28.000 soldater angriper Taliban

28.000 soldater angriper Taliban
28.000 soldater angriper Taliban

<pPakistan åpner offensiv inn i Sør-Waziristan. – Dette kan bli vendepunktet for krigen i Afghanistan, sier ekspert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Sør-Waziristan

* Stammeområde nordvest i Pakistan med grense til Afghanistan.

* Har vært uavhengig område siden 1893, og ble aldri kontrollert av britene under kolonitiden.

* Hadde ved sist folketelling i 1998 429.000 innbyggere. Trolig mange flere nå.

* Ble del av Pakistan i 1948.

* Regionen hvor både al-Qaida og Taliban søkte tilflukt etter invasjonen av Afghanistan i 2001.

(ABC Nyheter): - Et vellykket angrep på Taliban i Sør-Waziristan kan så absolutt være vendepunktet for krigen i Afghanistan. Hvis Pakistan lykkes, kan det være de som drar Vesten ut av det mange kritikere karakteriserer som for en hengemyr i Afghanistan, sier kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole til ABC Nyheter.

Innledet offensiv

Lørdag innledet Pakistan en storstilt offensiv inn i området. To hærdivisjoner, bestående av til sammen 28.000 pakistanske soldater, har i fire måneder forberedt seg på å gå inn i Talibans friområder i den autonome regionen Sør-Waziristan.

Samtidig har en rekke selvmordsaksjoner rystet Pakistan de siste elleve dagene, og mer enn 170 mennesker har blitt drept. Ola Bøe-Hansen mener dette viser at Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTB) er nærmest desperate i et håp om å unngå en regjerings-offensiv.

Taliban under enormt press

De siste elleve dagene har sett en lang rekke selvmordsaksjoner i Pakistan. Mer enn 170 har blitt drept. Foto: Scanpix.De siste elleve dagene har sett en lang rekke selvmordsaksjoner i Pakistan. Mer enn 170 har blitt drept. Foto: Scanpix.

- Taliban i Pakistan er under et enormt press nå. I august ble deres karismatiske leder, Baitullah Mehsud, drept av et amerikansk droneangrep i Sør-Waziristan. En slektning av ham, Hakimullah Behsud har tatt over, men han står på langt nær så sterkt som Baitullah gjorde. Derfor er det nå Mullah Omar, Talibans afghanske grunnlegger, som utøver mest makt over Taliban på begge sider av grensen, sier Ola Bøe-Hansen.

I Swat-dalen brukte hæren fly og artilleri til å dominere motstanderen. Foto: Scanpix.I Swat-dalen brukte hæren fly og artilleri til å dominere motstanderen. Foto: Scanpix.

Etter Baitullah Mehsuds død sverget TTP hevn over de pakistanske myndighetene, og lovde at de kom til å slå til både mot regjeringen, hæren og politiet. De siste månedene har sett en lang rekke dødelige selvmordsangrep. Tilsynelatende uten at politi eller hæren har gjort noe tilbake. Det kan nå endre seg.

Har avventet lenge

- Når hæren nå venter med å gjøre noe, så er det fordi de vil samle nok etterretning om forholdene inne i Sør-Waziristan. De er også helt avhengige av å lykkes i denne offensiven. Statsminister Yousaf Raza Gilani har lovet å «spyle» alle terrorister ut av Pakistan, og det er det som er målet for den kommende operasjonen.

Den mektige hærsjefen Ashfaq Kayani har gitt ordre om å starte angrepet. Foto: Scanpix.Den mektige hærsjefen Ashfaq Kayani har gitt ordre om å starte angrepet. Foto: Scanpix.

Det er ikke bare Pakistans framtid som står på spill. En vellykket offensiv kan også svekke Taliban i Afghanistan alvorlig.

Natos største problem med å bekjempe opprørerne i Pakistans naboland har vært at de simpelthen har flyktet over grensen hvis presset ble for stort. Hvis Pakistan klarer å erobre det karrige terrenget nord i landet vil situasjonen kunne bli en helt annen.

