- Sluttet å puste 600 ganger på én natt

<p><strong>VET FOR LITE:</strong> Overlege Harriet Akre (bildet) mener allmennleger vet for lite om søvnapné og søvnsykdommer generelt. I bakgrunnen er sovemasken som hjelper mange pasienter med søvnapné. (Foto: Lovisenberg Diakonale Sykehus) </p>
VET FOR LITE: Overlege Harriet Akre (bildet) mener allmennleger vet for lite om søvnapné og søvnsykdommer generelt. I bakgrunnen er sovemasken som hjelper mange pasienter med søvnapné. (Foto: Lovisenberg Diakonale Sykehus)

Først etter mange år uten ordentlig søvn fikk Inger-Johanne Henriksen Serrano (67) diagnosen obstruktiv søvnapné. Fastlegene vet ikke nok, mener overlege Harriet Akre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Obstruktiv søvnapné er den alvorligste formen for pusteforstyrrelser under søvn. Både barn og voksne rammes.

Hvor mange pustestopp må man ha for å få diagnosen?

- Hvis man slutter å puste mer enn fem ganger per time så får man diagnosen.

- Har man mer enn 30 pustestans i timen, så har man et svært alvorlig problem.

- Søvnapné rammer om lag to prosent av kvinner og fire prosent av menn.

Hva er symptomene?

- Kraftig snorking

- Gisping etter luft

- Hyppig oppvåkning

- Urolig søvn

- Søvnighet på dagtid

Hvorfor stopper de å puste?

Det er flere ulike grunner:

- Man kan være arvelig disponert for søvnapné.

- Musklene klarer ikke å holde øvre del av luftveiene åpne.

- Det er for mye ekstra bløtvev i halsen som stenger for luftrøret.

- Når man sover så blir muskelaktiviteten mye langsommere. Når man ligger flatt så gjør gravitasjonen det vanskeligere å holde luftrøret oppe, og samtidig virker musklene dårligere og muskelaktiviteten er langsommere og da får man pustestans.

- Hjernen registrerer at her faller oksygenmetningen, så vekkes hjernen opp.

- Dette skjer særlig under drømmesøvn og dyp søvn, og pasientenes søvnkvalitet blir veldig dårlig.

Hvordan kommer man frem til diagnosen?

- Det man må gjøre er at man måler luftstrømmen for å se hvor mange pustestans pasienten har. Man ser også på bevegelsen av bryst og mage for å se hva slags pustestans det er, og man måler puls og oksygenmetning for å se hva pustestansene fører til.

Hvordan behandler man søvnapné?

Tre muligheter:

- Søvnmaske som sender inn lufttrykk som holder pusterøret oppe (dekkes av trygden).

- Bittskinne (dekkes ikke av trygden)

- Kirurgisk reduksjon av bløtdelene i halsen (virker godt hos slanke og ikke veldig syke pasienter).

Det finnes flere diagnoser for pusteforstyrrelser under søvn. Totalt sett har 10-15 prosent av barn og voksne slike problemer.

Les mer i Harriet Akre og Britt Øverlands artikkel «Respirasjonsforstyrrelser under søvn» i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

(ABC Nyheter): Mellom 95.000–195.000 nordmenn har søvnsykdommen obstruktiv søvnapné, men de fleste vet det ikke selv.

De som er alvorlig rammet, som Inger-Johanne Henriksen Serrano, sliter med å komme seg gjennom hverdagen.

- Jeg hadde dårlig livskvalitet og var fryktelig sliten, gjespet hele tiden, sier 67-åringen til ABC Nyheter.

- Jeg våknet ofte med hodepine og trodde at jeg hadde migrene. Jeg fikk aldri hodepine i løpet av dagen, men jeg våknet med det, fortsetter hun.

Serranos soverom ble et ubehagelig sted å være. Hun lette etter radon og vannårer under sengen.

- Jeg følte at jeg ikke fikk puste der inne. En periode flyttet jeg ut på terrassen, men jeg fikk ikke puste der heller, sier hun.

Mistet pusten 90 ganger i timen

Etter å ha følt seg elendig i mange år fikk Serrano legen til å henvise henne til en søvnundersøkelse.

- Undersøkelsen viste at jeg sluttet å puste 600 ganger i løpet av natten - eller 90 ganger i timen.

