- Ingen støtte fra Taliban i Afghanistan

<strong>ADSKILT:</strong> De forskjellige grupperingene innenfor Taliban i Afghanistan jobber adskilt fra hverandre. Her fra Zabul-provinsen. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/Scanpix.
ADSKILT: De forskjellige grupperingene innenfor Taliban i Afghanistan jobber adskilt fra hverandre. Her fra Zabul-provinsen. Foto: AP Photo/Allauddin Khan/Scanpix.

<pIngen av Talibans nettsider uttrykker støtte for sine våpenbrødre i Sør-Waziristan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Norske og internasjonale eksperter har sagt at krigen som nå pågår i Pakistan kan ha avgjørende effekt på utfallet av krigen i nabolandet Afghanistan. Det tviler Taliban-ekspert Alex Strick van Linschoten sterkt på.

Han bor i Kandahar som ligger sør i Afghanistan, som er den første byen man frykter Taliban skal overta kontrollen over. Han følger terrororganisasjonens utvikling tett. Blant annet har han hjulpet Talibans tidligere ambassadør til Pakistan å skrive boken «My life with the Taliban», som kommer ut på forlaget Columbia University Press over nyttår.

Alex Strick van Linschoten. Foto: Privat.Alex Strick van Linschoten. Foto: Privat.

Han forteller at den pågående krigen i Pakistan får liten eller ingen oppmerksomhet i Talibans afghanske kjerneområde.

- Det er ikke noe det snakkes om her. Det har heller ikke vært publisert noen støtteerklæringer til Tehreek-e-Taliban på noen av nettsidene som Taliban daglig oppdaterer. I det hele tatt virker det som om Pakistans offensiv blir sett på som deres problem, og ikke et anliggende for organisasjonen her i Afghanistan, sier han til ABC Nyheter.

Tviler på Afghanistan-effekt

Lørdag sa den norske kommandørkapteinen og lederen for Forsvarets stabsskoles mediegruppe, Ola Bøe-Hansen at han tror krigen i Pakistan kan ha avgjørende effekt for utfallet av Afghanistan-krigen. Også den norsk-pakistanske forskeren Atilla A. Iftikhar sier at kontakten mellom grupperinger innenfor Taliban-paraplyen kan spille en stor rolle for regjeringens felttog inn i Sør-Waziristan. Det er noe Strick van Linschoten tror bare er delvis riktig.

Talibans tidligere ambassadør til Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef. Foto: Scanpix.Talibans tidligere ambassadør til Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef. Foto: Scanpix.

- I provinsen som ligger nærmest Sør-Waziristan, Paktia, kan det nok stemme at det er kontakt over grensen, og at deler av opprørstyrken beveger seg fram og tilbake. Det som skjer i Pakistan kan dermed også ha en effekt på antallet koordinerte angrep i hovedstaden Kabul. Men her i kjerneområdet til Taliban tror jeg ikke det spiller så stor rolle, sier han.

- Bor lokalt

Han peker på at de aller fleste krigerne Taliban består av er såkalte «dagssoldater», det vil si menn som blir betalt av Taliban for å angripe Nato-styrkene i nærheten av sine hjemsteder.

- De bor lokalt, og har ingen avansert trening. De er mer eller mindre leiesoldater som Taliban bruker fra dag til dag. De som har blitt trent i Pakistan, for å gjennomføre mer avanserte oppgaver, som å lage bomber og slikt er her allerede. Her har de våpen, eksplosiver og penger. De trenger sånn sett ikke nær kontakt med Pakistan, sier han og understreker at han snakker om Taliban i områdene rundt Kandahar.

Nederlenderen forteller også at kontakten mellom Taliban-grupperinger i de forskjellige afghanske regionene har blitt mye mindre de siste årene. De som kjemper i sør gjør det nærmest uavhengig av grupperingene i øst og vest.

Endret operasjonsmønster

- Samtidig skjedde det noe i vår som er interessant. Fordi amerikanske styrker satte inn alt på å ta livet av det de gjenkjente som høytstående kommandanter når de kjempet mot Taliban, ble det innført en praksis der lederne i stadig større grad ikke kjemper i sitt hjemmeområde. En høytstående Taliban-leder fra Helmand reiser gjerne til Uruzgan for å lede soldatene der. Slik unngår de å tape erfarne folk, sier Strick van Linschoten.

Eksperter har de siste dagene sagt at Mullah Omars innflytelse over Taliban kan ha en avgjørende rolle å spille for kampene i Pakistan. Han har flere ganger uttrykt misnøye med Tehreek-e-Talibans mange angrep mot den pakistanske befolkningen, og sagt at Taliban bør fokusere innsatsen mot de utenlandske styrkene i Afghanistan.

Tviler på Mullah Omars innflytelse

Strick van Linschoten har tidligere sagt til New York Times at Mullah Omar er veldig isolert, og derfor ikke har så stor innflytelse. Visstnok skal Mullah Omar ikke treffe mer enn fire høyt betrodde mennesker ansikt til ansikt, og at det er disse han kommuniserer gjennom. Men til ABC Nyheter sier Taliban-eksperten at Taliban-sjefens innflytelse er enda mindre.

- Han er i ferd med å bli en mer politisk personlighet enn noe annet. Jeg tror ikke kampene ville slutte, selv om han ga ordre til det i dag. Til det har de mange kommandantene altfor mye å tape på at krigen skal ta slutt, sier han.

Det er svært lønnsomt for Taliban å fortsette krigen mener han. Blant annet fordi mye av opiumtrafikken fra Afghanistan til resten av verden skjer med deres velsignelse, og blir skattlagt.

- Men jeg mener det ikke er sånn at det er Taliban som er direkte ansvarlig for den store eksporten av opium og heroin. Narkobaronene driver dette uavhengig av Taliban, og vil fortsette med det, selv om Taliban skulle bli borte. Men de tjener penger på det, det er helt klart, sier han.

Personvernpolicy