Kan forandre Afghanistan-krigen

- Alle opprørsbevegelser, eller terrororganisasjoner, er hundre prosent avhengige av et fristed der de kan slappe av og regruppere seg før neste slag. Hvis det blir borte vil krigen i Afghanistan kunne endre karakter totalt, sier han.

Kampene i Sør-Waziristan vil på ingen måte bli enkle, selv om den pakistanske hæren har mer enn dobbelt så mange soldater til rådighet enn motstanderen. Ifølge Stratfor.com vil de 28.000 gå i gang med en fullskala-offensiv så snart hærsjef Ashfaq Kayani gir klarsignalet.

De vil møte mellom 12-15.000 innbitte soldater fra Taliban og al-Qaida.

Hakimullah Mehsud har tatt over ledelsen av Taliban i Pakistan, men står ikke sterkt. Foto: Scanpix.Hakimullah Mehsud har tatt over ledelsen av Taliban i Pakistan, men står ikke sterkt. Foto: Scanpix.

I dette området, som ved siste folketelling i 1998 hadde et innbyggerantall på cirka 500.000, har Taliban en rekke treningsleire, og har bygd forsterkede stillinger som kan være vanskelige å overkjøre for bakkesoldater.

Den største fordelen, som det ble vist ved offensiven i Swat-dalen tidligere i år, er hærens tilgang på helikopter, fly og artilleri. Samtidig kan den overveldende styrken som hæren har være deres største hemsko.

Voldsomme humanitære følger

En familie som allerede har rømt fra Sør-Waziristan ankommer Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix.En familie som allerede har rømt fra Sør-Waziristan ankommer Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix.

I vårens offensiv inn i Swat-dalen ble mellom 1,5-2,5 millioner mennesker drevet på flukt. Samtidig fikk ingen medier adgang til krigsområdet, og det rådet svært vanskelige humanitære forhold inne der kampene pågikk.

Også denne gangen vil Pakistans regjering sørge for å få kjempe krigen i fred. Det er ikke ventet at verken medier eller internasjonale humanitære organisasjoner vil få tilgang til områdene der slaget står. Dermed er det ingen grunn til å tro at den pakistanske hæren vil ha silkehanskene på hva sivilbefolkningen angår.

Det finnes ingen tall på hvor mange sivile som ble drept i vårens kamphandlinger. Etter kamphandlingene har internasjonale organisasjoner, som Den internasjonale røde kors-komiteen, vært tilstede på bakken i Swat-dalen, og noe av det de forteller er at det lite utbygde helsevesenet i området ble fullstendig overveldet. Det fantes verken medisiner nok eller drivstoff til å drive de livsnødvendige strømaggregatene.

Finnes ikke helsetilbud

I Sør-Waziristan er et enda mindre utbygd helsevesen, og tilgangen på ressurser er enda dårligere. Tidligere denne uken fortalte Nupi-forsker Laila Bokhari at hun ikke forventer en like stor flyktningstorm som i vår.

Det kan blant annet forklares ved at Taliban og islamistene har truet befolkningen med hevn hvis de flykter. I tillegg har det blitt spredt propaganda som sier at hvis pashtunske kvinner vil bli voldtatt av punjabske menn i flyktningleirer.

At befolkningen i Sør-Waziristan generelt sett er svært mot sentralregjeringen, og aldri egentlig har vært underlagt dets styre, gjør at det kulturelt ikke vil være akseptabelt å søke hjelp hos organisasjoner som har forbindelse med regjeringen.

200.000 flyktninger så langt

Likevel – allerede har mer enn 200.000 mennesker dratt fra området. Hvor mange som til slutt vil forsøke å komme seg unna kampene vet man ikke. En fare som Stratfor.com ser for seg er at det blant de sivile flyktningene skjuler seg mange islamistiske krigere.

I en analyse publisert fredag påpeker de farene ved å knuse Talibans fristed. Konklusjonen er at mange veltrente terrorister, fra Pakistan og Afghanistan, såvel som Europa, Tsjetsjenia og Marokko, kan ta med seg sin destruktive kunnskap til andre steder i verden.

Personvernpolicy