Får ikke forebygge benbrudd på blå resept

<!--[if gte mso 9]><xml> <o:DocumentProperties>  <o:Author>ingerlise.jensen</o:Author>  <o:Version>11.9999</o:Version> </o:DocumentProperties> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument>  <w:View>Normal</w:View>  <w:Zoom>0</w:Zoom>  <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>  <w:PunctuationKerning/>  <w:ValidateAgainstSchemas/>  <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>  <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>  <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>  <w:Compatibility>  <w:BreakWrappedTables/>  <w:SnapToGridInCell/>  <w:WrapTextWithPunct/>  <w:UseAsianBreakRules/>  <w:DontGrowAutofit/>  </w:Compatibility>  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml>&#60;![endif]--> <!-- /* Font Definitions */ @font-face 	{font-family:Calibri; 	panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; 	mso-font-alt:Calibri; 	mso-font-charset:0; 	mso-generic-font-family:swiss; 	mso-font-pitch:variable; 	mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Courier New"; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} p.Default, li.Default, div.Default 	{mso-style-name:Default; 	mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	mso-layout-grid-align:none; 	text-autospace:none; 	font-size:12.0pt; 	font-family:Calibri; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:Calibri; 	color:black;} @page Section1 	{size:612.0pt 792.0pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->  <p><strong>PÅ VERDENSTOPPEN:</strong> Mer enn 225.000 norske kvinner har osteoporose, og kvinner fra Oslo og Tromsø har over dobbelt så stor risiko for å få sykdommen som kvinner i USA. Håndleddsbrudd, ryggvirvelbrudd eller lårhalsbrudd etter fall er gode kjennetegn på osteoporose. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) </p>
PÅ VERDENSTOPPEN: Mer enn 225.000 norske kvinner har osteoporose, og kvinner fra Oslo og Tromsø har over dobbelt så stor risiko for å få sykdommen som kvinner i USA. Håndleddsbrudd, ryggvirvelbrudd eller lårhalsbrudd etter fall er gode kjennetegn på osteoporose. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pNorge er på verdenstoppen når det gjelder benbrudd på grunn av benskjørhet. Medisiner kan forebygge de fleste bruddene, men disse fås ikke på blå resept. Legemiddelverket vurderer regelverket.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

*Osteoporose oppstår når benvevet mister så mye kalk at det ikke er like sterkt som tidligere. Dette skjer naturlig fra 35-årsalderen.

*I overgangsalderen får kvinner lavere østrogen, noe som fører til at mange mister større mengder benvev. Yngre kvinner kan også utvikle osteoporose dersom de har unormalt lavt østrogennivå, og menn med lavt nivå av testosteron rammes kan også utvikle sykdommen.

Osteoporose i Norge

*Til enhver tid er 330 sykehussenger fylt av osteoporosepasienter.

*Gjennomsnittlig liggedøgn på sykehus etter brudd er 12.7 dager.

*1100 personer dør årlig som følge av komplikasjoner etter hoftebrudd.

*De fleste bruddene skjer innendørs.

*Ingen vet hvorfor så mange nordmenn rammes.

*Norges Forskningsråd har bevilget ni millioner til forskning for å finne ut hvorfor Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder benbrudd.

5 enkle råd for å forebygge osteoporose

*Kalsium - Et tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D sikrer fornyelsen av benmassen.

*Sol og Tran - Vitamin D er helt sentralt for opptak av kalsium fra tarmen og for videre omsetning i kroppen samt fornyelsen av benvevet.

*Daglig spasertur.

*Stump røyken. Skjelettet og resten av kroppen har godt av å stumpe røyken. Røyking fremskynder nemlig overgangsalderen (for kvinner) med et par år, reduserer opptaket av kalsium og fremskynder tap av benmasse. Røyking legger mange år på skjelettet. En kvinne på 60 som røyker, har skjelett som en 75 åring.

*Stabil kroppsvekt. Lav kroppsvekt er forbundet med økt risiko for å utvikle osteoporose.

Enkle kjennetegn

*Håndleddsbrudd, ryggvirvelbrudd eller lårhalsbrudd etter fall.

*Du blir kortere fordi ryggvirvlene i ryggen synker sammen. Dette kan skje uten smerter, eller med akutte smerter som så blir kroniske.

*Hvis ryggraden blir svært krum kan du få pusteproblemer på grunn av lite plass til luft under ribbenene. Andre symptomer er svai nakke, fremskutt mage eller urinlekkasje.

