Lars von Trier fikk pris

Den danske regissøren Lars von Trier er tildelt Nordisk Råds filmpris. Foto: Scanpix
Den danske regissøren Lars von Trier er tildelt Nordisk Råds filmpris. Foto: Scanpix

<pDen danske regissøren Lars von Trier er tildelt Nordisk Råds filmpris for 2009 for filmen «Antichrist»</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den offisielle bekreftelsen ryddet de siste dagers forvirring til side, etter at danske medier for et par dager siden lekket at von Trier ville få prisen. Mens von Trier for sikkerhets skyld både har bekreftet og benektet disse opplysningene, ifølge danske medier.

Vill, vakker og voldsom

Men nå er det altså klart, at Lars von Trier faktisk får Nordisk Råds filmpris for sin film «Antichrist». Som begrunnelse for tildelingen skriver juryen at «Antichrist» er en «vill, visuelt vakker og rystende voldsom film om sorg, raseri og skyld. Den er en lidenskapelig beretning om følelsenes og naturens irrasjonelle krefter, som ikke lar seg beherske av verken fornuft eller kognitiv terapi. Filmen bryter ned grensene mellom indre og ytre realiteter og borer seg langt inn i hovedpersonenes dypeste vesen».

«Antichrist» hadde premiere på Cannes-festivalen i år, og Charlotte Gainsbourg ble hedret med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats. Også ABCs anmelder var begeistret for filmen.

Personvernpolicy