- Forventer at Karzai følger grunnloven

TYDELIG: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, understreker at han forventer at klagekommisjonens resultater følges. Det betyr ny valgrunde i Afghanistan. Foto: Scanpix.
TYDELIG: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, understreker at han forventer at klagekommisjonens resultater følges. Det betyr ny valgrunde i Afghanistan. Foto: Scanpix.

<pKai Eide står hundre prosent bak valgfusk-rapport. Presset mot Karzai øker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai Eide, sier til ABC Nyheter at han forventer at rapporten fra valgklagekommisjonen som ble lagt fram i dag tas til følge. Det betyr i praksis at det må foretas en ny valgrunde om presidentembetet i Afghanistan.

- Jeg forventer at de partene respekterer utfallet av valget, og at de konstitusjonelle prosessene følges. Jeg stiller meg hundre prosent bak valgklagekommisjonens resultater. Rapporten de har lagt fram i dag har en overbevisende soliditet, sier Kai Eide til ABC Nyheter.

Tyder på omvalg

De foreløpige resultatene fra første valgomgang viste at president Hamid Karzai hadde fått godt over de nødvendige 50 prosentene som ville sikret han valgseieren direkte. I dag har derimot den FN-støttede valgklagekommisjonen lagt fram sin rapport som viser at graden av valgfusk er så stor at det vil bli nødvendig med en ny valgomgang for å avgjøre om Karzai eller hans utfordrer Abdullah Abdullah skal bli president.

En vestlig diplomat sier til AFP at støtten til Karzai har falt til rundt 48 prosent, men valgklagekommisjonen har nektet å bekrefte tallet.

Det som nå vil bli avgjørende er hva Den uavhengige valgkommisjonen sier. De skal benytte en formel, som valgklagekommisjonen har kommet fram til, for å avgjøre det endelige valgresultatet.

Problemet er at Den uavhengige valgkommisjonen regnes for å være Karzais støttespillere, fordi flertallet er utnevnt av den sittende presidenten.

Utsatt for tungt press

De siste dagene har derfor presset mot president Karzai vært svært tungt, med den hensikt å få ham til å akseptere valgresultatet.

- Jeg har sittet sammen med Karzai nesten hver dag den siste tiden, ofte til sent på kveld, og gått gjennom metodene Valgklagekommisjonen har brukt. Også sammen med eksperter. Nå ligger dokumentet Valgklagekommisjonen har laget hos Den uavhengige valgkommisjonen, og de skal produsere det endelige valgresultatet. Det burde ikke ta lang tid, sier Eide.

Analytikere sier Den uavhengige valgkommisjonen er juridisk bundet av grunnloven til å akseptere den FN-støttede valgklagekommisjonens funn.

En rekke lands statsledere har den siste tiden hatt telefonisk kontakt med Hamid Karzai for å overbevise ham om at Valgklagekommisjonens resultater må følges. I tillegg har den amerikanske toppolitikeren John Kerry vært i Afghanistan og gjennomført møter med presidenten.

Bevis på fusk

- Vi har hatt møter med Karzai både sammen og separat. Vi forventer at de konstitusjonelle prosessene følges, understreker Kai Eide.

Valgklagekommisjonen sier det er funnet «tydelige og overbevisende beviser på fusk» ved valglokalene.
Kommisjonen sier den har beordret Den uavhengige valgkommisjonen, som er den endelige dommeren over valgresultatet, til å «kjenne ugyldig en viss prosent av hver kandidats stemmer i seks separate kategorier».

Valgklagekommisjonen sier dens «avgjørelser og funn er endelige og bindende», og legger til at «Den uavhengige valgkommisjonen har ansvar for å implementere alle» dens funn før det endelige valgresultatet blir annonsert.

Personvernpolicy