Meny

Du ække aleine

<strong>Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.</strong>
Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.

... det er mange som har det sånn. Pål Angelskår skriver om Jokke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDRAGET

Frontfiguren i Minor Majority, Pål Angelskår, er spaltist i ABC Nyheter. Han får oppdrag av ABC Nyheters musikkredaktør, Espen A. Amundsen. Utfordringene vil stå i kø for Pål som sammen med Minor Majority mottok Spellemannsprisen for årets beste popalbum i 2006.

Det er ikke redaktøren som er redaktør. Han hadde tårer i øynene da han sa det. Armene hang slapt ned langs siden. Hele ansiktet hang som en slapp hudfell over halsen. Hele dette mennesket som jeg går og er så redd for stod foran meg og skammet seg. Stod der og døde litte grann. Det er greit, jeg er ikke journalist heller,sa jeg. Men det var ingen av oss som lo. Du kan ikke kalle meg redaktør lenger, sa han, det er noen som har klaget. Men hva er du da, spurte jeg? Musikksjef, svarte han stille, allerede på vei tilbake til pulten sin. Jeg synes ikke det hørtes gærent ut i det hele tatt.

Jeg kommer aldri til å bli sjef for noen ting. Og det er min egen skyld. Det var i første gym at jeg begynte å skulke skolen. Og jeg husker jeg tenkte; at det i grunnen var merkelig at jeg ikke hadde gjort det tidligere.

På ungdomskolen skulket man ikke, det var bare noe man ikke gjorde. På samme måte som man bare vet at man ikke bør kaste stein på hverandre, eller sladre på kamerater. Men på videregående var skulking plutselig greit. Ikke for lærerne eller for mamma og pappa selvfølgelig, men greit for meg. Det fantes ikke lenger et kategorisk imperativ som umuliggjorde handlingen å skulke.

Så jeg skulket. Og mye oftere enn jeg burde.

Det underlige var at jeg ikke brukte den stjålne tiden til noe. Jeg gjorde ingenting. Jeg bare tusla rundt i byen uten fokus. Det var ikke sånn at jeg skulle noe sted, jeg bare åpnet opp et eget rom.Men jeg gikk nok og drømte, for det var i denne perioden jeg begynte å skrive dikt. Korte dikt på rim.

Ett av dem ble lest opp i B-klassen, det handlet om lykke. En venn av meg resiterte det og forklarte at det var frøken som hadde lest det opp. Diktet mitt var blitt brukt som eksempel på hvor fint det kunne gjøres.

Kompisen min synes det var dritbra, men ikke faen om det var jeg som hadde skrevet det. Frøken sa ingenting. Det synes jeg fortsatt er merkelig, og egentlig litt dårlig gjort. Herregud hva hun kunne gjort for selvtilliten min på den tiden.

Alle skoler hadde et røykehjørne den gangen. Vårt ble kalt stripa. Det var der vi møttes i friminuttene. Det spilte ikke noe rolle om man røkte eller ikke, det var dit man gikk. På stripa stod de kule folkene i ring og pratet sammen. Det kunne være bra vanskelig å få plass i den ringen.Trangt. Jeg ble ofte stående litt sånn på skeive, innenfor kjeden i ringen, men med en skulder utenfor, noe som i grunnen speilet min plass i hierarkiet - litt innenfor, litt utenfor.

Jeg kjente de fleste godt nok til å prate med dem på tomannshånd, men tok sjelden ordet i storefri når det var trangt. Når jeg først tok det, snakket jeg kunstig høyt og hardt om ting jeg egentlig ikke brydde meg om. Jeg kunne se meg selv utenfra mens jeg gjorde det og jeg kjente meg ikke igjen.

Du vet på film når lyden forsvinner, du ser et nærbilde av et ansikt og befinner deg liksom inne i hodet på den du ser på. Du kan fortsatt høre og se verden rundt deg, men sanseinntrykkene er forsinket og oppfattes bare som svak støy. Litt som å ha hodet under vann.

Sånn føltes det. Akkurat sånn. Helt stille, helt utenfor og likevel er det du som står der og snakker og det foregår her og nå. Klamme hender, kliss våte armhuler og en blodåre i pannen som bare dunker og dunker. Og til slutt følelsen av lettelse dersom noen ler, dersom ingen forsøker å sette deg på plass.Tilbake i verden.Tilbake til plassen din.

