Frykter USA vil svikte

GRENSE: Amerikanske soldater avbildet på den afghanske siden av grensen mot Pakistan. Foto: Scanpix.
GRENSE: Amerikanske soldater avbildet på den afghanske siden av grensen mot Pakistan. Foto: Scanpix.

<pPakistans krig mot Taliban står i fare for feile, hvis ikke USA og Nato stenger grensen mot Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Det mener den Islamabad-baserte samfunnsforskeren Atilla A. Iftikhar. Han følger nå utviklingen med argusøyne.

Ved midnatt lørdag åpnet Pakistan en offensiv inn i stammeområdet Sør-Waziristan. Målet er å skylle Taliban ut av landet, ifølge statsminister Yousaf Raza Gillani. De 28.000 soldatene som nå står inne i provinsen skal nedkjempe mellom 10-15.000 opprørere.

De foreløpige rapportene fra kampene, fra offisielt hold, forteller at 18 soldater har falt så langt, mens et 70-talls opprørere skal være drept. I dag står hærstyrkene utenfor Kotkai, det offisielle hovedkvarteret til lederen for Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), eller Pakistansk Taliban, Hakimullah Mehsud. Men selv om hæren skulle klare å erobre landsbyen vil det ha begrenset effekt, mener Iftikhar.

- Har stukket allerede

Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.Atilla A. Iftikhar. Foto: Privat.

- Hakimullah Mehsud og hans menn har nok forsvunnet fra dette stedet for en stund siden. Det som er avgjørende for offensiven er at man klarer å ta kontroll over fjellområdene. Det er her Taliban og styrkene fra al-Qaida vil søke tilflukt, sier han.

- Det å ta over symbolske områder er ikke vanskelig. Det er ikke der krigen blir vunnet. Planen fra Talibans side er å gi dem så lite motstand som mulig i starten, men så slå hardt til med geriljakrigføring etter hvert, fortsetter han.

Ifølge forskeren har offensiven massiv støtte i den pakistanske befolkningen, noe som er svært uvanlig når det kommer til operasjoner av denne typen.

- De siste meningsmålingene viser at omlag 70 prosent av de spurte støtter offensiven. Ikke engang sommerens offensiv i Swat-dalen hadde så stor støtte, så dette er unikt for de siste årene, sier Iftikhar.

Han sier at den viktigste årsaken til dette stemningsskiftet er de utallige terroraksjonene som TTP har utført i Pakistan den siste tiden.

USAs mektigste på plass

Søndag kom to mektige amerikanere Islamabad. Både John Kerry og sjefen for det amerikanske CENTCOM, general David Petraeus gjennomfører nå samtaler med den pakistanske regjeringen.

Mens Kerry er i landet for å diskutere amerikanske bistand til landet, er Petraeus kommet for å diskutere den nystartede offensiven.

Titusenvis av mennesker rømmer nå fra Sør-Waziristan. Foto: Scanpix.Titusenvis av mennesker rømmer nå fra Sør-Waziristan. Foto: Scanpix.

- Fra Pakistans side frykter man at styrker fra Afghanistan skal komme TTP til unnsetning, og gjøre kampen vanskeligere. Hvis USA ikke gjør sitt på afghansk side så er det veldig sannsynlig at Taliban-soldater kommer hit, og det kan føre til at offensiven ikke lykkes, sier Iftikhar.

Blant pakistanske analytikere har man tatt signaler om at amerikanske styrker trekkes tilbake fra Paktia-provinsen i Afghanistan som dårlig nytt. Man frykter også at amerikanerne mer enn gjerne ser at Taliban-soldater flytter seg ut av Afghanistan og til Pakistan, men at de vil gjøre sitt ytterste for å stenge grensene for opprørere som vil tilbake.

General David Petraeus møtte statsminister Gilani i Islamabad. Foto: Scanpix.General David Petraeus møtte statsminister Gilani i Islamabad. Foto: Scanpix.

- Det som er avgjørende for suksessen til denne operasjonen er at TTP ikke får forsyninger. De må bli isolerte i fjellene. Hvis Pakistan, USA og Nato klarer å samarbeide om den delen så kan vi se en raskere slutt på krigen. Hvis ikke kan både vinteren og sommeren gå før man har oppnådd målene sine, sier Iftikhar.

- Vil ta lang tid

Ifølge hæren skal offensiven ikke vare mer enn to måneder, og analytikere mener det er helt avgjørende at kampene er ferdige før vinteren kommer om kort tid. Iftikhar tror ikke man vil lykkes på så kort tid.

I tidligere væpnede konflikter mellom TTP og regjeringsstyrkene, med unntak av offensiven inn i Swat-dalen, har man kommet fram til avtaler. Det tror imidlertid forskeren ikke er interessant for den pakistanske regjeringen nå.

- Men hvis man klarer å ta ut lederskapet i TTP, får drept Hakimullah Mehsud og de andre mest sentrale folkene, så kan det være muligheter for noe sånt. Det forutsetter riktignok at det er mer moderate krefter som tar over ledelsen av TTP. Hvis ikke kommer denne krigen til å fortsette i lang, lang tid, sier han.

Uansett mener han det vil være hundre prosent nødvendig at hæren etablerer en permanent tilstedeværelse i Sør-Waziristan. Det er det ingen som noensinne har klart. Selv ikke da Lord Curzon, visekonge av India, for hundre år siden uttalte at sa at det eneste som ville løse problemet med Sør-Waziristan var å kjøre inn massive militære styrker i hele regionen.

Personvernpolicy