Hvem tar over etter Kristin?

KANDIDATER: De har alle vært tidligere statsråder. Men nå spekuleres det i om Sigbjørn Johnsen, Grete Faremo eller Karl-Eirik Schjøtt-Petersen kan være på vei til finansdepartementet. Foto: Scanpix/Montasje ABC Nyheter.
KANDIDATER: De har alle vært tidligere statsråder. Men nå spekuleres det i om Sigbjørn Johnsen, Grete Faremo eller Karl-Eirik Schjøtt-Petersen kan være på vei til finansdepartementet. Foto: Scanpix/Montasje ABC Nyheter.

<pKristin Halvorsens avgang kan bety comeback for én av disse rundt kongens bord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Lørdag kveld ble det kjent at SV-leder Kristin Halvorsen ikke lenger ønsker å sitte som Finansminister.

I stedet vil hun ta over kunnskapsdepartementet etter partifelle Bård Vegard Solhjell, som nå blir partiets parlamentariske leder.

Tirsdag eller onsdag vil det bli klart hvordan regjeringen vil se ut. Statsminister Jens Stoltenberg holder kortene svært tett til brystet.

Etter det ABC Nyheter erfarer, har ingen framtidige Ap-statsråder fått beskjed om hvilke departementer de vil besitte. Men en ting er sikkert: Arbeiderpartiet får Norges neste finansminister.

Veteraner hete kandidater

Spekulasjonene er allerede i gang om hvem som flytter inn i regjeringens nest tyngste departement.

Blant navnene som nevnes er: Tidligere finansministre Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Sigbjørn Johnsen og tidligere justisminister Grete Faremo. Også kulturminister Trond Giske er inne som mulig kandidat.

Valgforsker Anders Todal Jensen tror Jens Stoltenberg vil satse på en person med brei erfaring.

- En finansminister må ha enorm arbeidskapasitet. Stoltenberg vil nok ha en generalist som har brei oversikt over flere ting. Det er mange koordineringsoppgaver som er lagt til finansdepartementet, sier Todal Jensen til ABC Nyheter.

Faremo kan løse kvinnemangel

Etter at Helga Pedersen forlot regjeringen for å bli parlamentarisk leder, trenger Stoltenberg flere kvinner rundt kongens bord. Grete Faremo er blant de som er mest aktuelle.

Det har lenge vært spekulert i om hun vil ta over som helseminister etter at Bjarne Håkon Hanssen trakk seg. Men at Halvorsen nå forlater finansdepartementet, kan bety at Stoltenberg ser seg om etter en kvinne som hennes etterfølger.

- Mange har spekulert på Faremo, og det er kanskje et valg for framtida. Det kan være gunstig å få inn ei kvinne i den posten, sier Todal Jensen.

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, tror også Faremo kan være en aktuell kandidat.

- Stoltenberg har en joker på kvinnesiden i Grete Faremo, sier Aarebrot til ABC Nyheter.

Han tror behovet for erfaring gjør at Stoltenberg også kan vurdere å ta inn tidligere finansministre.

- Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen er et godt navn. Eller Sigbjørn Johnsen, om han er tilgjengelig, sier Aarebrot.

Brent av tidligere erfaring?

Schjøtt-Pedersen er stabssjef på statsministerens kontor, og én av Stoltenbergs nærmeste rådgivere.

Men erfaring fra tidligere regjeringsdeltakelse kan også ha virket avskrekkende. Anders Todal Jensen tror Schjøtt-Pedersen vil tenke seg om to ganger før han takker ja. Schjøtt-Pedersen var finansminister i Jens Stoltenbergs første regjering i 2000.

- Det var ingen stor suksess den gang. Jeg er ikke sikker på at han vil det igjen. Den omgangen med juling han fikk var fryktelig. Han fikk en veldig brutal behandling, sier Todal Jensen.

Han tror heller ikke Sigbjørn Johnsen ønsker seg tilbake.

Bokholder neste?

Trond Giske har sagt at han ønsker å fortsette som kulturminister, men det har lenge vært spekulert i om han vil få et tyngre departement.

Som kulturminister har han vært en viktig frispiller og har lyktes med å hente inn fra statsbudsjettet rekordstore ressurser til kulturlivet.

Todal Jensen er imidlertid usikker på om han vil være tilstrekkelig erfaren for finansdepartementet.

- Jeg ser for meg at dette er en posisjon som Trond Giske fryktelig gjerne vil ha. Men det er mulig han blir vurdert som for lett, sier Todal Jensen.

Han tror Halvorsen konkluderte med at SV fikk liten uttelling for finansministerposten.

- Det er litt bokholderjobb å være finansminister. Jeg tolker det dit at SV ikke følte at de fikk gjort så mye i finansdepartementet, sier Todal Jensen.

Det kan bety at en langt mindre fargerik politiker er på vei inn i finansdepartementet.

- SVs erfaringer vil også påvirke arbeiderpartiets valg. Det kan være at en litt grå person kan komme til å bli den rette personen, sier han.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy