- Pakistan har glorifisert ekstremisme

LITE INFORMASJON: Akhtar Chaudry følger med på dramaet som skjer i Pakistan. Svært lite informasjon siver ut fra kampene i Waziristan. Foto: Scanpix/Montasje.
LITE INFORMASJON: Akhtar Chaudry følger med på dramaet som skjer i Pakistan. Svært lite informasjon siver ut fra kampene i Waziristan. Foto: Scanpix/Montasje.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAkhtar Chaudhry tror Pakistan kan vinne krigen mot Taliban, men frykter hva som skjer etterpå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Krigen i Pakistan
* Den pakistanske hæren startet lørdag en bakkeoffensiv mot talibanopprørere i Sør-Waziristan. To divisjoner med i alt 28.000 soldater har rykket inn i området.
* Hæren får støtte fra de paramilitære grensestyrkene og flyvåpenet.
* Taliban har trolig mellom 20.000 og 25.000 krigere i de delvis selvstyrte stammeområdene langs grensen til Afghanistan. Rundt 12.000 skal stå under Hakimullah Mehsud, som leder den viktige Mehsud-stammen i Sør-Waziristan og Pakistans Taliban-bevegelse TTP.
* I tillegg antas et ukjent antall usbekiske og arabiske al-Qaida-krigere som støtter Taliban, å oppholde seg i stammeområdene. Anslagene varierer fra 500 til 5.000.
* Over 100.000 sivile har flyktet fra Sør-Waziristan, som har et innbyggertall på om lag 600.000. Hæren anslår at ytterligere 100.000 kan bli fordrevet.
(Kilde: AFP) (©NTB)

(ABC Nyheter): Stortingets visepresident har de siste dagene fulgt utviklingen i Pakistan nøye. Han mener det er på høy tid at den pakistanske nasjonen tar et oppgjør med ekstremistene som har herjet landet i årtier, men er samtidig redd for at den pågående offensiven skal bli et slag i luften.

- Vi som er glad i Pakistan har det vondt for tiden. Det er fullt mulig at de klarer å slå disse Taliban-soldatene i Sør- og Nord-Waziristan, men det virkelige spørsmålet er om de klarer å gjøre noe med de ytterliggående holdningene som ligger bak, sier Chaudhry til ABC Nyheter.


60 drept på ett døgn

Siden bakkeinvasjonen ble innledet lørdag har det blitt meldt at 60 opprørere har blitt drept, mens hæren har mistet fem soldater. Akkurat pågår det harde kamper i Sør-Waziristan, men det er det ingen som kan fortelle om. Hæren har effektivt stengt alle hovedårene inn til provinsen, og verken medier eller hjelpearbeidere kommer seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er innført portforbud, og det er vanskelig for sivile å komme seg ut av området uten å gjennomgå en grundig identifikasjonskontroll. Man er redd for at både Taliban-soldater og medlemmer av al-Qaida skal snike seg ut av området.

Les også: - Kan snu krigen i Afghanistan

Ekstremismen har grodd i 30 år

Helt siden general Muhammad Zia ul-Haq tok makten i 1977, noe som sammenfalt med russernes invasjon av Afghanistan to år senere, har ekstremistene vært en del av Pakistans forsvarsstruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger søker ly mens de blir sjekket for å slippe ut fra Waziristan. Foto: ScanpixFlyktninger søker ly mens de blir sjekket for å slippe ut fra Waziristan. Foto: Scanpix

Etterretningstjenesten, det fryktede ISI, har sterke bånd til Taliban på begge sider av grensen mellom Pakistan og Afghanistan. Også hæren, som var ansvarlig for mye av utdanningen av de «hellige krigerne» i Mujahedin, har lenge samarbeidet med ekstremistene i Pakistans stammeområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistene ble rett og slett sett på som et godt og nyttig våpen i en kommende konflikt med India, Pakistans erkefiende. Det er blant annet derfor det påstås fra mange hold at den pakistanske hæren og ISI har finansiert Taliban, også etter at russerne forlot Afghanistan i 1989.

Folkemeningen har snudd

Samtidig har de pakistanske myndighetene fjernet seg fra folket, og mange har sett på den gryende konflikten mellom ekstremister og regjering som noe som ikke angikk dem.

Les også: - Stemningen har snudd seg

De siste årene har det derimot vært så mange terroraksjoner at folket har tatt side med regjeringen, i akkurat denne konflikten.

- Det Taliban vi ser i dag er et uttrykk for holdninger som Pakistan altfor lenge har latt skure og gå. Man kan fortsatt slå Taliban, men den politiske jobben i det å analysere hva som skjer, og treffe de riktige beslutningene må man gjøre etter krigen. Det er ikke for sent å redde Pakistan, sier Chaudhry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frykter likevel en framtid der man faller tilbake på gamle synder, og tviler på at utviklingen vil gå den veien han mener den må gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann blir sjekket da han prøver å forlate Waziristan. Foto: ScanpixEn mann blir sjekket da han prøver å forlate Waziristan. Foto: Scanpix

- Enormt gap som skal dekkes

- Det er et enormt gap som må dekkes før folket har tillit til regjeringen. De må sørge for at folkets mest grunnleggende behov blir dekket av staten. Det skjer ikke i dag. Det er det som er årsaken til at slike holdninger får vokse frem, og at staten Pakistan forvitrer, sier Chaudhry.

Det internasjonale samfunnet må også sørge for at jobben blir lettere, mener han. Stadig hyppigere droneangrep fra amerikanske styrker i Afghanistan innenfor Pakistans grenser er med på å senke folks respekt for regjeringen, og det må unngås.

- Jeg mener det er på høy tid at det internasjonale samfunnet får en ny vurdering av situasjonen i Afghanistan. Så lenge de internasjonale styrkene er i Afghanistan og droneangrepene fortsetter, så vil Pakistan slite lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har sett mellom fingrene

At ekstremistene har stått sterkt i hele landet er han ikke med på, men at ekstremismen har fått fotfeste og vokst som følge av at folk flest har sett mellom fingrene på problemet.

- En annen ting er hvordan hæren ser på disse grupperingene. Jeg håper at de også kan ta et oppgjør med sin fortid, slik at Pakistan kan komme seg videre, sier Chaudhry.