Feel good Zombie

Woody Harrelson leder an et strålende ensemble av skuespillere i «Zombieland».
Woody Harrelson leder an et strålende ensemble av skuespillere i «Zombieland».

<pGå på date med zombiene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Film: Zombieland

Regi: Ruben Fleicher

Plot: Verden er overtatt av zombier og fire mennesker rømmer ut på motorveien.

I hovedrollene: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigal Breslin og Emma Stone.

Det er på høy tid å slå et slag for zombiefilmene. Denne undervurderte filmsjangeren yndet at kvisete tenåringsgutter. De kan ha sett noe ikke du har sett.

Det handler nemlig om så mye mer enn blod, gørr og grov kannibalisme... Eller nei, det gjør det forresten ikke. Egentlig handler det bare om det, men herregud så artig det kan være. For i dette enkle premisset ligger stort potensiale.

Hvis du skal se en zombiefilm i år, la det være «Zombieland».


«Greed is good»

Først litt zombievitenskap. Slik vampyrene er en metafor for seksuell destruktivitet og varulven for forandring og pubertet, er zombiene også et ubehagelig speilbilde av oss som mennesker. Zombiene er vår grådighet. Det er ikke en tilfeldighet at zombiene trives i kjøpesentre. Innimellom all gørra finnes nemlig en metafor til forbrukerkapitalisme.

I «Zombieland» er monstrene tjukkaser på supermarkedet, bortskjemte prinsessekledde småjenter som spiser sine foreldre og en kvinne som spiser invollene til sin kjære på biltur ut av byen.

Zombier er ikke så skumle om du bare kan le høyt nok av de. Det er de beste zombiene som får oss til å kjenne oss igjen i verdens nådeløse egoisme.

Zombieland

I «Zombieland» møter vi en gjeng mennesker følelsesmessig såret etter møtet med de grådige beistene.

Jesse Eisenberg spiller nerdete, men sjarmerende Columbus. Woody Harrelson gjør et comeback som cowboyen Tallahassee. Emma Stone er et filmatisk svar på Lily Allen som Wichita og Abigail Breslin må være en av de tøffeste barnestjernene på jorda som Little Rock. Som en overraskelse kommer også en gjesteopptreden med en viss Hollywood-mann med initialene BM. Jeg skal ikke si hvem det er, men hans scener alene er verdt et kinobesøk.

Historien er ikke så mye å snakke om. «Zombieland» er en slags roadmovie, og det er veien som teller i dette tilfellet. Filmen er en sorgmunter skrekkfilm. Replikkene er artige og i visse tilfeller absolutt siterbare.

God kjemi

Det synes at skuespillerne har hatt det gøy på filmsettet. Kjemien mellom de fire hoverolleinnehaverne stemmer perfekt og humoren ligger der hele tiden som et lunt teppe.

Det ligger en slags rettmessig dumskap til grunn for sjangeren zombiefilmer. Slik skal det etter min mening være. «Zombieland» klarer likevel å gjøre det på en smart måte.

Balansen og grensene mellom virkelighet og uvirkelighet er hele tiden skiftende. Skuespillerne forholder seg til det som skjer med en blanding av inderlighet og distanse som gjør en engasjert i handlingen, men samtidig såpass distansert at du kan le.

Den beste datefilmen

Med «Zombieland» tar også zombiesjangeren en utstikker. Humoren har vært der lenge, men her er den mer artikulert. Filmen er uhøytidelig uten å være fordummende.

Dropp romantisk komediekliss denne helgen. Jeg kan faktisk ikke tenke meg en bedre datefilm en dette.

Personvernpolicy