Fikk sparken fordi han ikke hadde veksel

SPARKET: Mannen fikk sparken da han ikke kunne fremvise vekselen ved kontroll. Nå er mannen tilbake i jobb. Det understrekes at dette er et illustrasjonsbilde. Konduktøren på bildet har ingenting med saken å gjøre (Foto: Scanpix).
SPARKET: Mannen fikk sparken da han ikke kunne fremvise vekselen ved kontroll. Nå er mannen tilbake i jobb. Det understrekes at dette er et illustrasjonsbilde. Konduktøren på bildet har ingenting med saken å gjøre (Foto: Scanpix).

<pNSB mente 53-åringen fortjente sparken. Nå er de knust i retten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den 53 år gamle togkonduktøren fikk sparken av NSB fordi han ikke hadde vekslepenger utdelt ved togselskapets kontroll. Nå har Trondheim tingrett gitt konduktøren full støtte.

- Vi vant fram på absolutt alle punkter. Juridisk sett er jeg veldig godt fornøyd, og for min klient var dette veldig viktig, sier 53-åringens advokat Karl Inge Rotmo til ABC Nyheter.

7000 kroner

53-åringen ønsker ikke selv kontakt med pressen.

Det var i desember 2008 at konduktøren fikk sparken, fordi en kontroll viste at han ikke hadde vekslepenger tilgjengelig, samt at han oppbevarte dem i strid med instruksen.

Alle konduktører i NSB disponerer et visst beløp til vekslepenger, i 53-åringens tilfelle 7000 kroner. Disse pengene oppbevarte konduktøren sammen med sine private midler. Det reagerte NSB på, og dermed ble han avskjediget på grunn av underslag.

Kort tid senere saksøkte han altså NSB.

Belastende

- Det har vært veldig belastende for min klient. Men den voldsomme støtten han har hatt blant kolleger har vært viktig for ham. Jeg har sjelden sett en arbeidstaker som har hatt sånn støtte fra sine kolleger som i denne saken, sier Rotmo.

53-åringen fikk aldri noen advarsel fra NSB om at hans praksis var i strid med reglene før avskjeden i 2008. Da hadde han jobbet som konduktør i 35 år.

Først etter avskjedigelsen, som skapte store reaksjoner blant ansatte i bedriften, ble retningslinjene presisert overfor de ansatte, ifølge dommen.

Ikke saklig grunnlag

Det understrekes også at det aldri var noen reell fare for tap for NSB, fordi 53-åringen hadde kvittert for beløpet. Dessuten heter det i dommen at NSB i praksis ville få dekket sitt tilgodehavende på 7000 kroner ved motregninger i lønn og feriepenger uansett.

«Tatt i betraktning historikken og praksisen knyttet til veksel, og det faktum at det ikke hefter noe ved oppgjørene til NN gjennom 35 år, er det etter rettens vurdering ikke saklig grunnlag for den mistillit som NSB her har gitt uttrykk for», står det i dommen.

Dermed ble avskjedigelsen av 53-åringen kjent ugyldig. I tillegg ble NSB dømt til å betale over 350.000 kroner i erstatning og saksomkostninger.

Mannen fikk også tilbake jobben.

- Han har følt seg veldig velkommen i jobben. NSB har håndtert situasjonen veldig profesjonelt når det gjelder å få han tilbake i arbeid, sier Rotmo.

NSB har valgt ikke å anke dommen. Ifølge frifagbevegelse.no ønsker ikke NSB å kommentere saken ytterligere.

Personvernpolicy