Helt hindret alvorlig helikopterulykke

HELIKOPTERULYKKE: Et slikt helikopter, fra Norsk Helikopter, skulle losen heises ned fra da ulykken skjedde. (Foto: Scanpix)
HELIKOPTERULYKKE: Et slikt helikopter, fra Norsk Helikopter, skulle losen heises ned fra da ulykken skjedde. (Foto: Scanpix)

<pStilte seg under fallende mann for å dempe fallet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): To personer ble alvorlig skadet i en helikopterulykke 18. desember i fjor. Da en los skulle heises ned til en gasstanker, løsnet selen hans slik at han styrtet mot bakken.

Redningsmannen til Norsk Helikopter, som allerede var heist ned, plasserte seg rett under mannen for å dempe fallet.

Stilte seg under

«Losen traff redningsmannens overkropp med hodet først og ble slått bevisstløs,» heter det i Havarikommisjonens rapport fra ulykken.

Havarikommisjonen trekker i sin vurdering av ulykken fram redningsmannens heltemodige innsats.

«Havarikommisjonen er også av den oppfatning at når uhellet først var ute, var redningsmannens uselviske inngripen, samt at losen var utstyrt med hjelm, avgjørende for at ulykken ikke fikk mer alvorlige konsekvenser,» heter det i rapporten.

Svært sjelden

Havarikommisjonen betegner ulykken som svært sjelden.

Rapporten har avslørt at losens sele ikke var godt nok tilkoblet. Slik beskrives de dramatiske sekundene da han styrtet mot skipsdekke:

«Da losen hadde full vekt på slingen, oppdaget han at den var i ferd med å løsne. Losen ropte til heisoperatøren at han måtte ha hjelp til å komme inn i helikopteret igjen, men heisoperatøren klarte ikke å få tak i losen før han falt mot skipets dekk.»

Falt seks meter

Her ser du hvordan slingen var feilmontert. (Foto: Havarikommisjonen)Her ser du hvordan slingen var feilmontert. (Foto: Havarikommisjonen)

Ifølge helikopterets radiohøydemåler falt losen over seks meter.

Losen fikk brudd på lårhalsen av ulykken, samtidig som nesen var kraftig forslått. Redningsmannen hadde brudd i to ribbein, samt skade i en ankel og store skuldersmerter.

Norsk Helikopters undersøkelser har vist at den eneste mulige forklaringen er at losens redningsslinge ikke var tilkoblet på riktig måte. Tykke hansker kan være en forklaring for hvorfor det ikke ble oppdaget før uhellet var ute.

Ingen ytterligere kommentar

Etter uhellet har Norsk Helikopter forbedret sine rutiner, blant annet ved å bruke detaljerte prosedyrer og sjekklister ved heisoperasjoner.

Norsk Helikopter - som nå har skiftet navn til Bristow - ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy