Støtter Obama-pris

- VERDIG MOTTAKER: Forfatter André Brink sier det er vanskelig å tenke seg en mer verdig mottaker av fredsprisen enn Barack Obama. (Foto: AP Photo/Jerome Delay)
- VERDIG MOTTAKER: Forfatter André Brink sier det er vanskelig å tenke seg en mer verdig mottaker av fredsprisen enn Barack Obama. (Foto: AP Photo/Jerome Delay)

<pDen sør-afrikanske forfatteren André Brink mener den amerikanske presidenten er verdig fredsprisvinner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken mot president Barack Obama som mottaker av Nobels fredspris er underlig og misforstått. Det er vanskelig å tenke seg en mer verdig mottaker enn ham, uttaler den sørafrikanske forfatteren og menneskerettsforkjemperen André Brink.

Fokus på menneskerettigheter

Brink deltok mandag på et internasjonalt seminar i Norge om menneskerettigheter, ytringsfrihet og opphavsrett. Og han lot ikke sjansen til å uttrykke sin støtte til den amerikanske presidenten gå fra seg.

Mange kritikere dveler ved at han ikke har utrettet noe ennå. Men det blir direkte feil. Med Obama i Det Hvite Hus har man fått en helt annen amerikansk holdning til viktige spørsmål som menneskerettigheter. Kampen for disse rettighetene er nå igjen kommet i fokus, og USA framstår igjen som en forkjemper for frihet rundt om i verden, sier Brink.

Han tilføyer at han også har en personlig grunn til å glede seg over valget av Obama som president..

- Så lenge George Bush Jr. satt ved makta, følte kona og jeg at det var umulig å reise til USA. Men nå kan vi igjen reise dit uten politiske kvaler.

Friheten starter med "nei"

Brink påpeker likevel at menneskerettighetene alltid vil være under press, og at kampen for ytringsfrihet starter med det lille ordet «nei».

- Det er vanskelig å forestille seg et samfunn helt uten reguleringer av ytringsfriheten. Det er alment akseptert at enkelte former for ytringer rettet mot eksempelvis andre befolkningsgrupper eller religioner vanskelig kan rettferdiggjøres ved bare å vise til ytringsfrihet, men spørsmålet blir da selvsagt hvor grensen for et regulerende «nei» går. Denne kampen er avgjørende for hvor sterkt ytringsfriheten står i et samfunner, kommenterer André Brink.

Personvernpolicy