Gaza-marerittet

<strong>BARE ET HÅNDTRYKK?</strong> President Barack Obama inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington i september. Siden den gang har lite skjedd, og Goldstone-rapporten kan bli vanskelig for alle tre. Foto: Scanpix
BARE ET HÅNDTRYKK? President Barack Obama inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington i september. Siden den gang har lite skjedd, og Goldstone-rapporten kan bli vanskelig for alle tre. Foto: Scanpix

Goldstone-rapporten er blitt en verkebyll for USAs president Barack Obama, for Israels statsminister Benjamin Netanyahu og for palestinernes president Mahmoud Abbas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok FNs menneskerettighetsråd i Genève å oversende rapporten til Sikkerhetsrådet for å vurdere hvilke tiltak som bør iverksettes mot de to partene fra Gaza-krigen, Israel og Hamas.

USA og Israel var blant de seks landene som stemte imot.

Les hele Goldstone-raporten her.

Begikk krigsforbrytelser

Den verdenskjente og velrenommerte juristen Richard Goldstone har ledet en FN-nedsatt kommisjon som har gransket det som skjedde i løpet av den 22 dager lange krigen i desember og januar.

Både Israel og Hamas har ifølge rapporten begått krigsforbrytelser. Israelerne beskyldes for å ha brukt uforholdsmessig stor makt, for bevisst å ha angrepet sivile mål og for å ha brukt palestinere som menneskelige skjold. Hamas stemples som krigsforbrytere på grunn av gjentatte rakett- og granatangrep mot sivile mål i Israel.

Palestinske barn leker på i ruinene etter Gaza-krigen i desember og januar. Foto: ScanpixPalestinske barn leker på i ruinene etter Gaza-krigen i desember og januar. Foto: Scanpix

USAs president Barack Obama prøvde så langt det var mulig å unngå at denne saken havnet i FNs sikkerhetsråd, men flertallet i FNs menneskerettighetsråd ville det altså annerledes. Goldstone-rapporten krever at Israel og Hamas foretar det som kalles troverdige undersøkelser av egen atferd under krigen.

Dette må partene gjøre i løpet av seks måneder. Hvis så ikke skjer, kan saken havne i den internasjonale straffedomstolen i Haag.

USA-veto

Om Goldstone-rapporten kommer til avstemning i Sikkerhetsrådet, vil USA nedlegge veto. Det er sikkert som amen i kjerka. For en nyslått fredsprisvinner er dette på langt nær noen ønskesituasjon. I mange deler av verden vil et slikt veto bli oppfattet som et tegn på at USA under Obama bare fortsetter i samme pro-israelske spor som tidligere. Mange vil også spørre seg om det er i Alfred Nobels ånd å hindre at krigsforbrytelser kommer fram i lyset.

Trolig vil et USA-veto ramme Obama hardest i den muslimske verden. De fleste husker hans historiske tale i Egypts hovedstad Kairo i begynnelsen av juni, der han strakte ut en hånd til verdens muslimer. Å hindre videre gransking av det som skjedde i Gaza, vil ikke bli sett på som noen vennlig gest, tvert om.

Det er nemlig Israel det dreier seg om når det gjelder Goldstone-rapporten. Hamas overser glatt beskyldingene om krigsforbrytelser og kan leve med dem. For islamistene i Gaza er det viktigere at Israel rammes av internasjonal fordømmelse enn at de selv slipper unna.

Abbas måtte snu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har den siste tida også forsøkt å stanse videre behandling av Goldstone-rapporten, men til ingen nytte.

Ved å true med økonomiske straffetiltak på Vestbredden og stans i alle forsøk på å gjenopplive fredsprosessen med palestinerne, klarte han i første omgang å få palestinernes president Mahmoud Abbas med på å utsette videre FN-behandling av rapporten til mars neste år.

Det skapte så stort ramaskrik blant palestinerne at Abbas måtte foreta en ydmykende snuoperasjon. Det var årsaken til at saken denne uka havnet på bordet til FNs menneskerettighetsråd.

Verst for den palestinske presidenten var det at Hamas fikk et nytt påskudd til å skjelle ham ut for å være forræder og kollaboratør. Før Abbas gikk med på utsettelse lå det an til en forsoningsavtale mellom hans parti, Fatah, og Hamas, en avtale som eventuelt skulle vært undertegnet i Egypt.

Nå har Hamas gjort det klart at det ikke blir noen forsoning i denne omgang. Dermed ser det også dårlig ut for gjennomføringen av palestinske valg i første halvdel av neste år.

Ifølge en diplomatisk kilde kan Abbas gjennom håndteringen av Goldstone-rapporten ha mistet det siste han hadde av troverdighet i den palestinske opinionen.

Stor belastning

Israel har ikke hatt for vane å rette seg etter FN-resolusjoner og vil heller ikke gjøre det denne gang. Men saken er allerede blitt en stor belastning for israelerne.

Tyrkia, som har fungert som mekler mellom Israel og Syria, nektet for noen dager siden israelerne i å delta i en felles militærøvelse på grunn av krigen i Gaza og Netanyahus avvisning av Goldstone-rapporten.

Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt helt siden Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i januar marsjerte ut av et møte med Israels president Shimon Peres under Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos. Bakgrunnen var Gaza-krigen.

Nå truer israelerne med å stanse militærsamarbeidet med Tyrkia, men dette er egentlig en tom trussel. Israel trenger tyrkerne, både som politiske, økonomiske og militære samarbeidspartnere. Skulle det bli fullt brudd, vil blant annet to israelske forsvarsprosjekter i Tyrkia til en verdi av en milliard dollar gå i vasken.

«Maratonøvelse»

Kommentatoren Herb Keinon i den israelske avisa The Jerusalem Post skriver at Goldstone-rapporten vil hjemsøke Israel i lang tid framover. Å bekjempe innholdet i rapporten vil bli en maratonøvelse, skriver Keinon.

Selv om det foreløpig ikke er noen åpenbar fare for at Israel vil bli trukket for den internasjonale straffedomstolen i Haag, vil trusselen være der. Samtidig vil innholdet i den 575 sider lange rapporten bli trukket fram av Israels kritikere når man skal diskutere menneskerettigheter både i Midtøsten og i verden forøvrig. Og selv om flere land – deriblant Norge – avsto fra å stemme i Genève i går, betyr ikke det at disse landene mener at Israel skal slippe unna kritikk for sin militære atferd i Gaza.

Ei kvinne ser oppover mot fotografen fra sitt ødelagte hjem i Gaza. Foto: ScanpixEi kvinne ser oppover mot fotografen fra sitt ødelagte hjem i Gaza. Foto: Scanpix

Det israelske utenriksdepartementet brukte harde ord etter avstemningen i Genève i går. I en pressemelding ble avgjørelsen stemplet som «ensidig» og «en oppfordring til terrorgrupper over hele verden». Skal vi tro departementet, skader en videre behandling av Goldstone-rapporten verdensfreden.

Om Benjamin Netanyahu vil gjøre alvor av sine trusler om å stanse alle videre forsøk på å få fredsprosessen med palestinerne i gang igjen, er for tidlig å si. Uansett har det ikke sett lyst ut for denne prosessen på flere år, selv om president Barack Obama har satset mye på å få partene tilbake forhandlingsbordet igjen.

Til tross for det som har skjedd, kan ikke israelerne bare melde seg ut av det internasjonale diplomatiet.

De kan heller ikke bruke argumentet om at Goldstone-rapporten er et nytt bevis på økende antisemittisme i verden. Richard Goldstone er selv jøde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Siste nytt
22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus