Meny

Gaza-marerittet

<strong>BARE ET HÅNDTRYKK?</strong> President Barack Obama inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington i september. Siden den gang har lite skjedd, og Goldstone-rapporten kan bli vanskelig for alle tre. Foto: Scanpix
BARE ET HÅNDTRYKK? President Barack Obama inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington i september. Siden den gang har lite skjedd, og Goldstone-rapporten kan bli vanskelig for alle tre. Foto: Scanpix

Goldstone-rapporten er blitt en verkebyll for USAs president Barack Obama, for Israels statsminister Benjamin Netanyahu og for palestinernes president Mahmoud Abbas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok FNs menneskerettighetsråd i Genève å oversende rapporten til Sikkerhetsrådet for å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes mot de to partene fra Gaza-krigen, Israel og Hamas.

USA og Israel var blant de seks landene som stemte imot.

Les hele Goldstone-raporten her.

Begikk krigsforbrytelser

Den verdenskjente og velrenommerte juristen Richard Goldstone har ledet en FN-nedsatt kommisjon som har gransket det som skjedde i løpet av den 22 dager lange krigen i desember og januar.

Både Israel og Hamas har ifølge rapporten begått krigsforbrytelser. Israelerne beskyldes for å ha brukt uforholdsmessig stor makt, for bevisst å ha angrepet sivile mål og for å ha brukt palestinere som menneskelige skjold. Hamas stemples som krigsforbrytere på grunn av gjentatte rakett- og granatangrep mot sivile mål i Israel.

Palestinske barn leker på i ruinene etter Gaza-krigen i desember og januar. Foto: ScanpixPalestinske barn leker på i ruinene etter Gaza-krigen i desember og januar. Foto: Scanpix

USAs president Barack Obama prøvde så langt det var mulig å unngå at denne saken havnet i FNs sikkerhetsråd, men flertallet i FNs menneskerettighetsråd ville det altså annerledes. Goldstone-rapporten krever at Israel og Hamas foretar det som kalles troverdige undersøkelser av egen atferd under krigen.

Dette må partene gjøre i løpet av seks måneder. Hvis så ikke skjer, kan saken havne i den internasjonale straffedomstolen i Haag.

USA-veto

Om Goldstone-rapporten kommer til avstemning i Sikkerhetsrådet, vil USA nedlegge veto. Det er sikkert som amen i kjerka. For en nyslått fredsprisvinner er dette på langt nær noen ønskesituasjon. I mange deler av verden vil et slikt veto bli oppfattet som et tegn på at USA under Obama bare fortsetter i samme pro-israelske spor som tidligere. Mange vil også spørre seg om det er i Alfred Nobels ånd å hindre at krigsforbrytelser kommer fram i lyset.

Trolig vil et USA-veto ramme Obama hardest i den muslimske verden. De fleste husker hans historiske tale i Egypts hovedstad Kairo i begynnelsen av juni, der han strakte ut en hånd til verdens muslimer. Å hindre videre gransking av det som skjedde i Gaza, vil ikke bli sett på som noen vennlig gest, tvert om.

Det er nemlig Israel det dreier seg om når det gjelder Goldstone-rapporten. Hamas overser glatt beskyldingene om krigsforbrytelser og kan leve med dem. For islamistene i Gaza er det viktigere at Israel rammes av internasjonal fordømmelse enn at de selv slipper unna.

Abbas måtte snu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har den siste tida også forsøkt å stanse videre behandling av Goldstone-rapporten, men til ingen nytte.

Ved å true med økonomiske straffetiltak på Vestbredden og stans i alle forsøk på å gjenopplive fredsprosessen med palestinerne, klarte han i første omgang å få palestinernes president Mahmoud Abbas med på å utsette videre FN-behandling av rapporten til mars neste år.

Det skapte så stort ramaskrik blant palestinerne at Abbas måtte foreta en ydmykende snuoperasjon. Det var årsaken til at saken denne uka havnet på bordet til FNs menneskerettighetsråd.

Verst for den palestinske presidenten var det at Hamas fikk et nytt påskudd til å skjelle ham ut for å være forræder og kollaboratør. Før Abbas gikk med på utsettelse lå det an til en forsoningsavtale mellom hans parti, Fatah, og Hamas, en avtale som eventuelt skulle vært undertegnet i Egypt.

Nå har Hamas gjort det klart at det ikke blir noen forsoning i denne omgang. Dermed ser det også dårlig ut for gjennomføringen av palestinske valg i første halvdel av neste år.

Ifølge en diplomatisk kilde kan Abbas gjennom håndteringen av Goldstone-rapporten ha mistet det siste han hadde av troverdighet i den palestinske opinionen.

Stor belastning

Israel har ikke hatt for vane å rette seg etter FN-resolusjoner og vil heller ikke gjøre det denne gang. Men saken er allerede blitt en stor belastning for israelerne.

Tyrkia, som har fungert som mekler mellom Israel og Syria, nektet for noen dager siden israelerne i å delta i en felles militærøvelse på grunn av krigen i Gaza og Netanyahus avvisning av Goldstone-rapporten.

Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt helt siden Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i januar marsjerte ut av et møte med Israels president Shimon Peres under Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos. Bakgrunnen var Gaza-krigen.

Nå truer israelerne med å stanse militærsamarbeidet med Tyrkia, men dette er egentlig en tom trussel. Israel trenger tyrkerne, både som politiske, økonomiske og militære samarbeidspartnere. Skulle det bli fullt brudd, vil blant annet to israelske forsvarsprosjekter i Tyrkia til en verdi av en milliard dollar gå i vasken.

«Maratonøvelse»

Kommentatoren Herb Keinon i den israelske avisa The Jerusalem Post skriver at Goldstone-rapporten vil hjemsøke Israel i lang tid framover. Å bekjempe innholdet i rapporten vil bli en maratonøvelse, skriver Keinon.

Selv om det foreløpig ikke er noen åpenbar fare for at Israel vil bli trukket for den internasjonale straffedomstolen i Haag, vil trusselen være der. Samtidig vil innholdet i den 575 sider lange rapporten bli trukket fram av Israels kritikere når man skal diskutere menneskerettigheter både i Midtøsten og i verden forøvrig. Og selv om flere land – deriblant Norge – avsto fra å stemme i Genève i går, betyr ikke det at disse landene mener at Israel skal slippe unna kritikk for sin militære atferd i Gaza.

Ei kvinne ser oppover mot fotografen fra sitt ødelagte hjem i Gaza. Foto: ScanpixEi kvinne ser oppover mot fotografen fra sitt ødelagte hjem i Gaza. Foto: Scanpix

Det israelske utenriksdepartementet brukte harde ord etter avstemningen i Genève i går. I en pressemelding ble avgjørelsen stemplet som «ensidig» og «en oppfordring til terrorgrupper over hele verden». Skal vi tro departementet, skader en videre behandling av Goldstone-rapporten verdensfreden.

Om Benjamin Netanyahu vil gjøre alvor av sine trusler om å stanse alle videre forsøk på å få fredsprosessen med palestinerne i gang igjen, er for tidlig å si. Uansett har det ikke sett lyst ut for denne prosessen på flere år, selv om president Barack Obama har satset mye på å få partene tilbake forhandlingsbordet igjen.

Til tross for det som har skjedd, kan ikke israelerne bare melde seg ut av det internasjonale diplomatiet.

De kan heller ikke bruke argumentet om at Goldstone-rapporten er et nytt bevis på økende antisemittisme i verden. Richard Goldstone er selv jøde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf
Siste nytt
09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05NorgeBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43NorgeRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36NorgeTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30NorgeAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26VerdenAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35NorgeNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus