28.000 soldater angriper Taliban

28.000 soldater angriper Taliban
28.000 soldater angriper Taliban

Pakistan åpner offensiv inn i Sør-Waziristan. – Dette kan bli vendepunktet for krigen i Afghanistan, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Sør-Waziristan

* Stammeområde nordvest i Pakistan med grense til Afghanistan.

* Har vært uavhengig område siden 1893, og ble aldri kontrollert av britene under kolonitiden.

* Hadde ved sist folketelling i 1998 429.000 innbyggere. Trolig mange flere nå.

* Ble del av Pakistan i 1948.

* Regionen hvor både al-Qaida og Taliban søkte tilflukt etter invasjonen av Afghanistan i 2001.

(ABC Nyheter): - Et vellykket angrep på Taliban i Sør-Waziristan kan så absolutt være vendepunktet for krigen i Afghanistan. Hvis Pakistan lykkes, kan det være de som drar Vesten ut av det mange kritikere karakteriserer som for en hengemyr i Afghanistan, sier kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole til ABC Nyheter.

Innledet offensiv

Lørdag innledet Pakistan en storstilt offensiv inn i området. To hærdivisjoner, bestående av til sammen 28.000 pakistanske soldater, har i fire måneder forberedt seg på å gå inn i Talibans friområder i den autonome regionen Sør-Waziristan.

Samtidig har en rekke selvmordsaksjoner rystet Pakistan de siste elleve dagene, og mer enn 170 mennesker har blitt drept. Ola Bøe-Hansen mener dette viser at Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTB) er nærmest desperate i et håp om å unngå en regjerings-offensiv.

Taliban under enormt press

De siste elleve dagene har sett en lang rekke selvmordsaksjoner i Pakistan. Mer enn 170 har blitt drept. Foto: Scanpix.De siste elleve dagene har sett en lang rekke selvmordsaksjoner i Pakistan. Mer enn 170 har blitt drept. Foto: Scanpix.

- Taliban i Pakistan er under et enormt press nå. I august ble deres karismatiske leder, Baitullah Mehsud, drept av et amerikansk droneangrep i Sør-Waziristan. En slektning av ham, Hakimullah Behsud har tatt over, men han står på langt nær så sterkt som Baitullah gjorde. Derfor er det nå Mullah Omar, Talibans afghanske grunnlegger, som utøver mest makt over Taliban på begge sider av grensen, sier Ola Bøe-Hansen.

I Swat-dalen brukte hæren fly og artilleri til å dominere motstanderen. Foto: Scanpix.I Swat-dalen brukte hæren fly og artilleri til å dominere motstanderen. Foto: Scanpix.

Etter Baitullah Mehsuds død sverget TTP hevn over de pakistanske myndighetene, og lovde at de kom til å slå til både mot regjeringen, hæren og politiet. De siste månedene har sett en lang rekke dødelige selvmordsangrep. Tilsynelatende uten at politi eller hæren har gjort noe tilbake. Det kan nå endre seg.

Har avventet lenge

- Når hæren nå venter med å gjøre noe, så er det fordi de vil samle nok etterretning om forholdene inne i Sør-Waziristan. De er også helt avhengige av å lykkes i denne offensiven. Statsminister Yousaf Raza Gilani har lovet å «spyle» alle terrorister ut av Pakistan, og det er det som er målet for den kommende operasjonen.

Den mektige hærsjefen Ashfaq Kayani har gitt ordre om å starte angrepet. Foto: Scanpix.Den mektige hærsjefen Ashfaq Kayani har gitt ordre om å starte angrepet. Foto: Scanpix.

Det er ikke bare Pakistans framtid som står på spill. En vellykket offensiv kan også svekke Taliban i Afghanistan alvorlig.

Natos største problem med å bekjempe opprørerne i Pakistans naboland har vært at de simpelthen har flyktet over grensen hvis presset ble for stort. Hvis Pakistan klarer å erobre det karrige terrenget nord i landet vil situasjonen kunne bli en helt annen.

Kan forandre Afghanistan-krigen

- Alle opprørsbevegelser, eller terrororganisasjoner, er hundre prosent avhengige av et fristed der de kan slappe av og regruppere seg før neste slag. Hvis det blir borte vil krigen i Afghanistan kunne endre karakter totalt, sier han.

Kampene i Sør-Waziristan vil på ingen måte bli enkle, selv om den pakistanske hæren har mer enn dobbelt så mange soldater til rådighet enn motstanderen. Ifølge Stratfor.com vil de 28.000 gå i gang med en fullskala-offensiv så snart hærsjef Ashfaq Kayani gir klarsignalet.

