12.000 flere statsansatte

Siden 2005 har Politi- og lensmannsetaten fått et tilskudd på 359 ansatte. Nå er de i alt 11817. (Foto: Scanpix)
Siden 2005 har Politi- og lensmannsetaten fått et tilskudd på 359 ansatte. Nå er de i alt 11817. (Foto: Scanpix)

<pSelv om Forsvaret og Jernbaneverket kutter, har antall ansatte i offentlige virksomheter økt med nesten 10 prosent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av tre statlige virksomheter har økt antall ansatte under Stoltenberg-regjeringens første fire år. Til sammen har antall statsansatte økt med 12.000, til tross for betydelige nedskjæringer i både Forsvaret og Jernbaneverket, skriver Aftenposten.

Statsbudsjettet viser at tallet bare vil øke til neste år.

Men utviklingen koster penger. Flere ansatte er en av årsakene til at statens driftsutgifter øker fra 89,5 milliarder kroner i 2005 til 138 milliarder i 2010. Det tilsvarer en økning på 54 prosent.

Advarer mot kraftig vekst

Høyres tidligere finansminister Per-Kristian Foss er lite imponert. Han sier det er farlig å bare øse ut penger, og advarer mot en kraftig vekst i staten.

- I en bedrift ville man sagt at det er nødvendig å tenke nytt, ikke bare ansette flere. Problemet med de rødgrønnes pengebruk er at vi ikke får nok penger til nye oppgaver, for eksempel innen helse og eldreomsorg, sier Foss til Aftenposten.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys mener Foss har hakk i platen, og sier veksten i statsansatte var høyere under Bondevik-regjeringen.

- Veksten i staten kommer på områder vi har prioritert, som Nav, universitetene, politiet, veivesenet, barnevernet og utlendingsetaten. Dette er helt i tråd med Soria Moria-plattformen og et bevis på at vi har levert det vi lovet, sier Grande Røys til avisen.

Hun påpeker imidlertid at de også har fremlagt en rekke tiltak som kan forenkle skjemaveldet i byråkratiet, noe som igjen kan føre til færre ansatte.

Personvernpolicy