- Truer demokratiet

<div>William Nygaard under Kunnskapsforlaget sin offisielle lanseringen av Store norske leksikon gratis på nett. Foto: Berit Roald / SCANPIX</div>
William Nygaard under Kunnskapsforlaget sin offisielle lanseringen av Store norske leksikon gratis på nett. Foto: Berit Roald / SCANPIX

<pDen digitale utviklingen kan true ytringsfriheten, mener forlagssjef William Nygaard.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At teknologien eksisterer rettferdiggjør ikke prøvesprengninger. Tilsvarende kan vi ikke akseptere at digital teknologi skal underminere opphavsretten, bare fordi teknologien gjør det mulig. I siste instans handler dette om demokrati og ytringsfrihet, sier Aschehougs forlagssjef, William Nygaard.

Denne uka kommer Amazons lesebrett Kindle inn på det norske markedet, og Google har visjoner om å gjøre ”all” litteratur gratis og søkbar. Men lanseringen av Bokdatabasen, de store norske forlagenes fellessatsing på e-boka, er blitt forsinket. Og bak lurer frykten for at piratkopiering av e-boka skal ramme bokbransjen og svekke dens økonomiske fundament.

Glemmer prinsipper

Nygaard deler uroen for filtyveri, men er samtidig bekymret for at mange glemmer prinsipper i sin fascinasjon over ny teknologi.

- Spørsmålet om opphavsrettens betydning og konsekvensene av ulovlig fildeling blir overraskende ofte behandlet med forbløffende arroganse og prinsipiell uvitenhet. Selv om den digitale utviklingen har åpnet for nye teknologiske muligheter, er den digitale verdikjeden den samme som for den analoge, hevder Nygaard.

Han peker på at den økonomiske rammen rundt profesjonelle forfattere, filmskapere, musikere og andre kreative krefter ikke vil kunne eksistere i et lite land som Norge uten opphavsretten.

- Det vil skade både mangfold, nyinvestering og nyrekruttering. Opphavsretten er selve utgangspunktet for ytringsfrihet, og svekker vi opphavsretten vil det på sikt også ramme ytringsfriheten.

Ingen forskjell på digitalt og analogt

Det kraftige utsagnet ble framført på et seminar på Litteraturhuset i Oslo mandag, hvor temaet var sammenhengen mellom menneskerettigheter, ytringsfrihet og opphavsrett. Nygaard ivaretok her sin rolle som forlegger, og var uforsonlig i sitt angrep på filtyveri og uforstående til argumenter om at fri fildeling er en styrking av demokratiet.

- Hvis vi ønsker et samfunn, et kultur- og kunnskapslandskap som opprettholder dagens samfunnsverdier med ytringsfrihet som en erklært menneskerett, kan man ikke bruke den teknologiske utviklingen som argument for å svekke opphavsretten. Prosessen rundt et verk som blir skapt er akkurat den samme enten produktet er digitalt eller analogt, sier Nygaard.

Markedet kneble forfatteren

Med på seminaret var også den sørafrikanske forfatteren André Brink og engelske Fay Weldon. Sistnevnte stolte på at forfattere er sterke nok til å overleve teknologiske tidsskifter, men fryktet den økte kommersialiseringen som er kommet hånd i hånd med den nye teknologien.

- I stedet for økt mangfold opplever mange bransjer at nettet gir færre aktører med større makt. Når markedsavdelingen i tillegg har fått økt innflytelse på forlagenes utgivelsesplaner, så settes forfatteren under press. Det kan resultere i en slags selvsensur som også er uheldig for ytringfrihetens kår, uttaler Weldon.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy