Ny strid om fossile Ida

Fossilet Ida. Via en CC-by-2.5 fra Public Library of Science.
Fossilet Ida. Via en CC-by-2.5 fra Public Library of Science.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEr Ida, de fossile levningene som ble funnet av den norske forskeren Jørn Hurum, virkelig et forstadium til mennesket? Svaret får vi kanskje aldri, for fossilet skal være så ødelagt at det vanskelig lar seg tolke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske fagmannen Erik Seiffert og hans kolleger har analysert de fossile levningene. De avviser teorien om at Ida kunne være med å på å knytte sammen aper og halvaper, beslektet med våre dagers lemurer, skriver vitenskapstidsskriftet New Scientist.

Ida skapte store oppslag verden over, da levningene av skjelettet hennes ble vist fram i mai i år. Levningene ble funnet i Messel nær Frankfurt i Tyskland allerede i 1983, men de som fant «Ida» valgte å sitte på hemmeligheten i mer enn 25 år.

– Når det gjelder viktige anatomiske trekk som forskere gjør stor bruk av, gir restene forbausende lite informasjon. Hodeskallen er knust og ankelen skadd, sier Erik Seiffert med henvisning til to kroppsdeler som er svært viktige for forskerne.

Jørn Hurum sier seg ifølge New Scientist svært overrasket over Seifferts påstander. Han mener kritikken er nokså voldsom, tatt i betraktning av at Seiffert og hans kolleger ikke har studert selve skjelettet, men bare fotografier og avstøpninger. (©NTB)