Kilde: Norsk osteoporoseforening

(ABC Nyheter): Hvert år brekker omtrent 9000 voksne nordmenn hoften. Oslo-kvinner er på verdenstoppen i bruddskader, og en av to femti år gamle kvinner fra hovedstaden vil få osteoporose.

Ifølge professor Erik Fink Eriksen ved Universitetet i Oslo kunne omtrent halvparten av bruddene vært forebygget med medisiner.

- Vi har måter å måle benmassen og måle risikoen for brudd og vi har medisiner som kan behandle dette.

- Det finnes medisiner som enten stabiliserer skjelettet eller bygger opp benmassen. Dette er medisiner som har vært tilgjengelige i lang tid, men i Norge er det veldig restriktive regler for å gi medisinene på blå resept, sier han til ABC Nyheter.

I motsetning til i nabolandene Danmark og Sverige gis medisinene kun på blå resept etter at man har hatt et brudd.

- Det er som å vente til mennesker med høyt blodtrykk får slag eller hjerteinfarkt før de får blodtrykksmedisiner, mener professor Eriksen.

- Kan ikke fjerne risikoen

Han forklarer videre at hver enkelt selv kan gjøre mye for å forebygge benskjørhet med godt kosthold, D-vitamin og mosjon.

- Men når det gjelder benskjørhet er det meste genetisk, så man kan ikke ta bort risikoen helt, sier Eriksen.

- 100.000 mennesker får medisiner mot høyt blodtrykk på blå resept, men vi kan ikke gi medisiner som vil forebygge brudd og smerter på blå resept, fortsetter han.

Eriksen synes dagens ordning både er urettferdig og lite helseøkonomisk fornuftig.

- 330 sykehussenger er til enhver tid fylt av osteoporosepasienter med store smerter. I stedet for å forebygge disse lidelsene gjennom medikamentell behandling slik man gjør i nabolandene, bruker Norge fem milliarder årlig på etterbehandling, sier han.

- Helt utrolig smertefullt

Eriksen får støtte fra Kari Reichborn-Kjennerud som sitter i styret i Norsk Osteoporoseforening, og selv er en av 140.000 kvinner over 40 år som har hatt sammenfallsbrudd i ryggvirvlene på grunn av osteoporose.

- Når du får brudd nederst i ryggen, som jeg har hatt, så er det helt utrolig smertefullt, sier hun til ABC Nyheter.

73-åringen, som har blitt fem centimeter kortere etter fem brudd i ryggen, synes det er feil at pasienter kun får tilbud om medisiner etter at de har hatt brudd.

Hun forteller at hun var helt avhengig av hjelp de først ti dagene etter det første bruddet for seks år siden, og at det tok 10-12 uker før hun var tilbake til normal bevegelighet. Et drøyt halvår etter det siste bruddet er 73-åringen i god form:

- Nå føler jeg meg veldig fin. Jeg går tur hver dag og tar medisiner. Og jeg har et treningsprogram som jeg gjennomfører hver dag.

- Men jeg skulle gjerne vært foruten mine brudd og all smerten i forbindelse med dem, sier Reichborn-Kjennerud til ABC Nyheter.

832 kroner i året

Elisabeth Bryn i Statens legemiddelverk forklarer at når legemidler tas opp på blå resept så er det etter en vurdering av hvor kostnadseffektiv behandlingen er.

- Det er de som har høyest risiko for brudd som har mest nytte av behandlingen og da er den mest kostnadseffektiv. De som har høyest risiko er pasienter med etablert osteoporose, forklarer hun.

Og definisjonen på etablert osteoporose som Legemiddelverket bruker, sier altså blant annet at pasienten skal ha ett eller flere osteoporosebrudd.

- Men vi skal vurdere om det også er flere pasientgrupper som burde få medisinene på blå resept. Da må vi vurdere nytten i forhold til kostnadene. Kunnskapssenteret for helsetjenesten lager en helseøkonomisk analyse, så må vi vurdere hvordan kostnadseffektiviteten er for de ulike pasientgruppene, sier hun.

- Men det er begrenset hvor mye vi har fullmakt til å vurdere selv. Hvis inkludering av nye pasientgrupper koster mer enn fem millioner i året så vil det måtte gå til departementet, legger hun til.

Bryn forklarer at prisen på behandlingen har gått kraftig ned etter at kopilegemidler kom på markedet:

- Nå koster behandlingen 16 kroner i uka eller 832 kroner i året. Og legene har full anledning til å skrive ut disse på hvit resept.

- Det er vel en del som er villige til å ta denne kostnaden selv. Det er ikke urimelig å forvente at mange har råd til å betale dette, sier Bryn til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus