- Oljekrigen i gang igjen

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Krigere fra bevegelsen for frigjøringen av Nigerdeltaet (MEND). Gruppen sier nå at den vil gjenoppta angrep mot oljesektoren i landet. Foto: Scanpix/AFP.
Krigere fra bevegelsen for frigjøringen av Nigerdeltaet (MEND). Gruppen sier nå at den vil gjenoppta angrep mot oljesektoren i landet. Foto: Scanpix/AFP.

<pOpprørsgruppen som har brakt kaos til Nigerias oljeproduserende region gjorde fredag slutt på en 90 dager lang våpenhvile og advarte oljeindustrien og det militære om nye angrep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet (MEND) har i tre år aksjonert for at lokalbefolkningen skal få en større del av oljerikdommen. Aksjonene deres har drastisk redusert den daglige produksjonen. Men regjeringen sier mange av gruppens stridende har lagt ned våpnene etter et amnesti nylig.

MEND «gjenopptar sine kamper mot den nigerianske oljeindustrien, det nigerianske forsvaret og kollaboratører med effekt fra klokken 00.00 fredag 16. oktober 2009», het det i en e-post fra gruppen.

- La ned våpen

MEND beordret en våpenhvile i juli for å åpne for samtaler med president Umaru Yar'Aduas regjering. Det ble satt opp en komité, som inkluderte Nobelprisvinneren i litteratur fra 1986 Wole Soyinka, som skulle lede forhandlingene, men det ble aldri holdt formelle samtaler.

Gruppen avviste et regjeringsamnesti etter å ha beskrevet det som en «farse», og sa forslaget ikke berørte nøkkelpunkter som underutvikling og urettferdighet i Nigerdeltaet.

Myndighetene sier likevel at mer enn 8000 militante la ned sine våpen og aksepterte tilbudet om amnesti, som varte fra 6. august til 4. oktober.

De siste tre årene har Nigerias oljeproduksjon blitt kuttet fra 2,6 millioner fat dagen til 1,7 millioner i dag. Landet har nå blitt likestilt med Angola som Afrikas største eksportør.

Flere dusin utenlandske oljearbeidere har blitt kidnappet av MEND og andre grupper i Delta-regionen. Gruppen har angrepet oljerørledninger, offshoreinstallasjoner og til og med havnen i Lagos.

Advarer

Men selv om MEND har avvist amnestiet sier regjeringen det har vært god respons.

Yar'Adua sa onsdag til en OPEC-delegasjon at amnestiet har brakt fred til de sørlige delene av landet. Regjeringen har vært stilt overfor sterkt press som følge av konflikten, fordi 90 prosent av landets inntekter kommer fra oljen.

- Det generelle amnestiet jeg tilbød alle militante i Nigerdeltaet har ført til at våpen har blitt lagt ned og freden har kommet tilbake. Uroen er nå over, sa han.

Men MEND sier i en uttalelse forrige uke at den neste fasen av kampen vil være den mest kritiske, da gruppen planlegger å «en gang for alle gjøre slutt på 50 år av folket i Nigerdeltaets slaveri under regjeringen, enkelte individer og de vestlige oljeselskapene».

Gruppen advarte om at fremtidige aksjoner vil være mer destruktive.

«I den neste fasen vil vi brenne ned alle installasjoner vi angriper og ikke lenger begrense våre angrep til å ødelegge oljerørledninger», het det i uttalelsen.

Personvernpolicy