Meny

Rett i strupen på EU

Nå må den forhenværende ja-generalen Lisbeth Berg-Hansen gå til kamp om makrellkvoter - mot EU. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg liker særdeles dårlig at EU har begått avtalebrudd ved å kaste ut norske makrellfiskere før norske kvoter var fisket opp.

(ABC Nyheter): Det sier den nye fiskeri- og kystministeren Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til ABC Nyheter i Stortinget, under ett døgn etter at hun tiltrådte statsrådsposten.

Rolig har hun besvart kritiske spørsmål om at hun er regjeringens rikeste som følge av eierskapet sitt i fiskeoppdrettsanlegg, og at hun er på kollisjonskurs med statsministeren i synet på skattelistene.

Berg-Hansen er imot den formen for offentlighet.

Les:

Hun er regjeringens rikeste statsråd.

Hun er også anmeldt for miljøkrim etter at tusenvis av laks rømte fra anlegget hennes.

Harde tak mot EU

Men dette blir blåbær mot det som venter henne i en gigantisk fiskeri-strid med EU.

Om kvelden 1. oktober meddelte EU rett og slett at de umiddelbart stengte norske fiskere ute fra makrellfangsten i EU-farvann.

Over 30 fartøy måtte på kort varsel avbryte fisket, og inntektene fra 50.000 av de 180.000 tonn markell som var avtalt norsk kvote, ser ut til å gå fløyten.

- Avtalebrudd

- Hva syns du om at EU kaster ut norske makrellfiskere?

- Jeg liker det særdeles dårlig. Det er avtalebrudd! sier Berg-Hansen.

Ifølge norske myndigheter tilsier en tosidig avtale mellom EU og Norge at landenes fiskere kan fiske opp sine avtalte kvoter også om makrellen svømmer over nabolandenes grenser.

I 2004 var Lisbeth Berg-Hansen med på å stifte en kustig grasrotbevegelse, Kysten inn i EU. Som leder i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) ble hun leder i denne ja-bevegelsen som etter en tid døde hen.

- Ville norske fiskere hatt bedre tilgang til fiskekvotene hvis Norge hadde vært med i EU?

- Det har jeg ikke forutsetning for å si noe om. Det er hypotetisk, svarer fiskeriministeren.

Dragkamp i en uke

Hele neste uke skal norske forhandlere drøfte det som oppfattes som avtalebrudd, med EU. Et EU som til nå har vært steile.

Blant annet hadde Norges ambassadør til EU, Oda H. Sletnes et møte med generaldirektøren i EU-kommisjonen allerede dagen etter fangststoppen.

- Det haster. Fisket pågår jo. Dette skulle vært løst i går! mener Lisbeth Berg-Hansen.

EUs fiskeriministere fikk i går en orientering om fangststoppen norske fartøyer er blitt utsatt for, og kommisjonens forberedelser for fiskeriforhandlingene med Norge om kvoter for 2010.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus