– 4.000 utlendinger skal sendes ut av Norge

<p><strong>SENDER UT: </strong>Rask uttransportering er viktig for å få ned asylstrømmen, mener justisminister Knut Storberget (Ap). (Foto: Scanpix)</p>
SENDER UT: Rask uttransportering er viktig for å få ned asylstrømmen, mener justisminister Knut Storberget (Ap). (Foto: Scanpix)

<pFor å få ned tallet på asylsøkere vil regjeringen sende 4.000 personer som oppholder seg ulovlig i Norge, ut av landet før året er omme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rask uttransportering er viktig for å få ned asylstrømmen, mener justisminister Knut Storberget (Ap).

Både Norge, Danmark og Finland opplevde en økning i antall asylsøkere første halvår i år, viser nye tall fra FN. Sverige strammet inn i asylpolitikken sin i fjor, og opplevde en nedgang i første halvår i år.

– Det viser hvor viktig og riktig det er at man strammer inn i politikken for hvem som får lov til å bli, sier Storberget til NRK.

– Det er én forklaring på at asylstrømmen gikk ned, og det er at Sverige strammet inn sin politikk overfor irakere i fjor. De gjorde det vanskeligere å få asyl og startet med tvangsreturer, sier Hanne Mathisen hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I 2008 sendte Politiets utlendingsenhet (PU) 3.000 personer som oppholdt seg ulovlig i Norge, ut av landet. Ved utgangen av august i år hadde PU uttransportert 2.600 personer.

– Politiets utlendingsenhet bidrar til kriminalitetsbekjempelsen gjennom å prioritere og sende ut personer som begår kriminalitet. Av alle uttransporterte er 800 personer sendt ut av landet etter å ha blitt utvist eller bortvist som følge av lovbrudd i Norge. Mange av disse er dømt for grov kriminalitet, sa sjef for PU, Ingrid Wirum, da tallene ble lagt fram i september. (©NTB)

Personvernpolicy