Du ække aleine

<strong>Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.</strong>
Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.

... det er mange som har det sånn. Pål Angelskår skriver om Jokke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDRAGET

Frontfiguren i Minor Majority, Pål Angelskår, er spaltist i ABC Nyheter. Han får oppdrag av ABC Nyheters musikkredaktør, Espen A. Amundsen. Utfordringene vil stå i kø for Pål som sammen med Minor Majority mottok Spellemannsprisen for årets beste popalbum i 2006.

Det er ikke redaktøren som er redaktør. Han hadde tårer i øynene da han sa det. Armene hang slapt ned langs siden. Hele ansiktet hang som en slapp hudfell over halsen. Hele dette mennesket som jeg går og er så redd for stod foran meg og skammet seg. Stod der og døde litte grann. Det er greit, jeg er ikke journalist heller,sa jeg. Men det var ingen av oss som lo. Du kan ikke kalle meg redaktør lenger, sa han, det er noen som har klaget. Men hva er du da, spurte jeg? Musikksjef, svarte han stille, allerede på vei tilbake til pulten sin. Jeg synes ikke det hørtes gærent ut i det hele tatt.

Jeg kommer aldri til å bli sjef for noen ting. Og det er min egen skyld. Det var i første gym at jeg begynte å skulke skolen. Og jeg husker jeg tenkte; at det i grunnen var merkelig at jeg ikke hadde gjort det tidligere.

På ungdomskolen skulket man ikke, det var bare noe man ikke gjorde. På samme måte som man bare vet at man ikke bør kaste stein på hverandre, eller sladre på kamerater. Men på videregående var skulking plutselig greit. Ikke for lærerne eller for mamma og pappa selvfølgelig, men greit for meg. Det fantes ikke lenger et kategorisk imperativ som umuliggjorde handlingen å skulke.

Så jeg skulket. Og mye oftere enn jeg burde.

Det underlige var at jeg ikke brukte den stjålne tiden til noe. Jeg gjorde ingenting. Jeg bare tusla rundt i byen uten fokus. Det var ikke sånn at jeg skulle noe sted, jeg bare åpnet opp et eget rom.Men jeg gikk nok og drømte, for det var i denne perioden jeg begynte å skrive dikt. Korte dikt på rim.

Ett av dem ble lest opp i B-klassen, det handlet om lykke. En venn av meg resiterte det og forklarte at det var frøken som hadde lest det opp. Diktet mitt var blitt brukt som eksempel på hvor fint det kunne gjøres.

Kompisen min synes det var dritbra, men ikke faen om det var jeg som hadde skrevet det. Frøken sa ingenting. Det synes jeg fortsatt er merkelig, og egentlig litt dårlig gjort. Herregud hva hun kunne gjort for selvtilliten min på den tiden.

Alle skoler hadde et røykehjørne den gangen. Vårt ble kalt stripa. Det var der vi møttes i friminuttene. Det spilte ikke noe rolle om man røkte eller ikke, det var dit man gikk. På stripa stod de kule folkene i ring og pratet sammen. Det kunne være bra vanskelig å få plass i den ringen.Trangt. Jeg ble ofte stående litt sånn på skeive, innenfor kjeden i ringen, men med en skulder utenfor, noe som i grunnen speilet min plass i hierarkiet - litt innenfor, litt utenfor.

Jeg kjente de fleste godt nok til å prate med dem på tomannshånd, men tok sjelden ordet i storefri når det var trangt. Når jeg først tok det, snakket jeg kunstig høyt og hardt om ting jeg egentlig ikke brydde meg om. Jeg kunne se meg selv utenfra mens jeg gjorde det og jeg kjente meg ikke igjen.

Du vet på film når lyden forsvinner, du ser et nærbilde av et ansikt og befinner deg liksom inne i hodet på den du ser på. Du kan fortsatt høre og se verden rundt deg, men sanseinntrykkene er forsinket og oppfattes bare som svak støy. Litt som å ha hodet under vann.

Sånn føltes det. Akkurat sånn. Helt stille, helt utenfor og likevel er det du som står der og snakker og det foregår her og nå. Klamme hender, kliss våte armhuler og en blodåre i pannen som bare dunker og dunker. Og til slutt følelsen av lettelse dersom noen ler, dersom ingen forsøker å sette deg på plass.Tilbake i verden.Tilbake til plassen din.

