Bred støtte til Huitfeldt

Den avtroppende kulturministeren Trond Giske og hans arvtager Anniken Huitfeldt på Slottsplassen tirsdag. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)
Den avtroppende kulturministeren Trond Giske og hans arvtager Anniken Huitfeldt på Slottsplassen tirsdag. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

<pKulturfolket hyller Trond Giske, men tror hans etterfølger Anniken Huitfeldt blir en god kulturminister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjenner ikke Anniken Huitfeldt så godt, men hun er politiker med bred erfaring. Og det er en klar fordel for en kulturminister å kjenne det politiske miljøet og det politiske spillet, sier Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober forlag og leder av Den Norske Forleggerforeningen.

Momsfri e-bok

Berdahl gir Giske mange rosende ord ut døra, og peker på at han som kulturminister både var sterk og god til å utnytte den økonomiske høykonjunkturen de siste årene.

- Han har vist stor innsikt og forståelse for bokbransjen, og vi forventer at vår nye kulturminister Anniken Huitfeldt i mye vil videreføre Giskes linje. Det er viktig å fortsette utbyggingen av kultur-Norge, sier Berdahl.

Han trekker fram «moms på e-boka» som en av Huitfeldts største utfordringer i forhold til hans egen bransje.

- Det er Finansdepartementet som avgjør momsspørsmål, men da er det ekstra viktig med en sterk kulturminister som med tyngde kan forklare det ulogiske i at kulturgoder som e-boka ikke skal nyte godt av momsfritaket som papirbøker har.

Den beste gjennom tidene

Hauk Heyerdahl, nestleder i Norsk Skuespillerforbund bruker ikke ”hoppe etter Wirkola”-metaforen, men legger ikke skjul på at det er en tilsvarende posisjon Anniken Huitfeldt har, nå som hun etterfølger Trond Giske som kulturminister.

- Trond Giske har vært den beste norske kulturministeren Norge har hatt. Hans kontakt med hele kulturmiljøet har vært unik, og han har hatt evnen både til å lytte og gjennomføre, oppsummerer Hauk Heyerdahl.

Han tror likevel at Anniken Huitfeldt kan kle rollen som kulturminister bra.

- At vi får en erfaren politiker som ny kulturminister vitner om at regjeringen har ambisjoner om å fortsette trøkket på kultursektoren. Og det er bra, fastslår Heyerdahl som regner med at Huitfeldt i det store vil fortsette Giskes linje. For sin egen sektor ser han en klar utfordring som Huitfeldt bør gripe fatt i.

- Som tidligere likestillingsminister bør en av kampsakene hennes være den store lønnsforskjellen mellom kjønnene. Mannlige skuespillere tjener veldig dårlig, men kvinnene enda mye verre. De ligger om lag 100.000 kroner under de mannlige i lønn, og den skjevheten bør rettes opp, iser Heyerdahl.

Huitfeldt skaper kontinuitet

Også Arnfinn Bjerkestrand, medlem av Kulturrådet og initiativtaker til Kulturkampen, trekker fram Giskes evne til å kommunisere på som «enestående», og gir den avgåtte kulturministeren æren for å ha gjort kultur til noe mer enn pynt.

- Han har utviklet og gitt mer penger til hele kulturfeltet. Men jeg er sikker på at Anniken Huitfeldt vil bygge videre på det Giske har gjort og at det vil bli en videreføring av dagens rådende kulturpolitikk, sier Bjerkestrand.

Han mener at Huitfeldts største oppgave blir å fortsette arbeidet med Kulturløftet2 og få det på plass.

- I den prosessen er det viktig med en erfaren politiker som kan jobbe for kulturen. Men Huitfeldt kan få en større utfordring enn Giske når det gjelder økonomi, med tanke på de magrere tidene vi nå er inne i. Det er likevel viktig at man jobber videre for å nå målet om at kulturbudsjettet må opp i én prosent av statsbudsjettet. Felleskapets andel til kultur må øke, mener Bjerkestrand.

Personvernpolicy