Dette er super-ministeren

Rigmor Aasrud etter en kjapp briefing fra sine medarbeidere, på vei til sin første oppreden på Stortingets talerstol. Foto: Thomas Vermes
Rigmor Aasrud etter en kjapp briefing fra sine medarbeidere, på vei til sin første oppreden på Stortingets talerstol. Foto: Thomas Vermes

<pFra klokka 15 i går var Rigmor Aasrud den ukjente nye fornyings- og administrasjonsministeren. I dag gikk hun på Stortingets talerstol som arbeids- og inkluderingsminister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Rigmor Aasrud, statssekretæren som ble stortingsrepresentant i høst, ble i går utnevnt til Stoltenberg-regjeringens virkelig supre minister:

Hun er:

  • Fornyings og administrasjonsminister.
  • Arbeids- og inkluderingsminister til og med 20. desember.
  • Overtar samepolitikken fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
  • Overtar kirkepolitikken fra Kultur- og kirkedepartementet.
  • Nordisk samarbeidsminister.

21.10. kl. 12.05

På dette tidspunktet entret Aasrud for første gang Stortingets talerstol, 21 timer etter at hun ble fornyings- og administrasjonsminister. Det var Stortingets spørretime.

Men stopp en halv: Det var ikke fornyingsministeren som fikk spørsmål.

Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide ville vite om arbeids- og inkluderingsministeren vil innføre statlige minstenormer for sosialhjelp og fjerne urimelige fradrag.

Den nye arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, som til nå har ledet de norske forhandlingene om FNs kommende klimaavtale, skal fortsette med klima fram til toppmøtet i København i desember.

Att og fram om sosialhjelp

I mellomtida tar Aasrud jobben hennes også.

- Jeg er ikke enig i at økt sosialhjelp er det viktigste virkemiddelet mot fattigdom. Men jeg vil vurdere om vi bør foreta enkelte justeringer av ordningen, leste Aasrud opp, lett stolprete.

Tar med seg flyttsamene

Jobben som arbeidsminister er midlertidig.

Men nå får hennes egentlige departement en oppgave til overført fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID):

Flytter gjerne: Same-statssekretær Raimo Valle. Foto: Thomas VermesFlytter gjerne: Same-statssekretær Raimo Valle. Foto: Thomas Vermes

Samiske spørsmål.

Ikke før har regjeringens håndtering av samene blitt flyttet fra Kommunal- og regionaldepartementet til AID, så har Jens Stoltenberg sparket ballen videre til Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

I beste samiske ånd flytter hele den samepolitiske avdelingen fra departement til departement etter de politiske sesonsskiftene.

Fisk og rett

I Stortingets vandrehall møter vi den samiske statssekretæren som til i går tilhørte AID, men som raskt må flytte på seg, Raimo Valle.

Han har ingenting i mot å bli en slik politisk flyttsame.

- Jeg er ikke bekymra. Tvert i mot tror jeg dette blir en god plassering av samiske spørsmål, sier Valle.

Han forteller at fortsatt behandling av sjøsamenes fiskerettigheter, som NRK Brennpunkt nylig satte skarpt fokus på, er blant de prioriterte områdene. Det samme er avklaringen av en ny juridisk status for Sametinget, Samerettsutvalget II og arbeidet med en nordisk samekonvensjon.

Enda ett kors å bære

Så må også Kultur- og kirkedepartementet omorganiseres. Den nye ministeren der, Anniken Huitfeldt, er ikke medlem av statskirken. Kirkedelen må dermed skilles ut.

Og hvem står ikke lagelig til for hugg da? Rigmor Aasrud.

Snart skal departementet hennes omdøpes og få det pussige navnet Fornyings- og kirkedepartementet.

Til Stockholm over helga

Som om ikke dette var nok. Rigmor Aasrud er også minister for nordisk samarbeid.

Over helga må hun pakke kofferten og dra til Nordisk Råds sesjon i Stockholm 27. til 29. oktober.

Her er Jens Stoltenbergs nye regjering.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy