Klare for massevaksinasjon – men mangler vaksine

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sammen med den første esken fra den første pallen, som ankom Norge, med H1N1-vaksine på 50 000 doser på Europharma Nordics sitt lager i Bærum. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix</span></span>
Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sammen med den første esken fra den første pallen, som ankom Norge, med H1N1-vaksine på 50 000 doser på Europharma Nordics sitt lager i Bærum. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

<pMange kommuner har apparatet på plass for å sette i gang massevaksinasjon av innbyggerne sine mot svineinfluensa kommende uke. Det er bare én ting som mangler: Vaksinen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ifølge Folkehelseinstituttet skal vi ha den her i løpet av denne uken og legger opp til å begynne vaksineringen av risikogrupper og prioriterte kommende onsdag, sier kommuneoverlege Karsten Vingen i Ålesund til NTB.

– Vag informasjon

Kommunen tar i bruk Colorline stadion der helsepersonell skal gjennomføre en effektiv vaksinering. Ifølge beredskapssjef Albert Gjørtz legges det opp til vaksinering av 200 personer i timen og 5.000 personer i uken.

Høgskolen i Ålesund og Røde Kors er engasjert til å organisere køer og til å overvåke pasienter umiddelbart etter vaksineringen.

Problemet er at Ålesund kommune bare får nok vaksine til 2.500 personer i første omgang. Ifølge beredskapssjefen vet man lite om når neste forsendelse fra Folkehelseinstituttet kommer og hvor mye som kommer.

– Informasjonen fra Folkehelseinstituttet er for vag. Den burde vært mye klarere og kommet tidligere. Da ville det vært enklere for oss å tilpasse et opplegg. Nå satser vi på at vaksinen er kommet til førstkommende onsdag, og at vi kan starte en massevaksinering, sier Gjørtz.

2.500 vaksiner

2.500 vaksiner til 43.000 innbyggere er ifølge Gjørtz altfor lite sammenholdt med det apparatet kommunen har lagt opp til på Colorline stadion.

Når det kommer mer, har han ikke klart å få svar på.

Anne Kirkhusmo i kommunikasjonsavdelingen ved Folkehelseinstituttet opplyser at de i første omgang får ut 450.000 vaksinedoser til hele landet.

Kommunene i de fleste fylkene i landet vil ha sine vaksiner på plass denne uka. Utsendingen startet 19. oktober. Kun fem fylker – Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold – må vente på sine vaksiner til neste uke (uke 44).

Kirkhusmo vet ikke når forsendelse nummer to av svineinfluensavaksine kan starte. Dermed er det også vanskelig for kommunene å vite når de kan starte vaksineringen av folk flest som ønsker å bli vaksinert. (©NTB)

Personvernpolicy