- Noen ganger sluttet jeg å puste helt opptil ett minutt av gangen. Så det viste seg at jeg ikke hadde sovet mye de siste årene, forklarer Serrano.

Og som 60-åring fikk hun endelig diagnosen som forklarte hvorfor hun var så sliten.

Øre-nese-hals-spesialist og overlege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, Harriet Akre, mener det er et problem at det er så lite fokus på søvnsykdommer på medisinstudiet.

Og når det gjelder søvnapné, som er en relativt ny diagnose, så vet fastlegene for lite, mener hun:

- Det var først på 80- og 90-tallet at det ble mye snakk om søvnapné, så det er varierende hvor mye fastleger kan om det.

Elendig søvnkvalitet

Grunnen til at Serrano og andre med søvnapné føler seg så slitne og dårlige er at de mange pustestoppene fører til elendig søvnkvalitet, forklarer Akre.

- Hjernen våkner ved nesten hvert pustestopp. Så hvis man slutter å puste 600 ganger i løpet av natten betyr det at man også våkner opptil 600 ganger hver natt. Det sier noe om hvor sliten man vil føle seg. Og pasientene sover gjerne så dårlig år ut og år inn.

- Alle har opplevd å våkne noen ganger i løpet av en natt, og vet hvor lite uthvilt man føler seg. Så det er ikke vanskelig å skjønne at disse pasientene er helt utslitt, sier hun til ABC Nyheter.

Mer utsatt for hjerte- og karsykdommer

I tillegg til at pasientenes søvn- og livskvalitet blir dårlig, øker risikoen for andre helseproblemer, særlig hjerte- og karsykdommer, hvis de ikke behandles for søvnapné, forklarer Akre:

- Dette gjelder for søvnsykdommer generelt, men særlig de med søvnapné har stor risiko for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerteflimmer og hjertesvikt.

Personer med søvnapné er også mer utsatt for trafikkulykker og har problemer med konsentrasjon, hukommelse og læring.

Les også: Søvnmangel kan doble risikoen for hjertedød

Det er flere ting som kan forklare hvorfor noen får slike pustestopp, som skjer hovedsakelig under den viktige drømmesøvnen og dype søvnen:

- Det ene er at man arver en disposisjon til det. Det andre er at musklene ikke klarer å holde øvre del av luftveiene åpne. En tredje er at det er for mye ekstra bløtvev i halsen som stenger for luftrøret.

- Konsekvensen er at luften ikke kommer forbi øvre del av luftveiene.

- Jo lengre man holder pusten, jo lavere blir oksygenmetningen i blodet. Og jo lenger pustestans pasienten har, jo mer alvorlig er det, forklarer Akre.

Risikoen for å få søvnapné er større for overvektige enn for normalvektige mennesker fordi luftveiene blir trangere og tungen og ganen blir større når det samler seg fett der. Og overvektige kan få søvnapné selv om de ikke er arvelig disponert for det, forklarer hun videre.

Les også: Søvn og trening mot kreft

- Jeg har fått et nytt liv

Serrano kan ikke si akkurat når hennes problemer begynte, eller om hun har søvnapné fordi foreldrene hennes også hadde det eller fordi hun er overvektig, men behandlingen har gjort underverker.

Etter utredningen fikk hun en maske, som kobles til et apparat hun har på nattbordet, som hun begynte å sove med hver natt.

- For meg ga det umiddelbar effekt. Jeg har fått et nytt liv, sier Serrano som nå er nestleder i Foreningen for søvnsykdommer.

- Det er veldig mange som har søvnapné, men som ikke vet det. 80 prosent av dem som har det aner ikke hvorfor de føler seg så elendige. De fortjener å vite at det er en diagnose. Det er derfor jeg engasjerte meg i foreningen, sier hun.

Dekkes ikke av trygden

Ifølge overlege Hariett Akre er denne sovemasken, som sender inn lufttrykk hver gang pasienten slutter å puste og dermed holder luftrøret oppe, én av tre muligheter for behandling av søvnapné.

- Masken dekkes av trygden, men ikke alle klarer å bruke disse. Da kan man gi en bittskinne, men den dekkes ikke av trygden. Og den koster mellom 7000 og 12.000 kroner.

