Kronprinsen grenseløst inspirert av kvinner

Kronprins Haakon er TV-aksjonens høye beskytter. Han forteller at møter med kvinner verden over, mange av dem blant verdens fattigste, har inspirert og imponert ham.
Kronprins Haakon er TV-aksjonens høye beskytter. Han forteller at møter med kvinner verden over, mange av dem blant verdens fattigste, har inspirert og imponert ham.

<pEnten de levde for hundre år siden eller de lever nå, enten det er familie eller de er kvinner langt unna: Kronprins Haakon beundrer kvinner som får noe positivt ut av livet sitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi tenker ofte at det som skjer langt unna oss har mindre konsekvenser for oss. Men jeg ser det slik: Vi er i et skjebnefellesskap, sier kronprins Haakon.

Han er høy beskytter for årets TV-aksjon, der midlene skal gå til verdens fattigste kvinner og jenter, de som rammes hardest av nød og urettferdighet.

– Selv om det er langt borte, angår det oss som lever her i Norge. Å kunne se dette litt i perspektiv er nok sunt. Vi fikk selv folk-til-folk-hjelp fra USA etter krigen, og nå viderefører vi det arbeidet blant annet gjennom TV-aksjonen, sier kronprinsen til NTB.

Utviklingslandet Norge

Han vil utvide perspektivet litt til:

– Det ligger en historisk linje her. Da mormoren min ble født, rundt 1900, var Norge på nivå med dagens Uganda hvis vi ser på inntekt per person og barnedødelighet. Men at mormor var født i et samfunn som, ifølge disse parametrene, var et utviklingsland som Uganda, gjør jo ikke at jeg tenker på henne som «utviklingsmormor». Jeg tenker på henne som familie. Sånn bør vi også kunne tenke på fattige i verden og de som lever med en vanskelig hverdag, sier kronprinsen.

Uganda er for øvrig et av mottakerlandene i årets TV-aksjon.

Selv har kronprinsen vokst opp i trygge omgivelser, men i en tid der man gjennom mediene ble klar over urettferdigheten og ulikhetene som preger verden. Engasjementet for de fattigste ble vekket gradvis:

– Det skjedde gjennom både litteratur, film, diskusjoner på skolen, og ikke minst at jeg har fått snakke med og møte mange mennesker rundt omkring i verden. At det er så mange ekstremt fattige i verden er en av vår tids største utfordringer, sier Haakon.

Rollemodeller

I kronprinsens mange taler dukker det ofte opp lovprising av sterke kvinner. Noen av dem har påvirket ham mer enn andre, de ble forbilder.

– For en del år tilbake møtte jeg Mathumbangel, en kvinne i Sør-Afrika. Hivsmittet og døende av aids hadde hun, slik jeg så det, all mulig grunn til å bli sint, bitter og innesluttet, men så valgte hun noe annet. Hun dannet støttegrupper for hivpositive i nærmiljøet, reiste rundt og ga foredrag og var åpen. Det er mye stigma og diskriminering knyttet til å være hivpositiv, så hun var modig. Hun ble en leder i sitt lokalmiljø og fikk til så utrolig mye, med de få ressursene hun hadde. Jeg tenkte, hva kan vel ikke vi da utrette med alle ressursene vi har? Hun ble et ledereksempel for meg, forteller kronprinsen.

Tusenårsmål

Han har nå i seks år vært ambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP, spesielt engasjert i oppfølgingen av FNs tusenårsmål. Dette var en av årsakene til at han ville vært høy beskytter for årets TV-aksjon.

– Å styrke kvinners stilling verden over er utrolig viktig for å nå alle tusenårsmålene, sier han .

Kronprins Haakon ser mange gode grunner til å støtte CAREs aksjon:

– Den uretten som skjer andre mennesker, selv om det er langt borte, angår også deg og meg. Det å ta ansvar og gjøre det vi mener er etisk forsvarlig og riktig vil dessuten føles godt, og kan gi oss et bedre liv.

I tillegg til de kortsiktige fordelene, ser kronprinsen også langsiktige goder:

– Det er fantastiske markeder som kan bli åpnet opp hvis millioner av mennesker kan trekkes opp av den ekstreme fattigdommen, og det er bra for sikkerheten i verden.

Noe av det viktigste er at så mange mennesker har et potensial som ikke kommer til uttrykk, fordi all deres kapasitet går med til å overleve fra dag til dag.

– Tenk hvis alle disse menneskene i stedet kan være med på innovasjon i verden. Det vil jo være helt fantastisk, sier kronprinsen. (©NTB)

Personvernpolicy