Lege: - Psykisk syk Moland innrømmet drapet

Ankesaken mot nordmennene i Kongo blir trolig utsatt etter at helsetilstanden til Tjostolv Moland har blitt ytterligere forverret i løpet natten. Foto: Scanpix
Ankesaken mot nordmennene i Kongo blir trolig utsatt etter at helsetilstanden til Tjostolv Moland har blitt ytterligere forverret i løpet natten. Foto: Scanpix

<pEn psykisk syk Tjostolv Moland skal ha innrømmet at han drepte sjåføren, hevder en lege som har undersøkt nordmannen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongo-saken

* Tjostolv Moland og Joshua French ble 8. september i år dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo, etter å ha blitt funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De nekter straffskyld og anket dommen.

* Ankesaken startet i samme domstol 13. oktober.

* Guillaume Likwela er nordmennenes forsvarer, mens advokat Morten Furuholmen er i Kongo for å bistå de to.

* Andre rettsmøte 15. oktober ble hevet etter under en time, etter først å ha blitt fem timer forsinket på grunn av uvær.

* Aktoratet krevde at Norge må stille med en offisiell representant i rettssaken siden de anklagede er tiltalt for spionasje til fordel for Norge.

* Norske myndigheter avviser dette, siden en stat ifølge folkeretten ikke kan ikke innstevne en annen stat for en nasjonal domstol.

* Moland skal ha utviklet en depresjon i fengselet og helsetilstanden skaper usikkerhet rundt rettssakens videre gang. (©NTB)

Opplysningene kom fram da en legeerklæring fra doktor Jean Paul Lombale ble lest opp i retten onsdag, melder VG Nett.

- Moland er ute av balanse og trenger legehjelp. Han gråt, danset ute i fengselsgården og ville legge seg i en annen celle. Han sa også at han ville be den drepte sjåførens familie om tilgivelse, at det var han som drepte sjåføren, skriver legen i erklæringen, som brukte dette som eksempel på at Moland er svært syk, og ikke oppfører seg som vanlig, ifølge VG Nett.

Må undertegnes av tre leger

Retten konkluderte med at legeerklæringen må godkjennes og underskrives at tre pålitelige leger

Både aktoratet og de sivile partene i retten krevde imidlertid at denne skulle avvises. Begrunnelsen var blant annet at legen ikke skal ha gått formelt riktig fram da han undersøkte Moland, og at en slik erklæring skal undertegnes av tre leger.

Det er leger fra militæret, fra politiet og fra sentralsykehuset som skal undersøke Moland.

Begynte å gråte

Moland ble ifølge kilder enda dårligere i løpet av natten, men ble likevel ført til rettslokalet onsdag formiddag sammen med medtiltalte Joshua French.

TV 2 sendte videooverføring fra rettssalen. Bildene viste en tydelig urolig Moland, som har store problemer med å sitte stille.

Ifølge TV 2 Nyhetene begynte han å gråte før legeerklæringen ble lest opp. Like etter kunne man se ham smile og le i retten, mens han himler med øynene.

Kan utløse psykoser

Tjostolv Moland går på sterke malaria-medisiner som kan utløse psykoser.

– Malariamedisin kan gi bivirkninger i massevis, både psykiske og fysiske, forteller avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til tv2nyhetene.no

Han forteller at hver malariamedisin har ulike bivirkninger. Enkelte malariamedisiner kan føre til psykose, søvnproblemer, mareritt, depresjon, forvirring, svimmelhet og koordinasjonsproblemer.

Ønsket utsettelse

Den norske advokaten Morten Furuholmen, som bistår de dødsdømte nordmennene, ønsket en utsettelse av saken til det er brakt klarhet rundt Molands helsetilstand. Han ba den lokale forsvareren, Guillaume Likwela, om formelt å fremme dette kravet.

– Jeg vil ikke at de skal forklare seg. Moland er for svak til det, og jeg frykter at retten vil utnytte dette, sier Furuholmen til NTB.

Likevel ble det bestemt at ankesaken skulle gå som normalt.

Se video: -Moland er deprimert

Sovet dårlig

Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Fred Rasmussen, møtte onsdag morgen Moland i fengselet.

– Moland har sovet dårlig, jeg vet ikke om han har sovet i det hele tatt, sa Rasmussen til NTB.

Det har vært pause i ankesaken mot Moland og Joshua French siden torsdag.

Krangel

Natt til tirsdag skal de to nordmennene ha blitt plassert i hver sin celle etter en angivelig krangel.

Advokat Morten Furuholmen, som bistår de to, har lenge ønsket at Moland skal forklare seg først i ankesaken. Etter det NTB kjenner til, forkastes nå den planen. Det blir dermed trolig French som skal avgi forklaring først når rettsmøtene starter igjen.

Nordmennene ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. De har nektet skyld.

8. september ble Moland og French funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Både første rettsrunde og ankesaken går for den militære domstolen i Kisangani. (©NTB)

Personvernpolicy