Iran anklager USA etter attentat

DREPT: Nestsjefen for den iranske revolusjonsgarden i Iran ble drept i dagens angrep. Foto: Scanpix.
DREPT: Nestsjefen for den iranske revolusjonsgarden i Iran ble drept i dagens angrep. Foto: Scanpix.

<pIran retter anklager mot USA etter at et selvmordsangrep mot den iranske revolusjonsgarden kostet rundt 30 personer livet søndag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge statlig TV har opprørsgruppen Jundollah (Guds soldater) tatt på seg ansvaret for selvmordsangrepet som var rettet mot ledere i revolusjonsgarden sørøst i landet.

– Rigis terrorgruppe har tatt på seg ansvaret for angrepet, heter det med henvisning til Jundollah-leder Abdolmalek Rigi.

USA

Ali Larijani, presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen, mener USA var innblandet i angrepet.

– Vi anser det nylige terrorangrepet for å være et resultat av USAs handlinger. Dette er et tegn på USAs fiendtlige holdning mot landet vårt.

– Obama har sagt at han vil rekke ut en hånd til Iran, men med denne terrorhandlingen har han brent hånden sin, sier han om USAs president Barack Obama.

Revolusjonsgarden skriver i en uttalelse at «utenlandske elementer knyttet til global arroganse» var involvert.

Offiserer

Selvmordsangrepet i provinsen Sistan-Baluchistan var rettet mot ledere i revolusjonsgarden, og flere av de drepte var offiserer. Blant annet mistet nestsjefen for gardens bakkestyrker, general Nur-Ali Shushtari, livet.

Offiserene skal ha deltatt i et møte med lokale sjia- og sunniledere da selvmordsbomberen gikk til angrep. Flere sivile og lokale stammeledere ble også drept.

– En mann som gikk med en vest med sprengstoff, sprengte seg i lufta på møtet, melder nyhetsbyrået IRNA.

Angrepet fant sted i byen Pisheen og er det verste mot den iranske revolusjonsgarden på flere år. 29 personer ble drept og 28 såret i angrepet, ifølge innenriksdepartementet.

Fordømmer

Ali Larijani fordømmer angrepet og sier det ble gjennomført for å forverre sikkerheten sørøst i Iran.

– Det viser at de ikke ønsker økonomiske vekst i denne regionen, sier han.

Det er stadig kamper i regionen – som grenser mot Afghanistan og Pakistan – mellom sikkerhetsstyrker, opprørere fra Jundollah og narkotikasmuglere.

I mai tok Jundollah, en sunnigruppe, på seg ansvaret for et selvmordsangrep mot en sjiamoské som kostet 25 personer livet i provinshovedstaden Zahedan.

13 av gruppens medlemmer ble dømt for dette angrepet og henrettet i juli. (©NTB)

Personvernpolicy