Jeg kan fortsatt kjenne på den samme usikkerheten når jeg befinner meg i situasjoner der jeg av en eller grunn må forsøke å presse meg mellom mennesker som står tett inntil hverandre i en klynge. Om det er på konsert, eller på en fest med for mange mennesker spiller ingen rolle. Jeg får klaus av det. Mister all trygghet med en gang. Den gnagende følelsen av å bli snakket om, at det er deg de står og ler av.

Og det får meg til å tenke på den aller beste låta til Jokke, Her Kommer Vinteren, der han synger; du ække aleine, vi er mange som har det sånn.

Jokke liker ikke sommeren. Ikke blir han brun og ikke liker han å bade. Han synes det er fint at snøen faller for da har han en unnskyldning for å sitte inne og kose seg foran TVen. Jeg tror ikke Jokke brukte vinteren mer enn han brukte sommeren. Han var neppe oftere på Kikut enn han var på Huk for å si det sånn, men når det ble kaldt og mørkt der ute, så trengte han ikke å føle seg så jævlig annerledes lenger. Som om han skulket unna et eller annet. Han kunne bare sitte inne å gjøre sitt, uten at noen mente noe om det. For han vakke aleine - vi er mange som har det sånn.

Jokke er han fyren som har sluttet å ljuge fordi han føler seg sterkere når han sier det som det er.

Det vi vet, alle vi som kjenner oss igjen, er at det må ha kostet. At han sikkert har vært usikker som faen på veien dit. I møte med peanøtthjerne-forbundet.

Når Jokke skrev om gutta som hadde opplevd alt, så tok jeg ham på ordet. Selv når han presiserte; det vil si Køben og London. Jeg var tenåring og åpnet ikke ørene for de ørsmå forskjellene som betyr alt. Jokke skrev om å være paranoid, mens han håpet ingen ringte på, om bestevennen Goggen og denne byen som jeg fortsatt bor i.

Og han skrev så direkte at det tok meg lang tid å forstå at det han holdt på med var stor diktning. Mine egne dikt var fulle av svulmende metaforer. Jeg var femten år og ennå ikke komfortabel med å si tingene som de var. Oscar Wilde har en gang sagt at den som kaller en spade for en spade, skulle bli satt til å bruke den. Det var det eneste han er egnet for.

Det er morsomt sagt, men det er slettes ikke sant.

Den som kaller en spade for en spade er også en som er trygg nok til å ikke gå rundt grøten, selv om grøten er varm. Det kan være en skulker eller en mønsterelev, en Jokke eller en Oscar, men det er i alle fall en som har utviklet nok individualitet til å foreta egne valg.

Det høres lett ut, men gud bedre, jeg kjenner mennesker som ikke har tenkt en selvstendig tanke i hele sitt liv. De er ikke dårlige folk, men de har klamme hender. Har du problemer med å omgås overdrevent positive folk spør Jokke? Jeg vet ikke helt tenker jeg, kanskje ikke, men det er jævlig godt med litt sure vriompeiser sånn innimellom, da vet man i hvert fall ikke hva man får.

Så får det heller være at de viser seg ikke å være redaktører. At de lurer seg unna, burer seg inne midt på sommeren eller skulker skolen uten grunn. Som voksen mann ser jeg jo at skulking er tåpelig. At det er lurt å være flink og at man må sette av litt tid for å bli nettopp det.

Og likevel er det en liten del av meg som tenker at innbakt i denne skulkingen, var det en gryende individualisme som vokste frem. Ikke klokskap, ikke på noen måte, men en viss egenrådighet som kanskje ikke var all bad. Det er jo gjerne slik at man ser på fortiden gjennom lyserosa briller, men likevel. Det finnes alltid grunner til å la være å gjøre noe, men det føles ikke alltid som et valg.

Egne valg er de man kjenner på kroppen, nederst i magen, og da i særdeleshet de dårlige valgene. Og noen av mine viktigste erfaringer er gjort på bakgrunn av dårlige valg.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 SSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:59 Flere ras i Beisfjord i Narvik04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Siste nytt
06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00NorgeSSB-tall: Formuene hoper seg opp i og rundt storbyene05:58NorgeStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:59NorgeFlere ras i Beisfjord i Narvik04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus