Åtte norske gårder har svineinfluensa

PÅVIST SMITTE: Tre nye besetninger har testet positivt på svineinfluensa. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)
PÅVIST SMITTE: Tre nye besetninger har testet positivt på svineinfluensa. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix)

<pDet er påvist svineinfluensasmitte i tre svinebesetninger i Nord-Trøndelag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen er det bekreftet åtte tilfeller, opplyser Mattilsynet.

Torsdag ettermiddag kom laboratoriesvar på seks nye prøver fra Veterinærinstituttet, og tre av disse var positive.

- Totalt er det nå påvist influensasmitte i åtte besetninger, men én av prøvene må gjennomgå videre laboratorieundersøkelser for endelig bekreftelse, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Også i de siste tilfellene er det mistanke om smitte via direkte eller indirekte kontakt med influensasyke røktere eller eiere. Alle gårdene dette gjelder ligger i området mellom Stjørdal og Levanger i Nord-Trøndelag.

- Dette bekrefter at endringen Mattilsynet gjorde i sin strategi tidligere i dag, var en riktig avgjørelse, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

«Svineinfluensaviruset ser ut til å smitte lettere fra menneske til gris enn først antatt. Mattilsynet vil derfor avvente ytterligere bruk av avliving. Det vil heller ikke bli opprettet bekjempelsessoner rundt de positive besetningene i første omgang», står det videre i pressemeldingen.

Mattilsynet vil nå undersøke om besetninger i andre deler av landet også er smittet.

- I tillegg til det området som allerede er rammet, innebærer dette at vi også må undersøke besetninger i andre landsdeler hvor det er mange svinebønder, sier Røthe Knudtsen.

- Mattilsynet har i samråd med Veterinærinstituttet vurdert at Influensa A type H1N1 hos eier, røkter i svinebesetninger innebærer stor risiko for overføring av virus fra menneske til svinehold. Vi oppfordrer derfor eiere, røktere og andre som har hatt influensasymptomer om å melde fra til sitt lokale Mattilsyn slik at vi kan vurdere om besetningen skal prøvetas.


Personvernpolicy