De vil møte mellom 12-15.000 innbitte soldater fra Taliban og al-Qaida.

Hakimullah Mehsud har tatt over ledelsen av Taliban i Pakistan, men står ikke sterkt. Foto: Scanpix.Hakimullah Mehsud har tatt over ledelsen av Taliban i Pakistan, men står ikke sterkt. Foto: Scanpix.

I dette området, som ved siste folketelling i 1998 hadde et innbyggerantall på cirka 500.000, har Taliban en rekke treningsleire, og har bygd forsterkede stillinger som kan være vanskelige å overkjøre for bakkesoldater.

Den største fordelen, som det ble vist ved offensiven i Swat-dalen tidligere i år, er hærens tilgang på helikopter, fly og artilleri. Samtidig kan den overveldende styrken som hæren har være deres største hemsko.

Voldsomme humanitære følger

En familie som allerede har rømt fra Sør-Waziristan ankommer Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix.En familie som allerede har rømt fra Sør-Waziristan ankommer Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix.

I vårens offensiv inn i Swat-dalen ble mellom 1,5-2,5 millioner mennesker drevet på flukt. Samtidig fikk ingen medier adgang til krigsområdet, og det rådet svært vanskelige humanitære forhold inne der kampene pågikk.

Også denne gangen vil Pakistans regjering sørge for å få kjempe krigen i fred. Det er ikke ventet at verken medier eller internasjonale humanitære organisasjoner vil få tilgang til områdene der slaget står. Dermed er det ingen grunn til å tro at den pakistanske hæren vil ha silkehanskene på hva sivilbefolkningen angår.

Det finnes ingen tall på hvor mange sivile som ble drept i vårens kamphandlinger. Etter kamphandlingene har internasjonale organisasjoner, som Den internasjonale røde kors-komiteen, vært tilstede på bakken i Swat-dalen, og noe av det de forteller er at det lite utbygde helsevesenet i området ble fullstendig overveldet. Det fantes verken medisiner nok eller drivstoff til å drive de livsnødvendige strømaggregatene.

Finnes ikke helsetilbud

I Sør-Waziristan er et enda mindre utbygd helsevesen, og tilgangen på ressurser er enda dårligere. Tidligere denne uken fortalte Nupi-forsker Laila Bokhari at hun ikke forventer en like stor flyktningstorm som i vår.

Det kan blant annet forklares ved at Taliban og islamistene har truet befolkningen med hevn hvis de flykter. I tillegg har det blitt spredt propaganda som sier at hvis pashtunske kvinner vil bli voldtatt av punjabske menn i flyktningleirer.

At befolkningen i Sør-Waziristan generelt sett er svært mot sentralregjeringen, og aldri egentlig har vært underlagt dets styre, gjør at det kulturelt ikke vil være akseptabelt å søke hjelp hos organisasjoner som har forbindelse med regjeringen.

200.000 flyktninger så langt

Likevel – allerede har mer enn 200.000 mennesker dratt fra området. Hvor mange som til slutt vil forsøke å komme seg unna kampene vet man ikke. En fare som Stratfor.com ser for seg er at det blant de sivile flyktningene skjuler seg mange islamistiske krigere.

I en analyse publisert fredag påpeker de farene ved å knuse Talibans fristed. Konklusjonen er at mange veltrente terrorister, fra Pakistan og Afghanistan, såvel som Europa, Tsjetsjenia og Marokko, kan ta med seg sin destruktive kunnskap til andre steder i verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Coronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28 Afrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25 Sjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24 Tre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18 Stor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14 Virusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30 «Star Wars»-stjerne døde av corona16:25 Inntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09 Sverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52 Forskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Dyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Latterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand
Siste nytt
18:43PengerCoronaviruset lar seg ikke stanse: – Et skremmende bilde av hva vi kan forvente18:28Helse og livsstilAfrikanere hamstrer malariamedisin før coronavirusbølgen kommer18:25PengerSjømatrådet ser tendenser til normalisering i markedene i Kina og Sør-Korea18:24NorgeTre nye snørekorder i Troms og Finnmark – krise i reindriften18:18VerdenStor studie: Corona-risiko øker markant allerede fra middelalder17:14VerdenVirusrammet prins Charles: – Merkelig, frustrerende og ofte plagsom opplevelse16:30Kultur«Star Wars»-stjerne døde av corona16:25Helse og livsstilInntaket til førstegangstjenesten i Forsvaret går som planlagt i april16:09VerdenSverige i dyp coronakrise: Varsler gigantisk militærøvelse15:52PengerForskuddsutbetalinger for dagpenger har begynt15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45PolitikkDyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilLatterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus