Svineinfluensa hos gris spredt til flere landsdeler

<p><strong>SMITTET: </strong>To besetninger i Buskerud og en i Rogaland er smittet av svineinfluensa. (Foto: Scanpix)</p>
SMITTET: To besetninger i Buskerud og en i Rogaland er smittet av svineinfluensa. (Foto: Scanpix)

<pMattilsynet opplyser at gris også utenfor Nord-Trøndelag er rammet av influensa. To besetninger i Buskerud og en i Rogaland er smittet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Fire nye besetninger har testet positivt for svineinfluensa, melder Mattilsynet. Tre av besetningene befinner seg utenfor Nord-Trøndelag. Også her er trolig mennesker smittekilde.

Av de tre besetningene som nå har fått påvist svineinfluensa befinner to seg i Buskerud og én i Rogaland.

Det er nå påvist smitte i 14 besetninger.

- Et alvorlig næringsproblem

- Det er viktig å understreke at spredningen av svineinfluensa dreier seg om et alvorlig næringsproblem. I verste tilfelle kan det gå utover mengden varer på markedet, men vi håper og tror at vi kan begrense skadene så forbrukerne ikke merker dette i det hele tatt, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad ved Mattilsynet i Rogaland og Agder til ABC Nyheter.

Han er ikke overrasket over at det er påvist svineinfluensa i hans fylke, nærmere bestemt på Jæren.

- Det var vel kanskje ikke uventet at man påviste svineinfluensa i en ny besetning, verken utenfor Trøndelag eller her på Jæren, når man ser hvor lett smitten tilsynelatende sprer seg fra mennesker til dyr, sier Herikstad.

Det er nå påvist influensasmitte i 14 besetninger i Norge. Til sammen er det tatt prøver i 34 besetninger.

Bare friske dyr slaktes

Herikstad understreker at det bare er friske dyr som blir sendt til slakt. Dersom et dyr har påvist svineinfluensasmitte, vil det ikke slaktes, til tross for at svineinfluensaen ikke smittes via kjøtt. Det kan imidlertid bli gitt dispensasjon til å slakte friske dyr fra besetninger hvor det finnes smitte.

Mattilsynet har nå endret strategi, fra å forsøke å holde smitten vekk fra besetninger til å forsøke å begrense smitten besetninger imellom.

Herikstad forteller at det er innført restriksjoner i alle de smittede besetningene. Det innebærer begrensinger i forflytning av levende dyr, og frakt av dyr til slakting vil bare tillates etter godkjenning fra Mattilsynet.

I tillegg anbefaler Mattilsynet at alt personell skal vaksineres mot svineinfluensa, for å stoppe den mulige smittekilden.

Mattilsynet opplyser også at avliving og bruk av bekjempelsessoner ikke lenger er aktuelt i denne situasjonen.

Personvernpolicy