Åpen for nye pensjonsreformer

I manesjen igjen: Sigbjørn Johnsen vil vurdere pensjonsordningene i fireårsperioden som kommer. Foto: Andreas H. Lunde.
I manesjen igjen: Sigbjørn Johnsen vil vurdere pensjonsordningene i fireårsperioden som kommer. Foto: Andreas H. Lunde.

<pDen ny-gamle finansministeren Sigbjørn Johnsen ledet Pensjonskommisjonen. Nå vil han følge utfordringene nøye for å se om det trengs nye endringer i pensjonssystemene i fireårsperioden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Sigbjørn Johnsen har rykket 13 år nærmere pensjonsalderen siden forrige gang han var finansminister, men er i form til nye pensjonsreformer om det trengs.

- Jeg er i bra fysisk form, sier 59-åringen på Slottsplassen umiddelbart etter at den nye regjeringen kom ut fra Kongens bord.

- Det som bekymrer meg litt, er hen jeg skal gå på rulleski i Oslo. Men det finner jeg vel ut av, sier Johnsen optimistisk.

Se ABCTV: Leste dikt for Kristin

Bærekraft på alle vis

- Bærekraftig økonomisk politikk på lang sikt blir viktig. Det må bli en rettferdig fordeling mellom nåværende og framtidige generasjoner, slik at vi blir i stand til å ivareta behovene i framtida, slik som pensjoner, helsevesenet og å bygge opp en sterk fastlands-sektor, sier Johnsen.

Den nye finansministeren ledet Pensjonskommisjonen som i 2004 la fram forslag til reformer og innsparinger i framtidige pensjonsutbetalinger. Forslagene til «Modernisert folketrygd. Bærekraftig pensjon for framtida» ble i stor grad gjennomført.

Men ikke i offentlig sektor, som Johnsen selv skal pensjoneres fra når den tid kommer. Han tar permisjon som fylkesmann i Hedmark når han nå går inn i regjeringen.

Trengs det mer nå?

- Er du tilfreds med pensjonspolitikken som er gjennomført? Pensjonskommisjonen du ledet fikk jo ikke gjennom alt?

- Nei, men jeg må si jeg syns Stortinget og regjeringer har gjort en veldig god jobb med det vi jobbet med i Pensjonskommisjonen. Dette er eksempel på noe av det beste du ser i det politiske systemet, at en klarer å bli enige på tvers av partiene i en så tung og framtidsrettet sak, sier Johnsen til ABC Nyheter.

- Trengs det ikke endringer i fireårsperioden som kommer nå?

- Vi får se på hva slags utfordringer som ligger der, så får jeg komme til det og, sier Sigbjørn Johnsen.

- I dag gleder jeg meg å komme tebars' til finansdepartementet att, legger han til.

Bevaring av dialekten er det han ser for seg som spesialbehandling av sine hjemtrakter. Ellers vil han si fra seg alle verv, slik som styrelederjobben i Norsk Tipping.

Miljø-minister også?

Avtroppende finansminister Kristin Halvorsen (SV) insisterte på at hun var landets bærekraft-minister også i forhold til miljøet, selv om miljøfokuset hennes ikke var påtrengdende hele tida i praksis.

- Du nevnte bærekraftig økonomi. Vil du i likhet med din forgjenger være bærekraftsminister også i forhold til miljøet?

- Ja, bærekraft er et uttrykk en kan bruke både på økonomisida og miljøsida. Økonomien er bærekraftig hvis den er brukende inn i framtida.

- Brukende økonomi, ja, men hva med miljøet?

- Jo, miljøet er jo en viktig del av dette. Klimautfordringen er en stor utfordring. Miljøpolitikk og økonomisk politikk er to sider av samme sak. Det ser vi om vi blar opp Brundtland-kommisjonens innstilling fra 1986, sier Johnsen.

Personvernpolicy