- Det er et problem for oss å skrive ut slike når pasientene må betale for dem selv, sier Akre.

Hun legger til at både fagmiljøet og Foreningen for søvnsykdommer jobber med å påvirke helsemyndighetene til å endre på dette.

- På Lovisenberg jobber vi nå med en større undersøkelse for å vise at effekten av skinnene er gode, sier hun.

Den siste behandlingsmuligheten et kirurgisk inngrep for å gjøre bløtdelene i halsen mindre.

- Dette virker godt hos slanke og ikke veldig syke pasienter, sier Akre.

Les også: Søvnproblemer utbredt blant barn

Få utredningssteder

Både hun og Serrano anbefaler mennesker som mistenker at de kan ha søvnapné til å kontakte fastlegen sin og be om å bli henvist til en søvnundersøkelse.

Men fordi det er så få søvnutreningssteder i Norge er det vanskelig å få utført undersøkelsen som kan bekrefte diagnosen, og det er lang ventetid, forklarer Akre:

- Det er veldig dumt for det har såpass store konsekvenser for pasienten sykelighet, hvordan de føler seg der og da, men de har også risiko for å utvikle andre helseproblemer, særlig hjerte- og karsykdommer, sier overlege Harriet Akre til ABC Nyheter.

Les også: - Nybakte foreldre kan sove godt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23 Over 10.000 coronadødsfall i Italia18:21 70–80 personer isolert etter steinras18:20 Meny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58 Krenket portforbud, ble satt i hundebur17:34 To OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08 I New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06 Finvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56 Arbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41 Kina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40 I natt stilles klokkene én time fram16:33 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30 Usedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20 Eldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12 Putin stenger alle grenser16:10 Tre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47 Over 100 coronasmittede døde i Sverige15:40 Første corona-dødsfall i Telemark15:06 De rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54 Norge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50 Tenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31 Nærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44 Høyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20 Forskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02 Ett år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06 Uvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25 Spillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09 Erna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49 Coronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Siste nytt
22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine18:23Helse og livsstilOver 10.000 coronadødsfall i Italia18:21Norge70–80 personer isolert etter steinras18:20Mat og drikkeMeny kaller tilbake kyllingrett etter listeriafunn17:58Helse og livsstilKrenket portforbud, ble satt i hundebur17:34SportTo OL-vinnere mistenkt for doping, Russland stopper all testing17:08Helse og livsstilI New York tar coronaviruset livet av én innbygger hvert 17. minutt17:06NorgeFinvær i Oslo – mye folk ute på tur16:56NorgeArbeiderpartiet krever garantilønn for fastleger16:41VerdenKina har sendt corona-hjelp til Pakistan16:40NorgeI natt stilles klokkene én time fram16:33VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp16:30SportUsedvanlig spilleroppfølgning i Röslers Düsseldorf: De roper og skriker på webkamera16:20Helse og livsstilEldre coronasmittet kvinne døde på sykehjem i Drammen16:12Helse og livsstilPutin stenger alle grenser16:10NorgeTre personer til sykehus etter frontkollisjon i Troms15:47Helse og livsstilOver 100 coronasmittede døde i Sverige15:40Helse og livsstilFørste corona-dødsfall i Telemark15:06NorgeDe rødgrønne blokkerer kriseforskrifter14:54NorgeNorge takket ja til smittevern-donasjon fra Kinas rikeste mann13:50VerdenTenåring død i USA etter å ha blitt nektet legehjelp13:31VerdenNærmer seg Italia: Hvorfor er det så ille i Spania?12:44PolitikkHøyre og Arbeiderpartiet fram etter virusutbruddet12:20Helse og livsstilForskere skal prøve å gi coronasyke blod fra folk som har blitt friske av viruset11:02SportEtt år siden Solskjær ble fast ansatt i United – her er fasiten10:06NorgeUvær stenger veier i Troms og Finnmark09:25PolitikkSpillet om Northconnect inn i sluttfasen: Sp, Rødt, SV og Frp får ikke med seg Ap09:09NorgeErna Solberg glad for å ha oljefondet i krisen: Vi er i en veldig gunstig posisjon08:49NorgeCoronakrisen: «Firerbanden» på Stortinget kvesser knivene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus