Frykten lammer Pakistan

To bomber eksploderte samtidig på det Internasjonale islamske universitetet i Islamabad. (Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM)
To bomber eksploderte samtidig på det Internasjonale islamske universitetet i Islamabad. (Foto: AFP PHOTO/Farooq NAEEM)

<pFire mennesker ble drept og mange skadd i terrorangrep i Islamabad tirsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): To bomber eksploderte samtidig på det Internasjonale islamske universitetet i Islamabad tirsdag, til tross for at sikkerhetstiltakene har vært på topp de siste dagene.

Ifølge avisen Dawn.com ble fire studenter drept i angrepet, mens det skal være et ukjent antall skadde.

Den norsk-pakistanske samfunnsforskeren Atilla A. Iftikhar er i Islamabad nå, men oppholdt seg ikke i nærheten av eksplosjonene.

- Påvirker alle

Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.

- Dette påvirker alle. Akkurat er det som om folk beveger seg innendørs. Man er redde fordi man ikke aner hvor den neste bomben kommer til å smelle, sier han til ABC Nyheter.

Han forteller at det er stille i gatene i den pakistanske hovedstaden nå. Selv om det var ventet at det ville komme flere terroraksjoner etter at regjeringsstyrker lørdag gikk inn i Talibans kjerneområde i Sør-Waziristan, så er sjokket like stort.

- Det at terroristene gikk til aksjon akkurat på det islamske universitetet gjør at man tenker at de kanskje hadde det letter med å snike seg inn der. Selv om sikkerhetstiltakene nå er på topp, så vet man ikke hvor det skjer neste gang. De aller fleste må gjennom flere sikkerhetssperringer her i Islamabad, sier Iftikhar.

Utdanningsinstitusjoner over hele landet er nå stengt, og innenriksminister Rehman Malik har gitt beskjed om at alle private utdanningssteder må holde stengt. I første omgang til søndag, men det kan ta lengre tid før man vurderer det trygt å holde skoler og universiteter åpne.

Terrorfrykt

En kvinnelig student blir hjulpet vekk fra universitetsområdet. Foto: Scanpix.En kvinnelig student blir hjulpet vekk fra universitetsområdet. Foto: Scanpix.

- Man ser på dette som den avgjørende kampen, og i hele landet er det nå et sterkere alvorspreg enn tidligere. Man snakker om at de militante har sovende celler i de fleste byene, og at de har barbert skjeggene sine for å gli bedre inn blant vanlige folk. Man frykter også at noen skal ha klart å snike seg ut av Sør-Waziristan før kampene begynte, og at de nå er i pakistanske byer, fortsetter han.

Som et ledd i sikkerhetsforberedelsene har det pakistanske politiet besøkt mange moskeer der man vet at det prekes ytterliggående ideer.

- Spesielt der man vet at det er utlendinger, og kanskje spesielt afghanere, har politiet vært innom og gitt en advarsel. Jeg får nå meldinger fra hele landet om at folk velger å holde seg innendørs, sier Iftikhar.

Fant bomber på jenteskole

Før terrorangrepet i Islamabad ble det funnet to bomber som man fikk uskaddeliggjort ved en jenteskole i Peshawar.

Pakistan ble rammet av en lang rekke store selvmordsaksjoner i de to ukene som ledet opp til starten på offensiven lørdag. Ifølge internasjonale nyhetskilder skal så mange som 180 mennesker blitt drept i aksjonene.

Lørdag gikk regjeringssoldatene inn i kjerneområdene til det pakistanske Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTB). 28.000 soldater skal kjempe mot det man tror er 10-15.000 sterkt motiverte opprørsoldater. Samtidig er hele landet i en ekstrem tilstand, der man frykter terroristene kan slå til når som helst.

- Dagens angrep viser bare at man ikke aner når eller hvor de vil slå til neste gang, sier Iftikhar.

Personvernpolicy