- Ikke nok stemmer til Karzai

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--><!--[if !mso]><div  classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></div> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> &#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->En tilgriset valgkampplakat viser Afghanistans president Hamid Karzai. En rapport fra den afghanske valgklagekommisjonen hevder at Karzai ikke fikk tilstrekkelig antall stemmer til å unngå en ny valgomgang etter presidentvalget 20. august. Foto: Scanpix/AP.<br> <br>
En tilgriset valgkampplakat viser Afghanistans president Hamid Karzai. En rapport fra den afghanske valgklagekommisjonen hevder at Karzai ikke fikk tilstrekkelig antall stemmer til å unngå en ny valgomgang etter presidentvalget 20. august. Foto: Scanpix/AP.

<pEt panel som gransker påstander om fusk i det afghanske valget har funnet at president Hamid Karzai ikke fikk tilstrekkelig antall gyldige stemmer til en ren seier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater fra første valgomgang i august tydet på at Karzai hadde fått godt over de 50 prosent pluss en stemme som han behøver for å unngå en andre valgomgang, melder BBC.

Men talsmenn for myndighetene sier til BBC at valgklagekommisjonen nå sier Karzai ikke har fått over 50 prosent.

En vestlig diplomat sier til AFP at støtten til Karzai har falt til rundt 48 prosent, men valgklagekommisjonen har nektet å bekrefte tallet.

Dermed kan det være duket for en ny valgomgang mot hovedrivalen Abdullah Abdullah.

Den afghanske presidenten sier han vant valget direkte, men EU-observatører har uttalt at en av fire avlagte stemmer var mistenkelig.

Valgklagekommisjonen rapporterer til Den uavhengige valgkommisjonen, som vil komme med den endelige uttalelsen om resultatet av valget. Den uavhengige valgkommisjonen regnes for å være støttespillere til Karzai, men analytikere sier den er juridisk bundet til å akseptere den FN-støttede valgklagekommisjonens funn.

Rapporten til valgklagekommisjonen slår fast at stemmesedlene fra 210 valglokaler må kjennes ugyldige, sier valgklagekommisjonen mandag.

Kommisjonen sier det er funnet «tydelige og overbevisende beviser på fusk» ved valglokalene.

Kommisjonen sier den har beordret Den uavhengige valgkommisjonen, som er den endelige dommeren over valgresultatet, til å «kjenne ugyldig en viss prosent av hver kandidats stemmer i seks separate kategorier».

Valgklagekommisjonens funn etter gransking av de mange påstandene om fusk etter presidentvalget 20. august kan føre til at Den uavhengige valgkommisjonen blir tvunget til å kalle inn til en andre valgomgang mellom president Hamid Karzai og hans hovedrival Abdullah Abdullah.

Valgklagekommisjonen sier dens «avgjørelser og funn er endelige og bindende», og legger til at «Den uavhengige valgkommisjonen har ansvar for å implementere alle» dens funn før det endelige valgresultatet blir annonsert.

Personvernpolicy