Jeg kan fortsatt kjenne på den samme usikkerheten når jeg befinner meg i situasjoner der jeg av en eller grunn må forsøke å presse meg mellom mennesker som står tett inntil hverandre i en klynge. Om det er på konsert, eller på en fest med for mange mennesker spiller ingen rolle. Jeg får klaus av det. Mister all trygghet med en gang. Den gnagende følelsen av å bli snakket om, at det er deg de står og ler av.

Og det får meg til å tenke på den aller beste låta til Jokke, Her Kommer Vinteren, der han synger; du ække aleine, vi er mange som har det sånn.

Jokke liker ikke sommeren. Ikke blir han brun og ikke liker han å bade. Han synes det er fint at snøen faller for da har han en unnskyldning for å sitte inne og kose seg foran TVen. Jeg tror ikke Jokke brukte vinteren mer enn han brukte sommeren. Han var neppe oftere på Kikut enn han var på Huk for å si det sånn, men når det ble kaldt og mørkt der ute, så trengte han ikke å føle seg så jævlig annerledes lenger. Som om han skulket unna et eller annet. Han kunne bare sitte inne å gjøre sitt, uten at noen mente noe om det. For han vakke aleine - vi er mange som har det sånn.

Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.

Det vi vet, alle vi som kjenner oss igjen, er at det må ha kostet. At han sikkert har vært usikker som faen på veien dit. I møte med peanøtthjerne-forbundet.

Når Jokke skrev om gutta som hadde opplevd alt, så tok jeg ham på ordet. Selv når han presiserte; det vil si Køben og London. Jeg var tenåring og åpnet ikke ørene for de ørsmå forskjellene som betyr alt. Jokke skrev om å være paranoid, mens han håpet ingen ringte på, om bestevennen Goggen og denne byen som jeg fortsatt bor i.

Og han skrev så direkte at det tok meg lang tid å forstå at det han holdt på med var stor diktning. Mine egne dikt var fulle av svulmende metaforer. Jeg var femten år og ennå ikke komfortabel med å si tingene som de var. Oscar Wilde har en gang sagt at den som kaller en spade for en spade, skulle bli satt til å bruke den. Det var det eneste han er egnet for.

Det er morsomt sagt, men det er slettes ikke sant.

Den som kaller en spade for en spade er også en som er trygg nok til å ikke gå rundt grøten, selv om grøten er varm. Det kan være en skulker eller en mønsterelev, en Jokke eller en Oscar, men det er i alle fall en som har utviklet nok individualitet til å foreta egne valg.

Det høres lett ut, men gud bedre, jeg kjenner mennesker som ikke har tenkt en selvstendig tanke i hele sitt liv. De er ikke dårlige folk, men de har klamme hender. Har du problemer med å omgås overdrevent positive folk spør Jokke? Jeg vet ikke helt tenker jeg, kanskje ikke, men det er jævlig godt med litt sure vriompeiser sånn innimellom, da vet man i hvert fall ikke hva man får.

Så får det heller være at de viser seg ikke å være redaktører. At de lurer seg unna, burer seg inne midt på sommeren eller skulker skolen uten grunn. Som voksen mann ser jeg jo at skulking er tåpelig. At det er lurt å være flink og at man må sette av litt tid for å bli nettopp det.

Og likevel er det en liten del av meg som tenker at innbakt i denne skulkingen, var det en gryende individualisme som vokste frem. Ikke klokskap, ikke på noen måte, men en viss egenrådighet som kanskje ikke var all bad. Det er jo gjerne slik at man ser på fortiden gjennom lyserosa briller, men likevel. Det finnes alltid grunner til å la være å gjøre noe, men det føles ikke alltid som et valg.

Egne valg er de man kjenner på kroppen, nederst i magen, og da i særdeleshet de dårlige valgene. Og noen av mine viktigste erfaringer er gjort på bakgrunn av dårlige valg.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Trondheim: Den døde er en kvinne16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen
Siste nytt
20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgeTrondheim: Den døde er en kvinne16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus