Tøff debut for Faremo

OVERTAR: Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.v.) sier det er vemodig å miste den tette kontakten med soldatene. Nå må hennes etterfølger Grete Faremo svare på forespørsler om flere soldater. Foto: Scanpix
OVERTAR: Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.v.) sier det er vemodig å miste den tette kontakten med soldatene. Nå må hennes etterfølger Grete Faremo svare på forespørsler om flere soldater. Foto: Scanpix

<pSamme uka som Grete Faremo tar over som forsvarsminister, blir hun bedt om å sende flere soldater til Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Tirsdag tok hun imot blomster på Slottsplassen som én av Jens Stoltenbergs seks nye statsråder.

Nå blir Faremo kastet ut på dypt vann. Allerede denne uka møtes nemlig Natos forsvarsministre i den slovakiske hovedstaden Bratislava. Blant temaene som vil komme opp på møtet, er innsatsen i Afghanistan.

Og blant deltakerne er Natos ferskeste forsvarsminister, Grete Faremo.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har i forkant av møtet bedt Nato-landene gjøre som Storbritannia, nemlig øke sin militære innsats i ISAF-styrken i Afghanistan.

Selv om ikke forvarsministrene skal ta noen formell beslutning på møtet, er oppfordringen fra Fogh Rasmussen klar:

- Jeg ønsker velkommen Storbritannias beslutning sist uke om å sende 500 flere soldater, i tillegg til å øke fokus på trening og samarbeid med afghanske styrker. Alle allierte må se hva de kan gjøre for å bidra i denne retning, sier Fogh Rasmussen i en uttalelse.

Flere utfordringer

I tillegg til Afghanistan-bidraget, skal Natos forsvarsministre diskutere USAs rakettskjold etter at Barack Obama skrinla deler av sin forgjengers planer.

Nato-landene skal også diskutere Natos reaksjonsstyrke, NRF.

Dette betyr at utfordringene står i kø for Norges nye forsvarsminister.

Faremo har sittet rundt Kongens bord tidligere, og hatt ansvaret for tre departement tidligere. Forsvaret er derimot et nytt felt for henne.

- I dag kjenner jeg egentlig bare på den gleden over den tilliten som er gitt meg. Så begynner jeg å jobbe i morgen, og tar med meg bred erfaring både fra politikk og næringsliv for øvrig. Men jeg har ikke jobbet med forsvaret som felt, sier Faremo til ABC Nyheter.

Norge bes om flere soldater

- Hvordan ser du på de utfordringene som Norge står overfor i Afghanistan?

- Det må jeg be om å få svare på i et senere intervju, sier Faremo.

Avtroppende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier Nato-møtet blir Faremos første store utfordring.

I team med Barth Eide

- Hun får jo snart utfordringer. Allerede denne uka er det forsvarsministermøte i Nato, sier Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Norge har i dag 500 soldater i Afghanistan.

Selv om en ny minister overtar Forsvarsdepartementet, sikrer Stoltenberg kontinuitet i feltet ved at statsekretær Espen Barth Eide fortsetter.

- Faremo har vært statsråd tidligere og har masse internasjonal ledererfaring. Så er det sånn at vi jobber som et team. Vi sikrer kontinuiteten gjennom at jeg og politisk rådgiver Ragnhild Mathisen fortsetter, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

Personvernpolicy