Brikkene faller på plass for Stoltenberg

NY MINISTER: Audun Lysbakken blir ny minister i et nytt departement. Foto: Scanpix
NY MINISTER: Audun Lysbakken blir ny minister i et nytt departement. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKonturene av den nye regjeringen begynner å avtegne seg for Jens Stoltenberg (Ap) etter nye avklaringer de siste dagene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 meldte lørdag at SV-leder Kristin Halvorsen etter å ha veid for og imot i lengre tid endelig har funnet sin plass i regjeringen som skal styre landet de neste fire årene. Hun forlater finansdepartementet for å bli ny kunnskapsminister.

Trolig kommer Arbeiderpartiet til å overta finansministeren.

Om ingen av dagens Ap-statsråder – som nåværende kultur- og kirkeminister Trond Giske – blir omdirigert dit, er tidligere finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen det navnet som hyppigst nevnes i medienes spekulasjoner. Han er i dag stabssjef ved Statsministerens kontor.

Også tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) blir av TV 2 trukket fram som en het kandidat til å ta over Finansdepartementet.

Ifølge NRK skal Schjøtt-Pedersen også være høyaktuell som statsråd i et nytt samordningsdepartement, som regjeringen ønsker å opprette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV mister én

Det skal være klart at SV mister én statsråd som følge av valgresultatet. Hvilken er det imidlertid ingen som kan gi sikre opplysninger om så langt. Uansett blir den nye statsrådsfordelingen slik: Ap får tolv statsråder, SV og Senterpartiet får fire hver.

Som vanlig vil ingen som kjenner prosessen kommentere, bekrefte eller avkrefte opplysningene mediene frambringer.

Jonas Gahr Støre er i flere medier blitt lansert som ny helseminister, men i helgen kunne anonyme kilder bekrefte overfor VG at han får innvilget det som skal være hans førstevalg: å fortsette som utenriksminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Storberget ønsker å fortsette som justisminister, men stiller seg åpen for å bytte departement.

– Det er andre som tar den endelige avgjørelsen, sier han til NRK.

Solheim fortsetter

VG mener også å vite at Erik Solheim (SV) fortsetter som miljø- og utviklingsminister, mens Bård Vegar Solhjell skal bytte plass med Audun Lysbakken. Det betyr at Solhjell blir parlamentarisk leder og Lysbakken statsråd, ifølge VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge TV 2s kilder kommer Lysbakken til å bli minister for likestillings- og integreringssaker i et nytt og utvidet barne- og likestillingsdepartement.

SV skal dessuten være fast bestemt på å beholde statsråden for forskning og høyere utdanning, noe som skulle bety at det ikke er noe hinder for at Tora Aasland kan fortsette.

Dermed har SV fem kandidater til fire statsrådsposter. Ifølge TV 2 blir løsningen å gi fra seg Fornyings- og administrasjonsdepartementet, noe som i så fall kan bety at Heidi Grande Røys forsvinner ut av regjeringen.

Faremo ny helseminister?

Mangelen på ferske spekulasjoner rundt statsrådene til Sp, kan tyde på at partiet velger å fortsette som i dag, slik flere medier meldte i forrige uke.

NRK mener på sin side at Trond Giske er på vei til Nærings- og handelsdepartementet og trekker fram styreleder i Norsk Helsenett og tidligere Ap-statsråd Grete Faremo som mulig ny helseminister. Faremo er også blitt nevnt tidligere. Hvis det stemmer at Støre blir værende i UD, kan det øke sannsynligheten for at hun blir landets nye helseminister.

Leder Ingalill Olsen i Finnmark Ap trekkes fortsatt fram som den heteste kandidaten til å erstatte Helga Pedersen som fiskeriminister.

Den nye statsrådssammensetningen kan bli presentert allerede tirsdag, onsdag eller torsdag denne uka. (©NTB)