

Israel, den eneste om enn ikke-erklærte atomvåpenmakten i Midtøsten, har aldri avvist å ty til militæraksjon for å stanse Irans atomprogram. Vesten mistenker at Iran har som mål å bygge atomvåpen, men myndighetene i Teheran insisterer på at programmet for anrikning av uran er ment for fredelige formål.

Personvernpolicy