Fant fossilet av ny, flyvende øgle

FOSSILET AV EN ØGLE: Bildet til høyre viser fossilet forskerne har funnet av pterosauren. Til venstre er en tegning av den slik man antar at den så u. (Foto: Scanpix)
FOSSILET AV EN ØGLE: Bildet til høyre viser fossilet forskerne har funnet av pterosauren. Til venstre er en tegning av den slik man antar at den så u. (Foto: Scanpix)

<pForskere har funnet en flyvende øgle som fyller et hull i evolusjonsrekken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere i Kina og Storbritannia opplyser at de har funnet 20 nye fossilrester av en flyvende øgle i det nordøstlige Kina.

Deres første tanke da de fant fossilet var: - Kjære vene, det ser ut som en forfalskning, sier medforfatter til forskningspublikasjonen, David Udwin, ifølge National Geographic.

«Darwinopterus»

Men etter å ha studert det nærmere, kom forskerne fra til at funnet var ekte. Fossilet ble funnet i stein som er om lag 160 millioner år gammel.

Funnet har blitt kalt «Darwinopterus» etter den berømte naturforskeren Charles Darwin, som er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien.

Fossilene viser likheter med både primitive og mer avanserte pterosaurer, som levde for mellom 65 og 220 millioner år siden. Pterosaurer levde i alle tre periodene av mesozoikum.

«Hull» i evolusjonen

Men det har frem til nå vært et «hull» i evolusjonen mellom de mindre, mer primitive pterosaurene og de mer moderne. Inntil nå har forskerne kun kjent til to grupper pterosaurer – den primitive, langhalede pterosauren og den mer avanserte, korthalede pterosauren.

Sistnevnte vokste seg langt større enn sine forfedre, og i motsetning til sine forfedre, så kunne den gå på bakken.

- Vår nye pterosaur er fantastisk, for den fyller hullet i mellom det vi hittil har kjent til, sier Unwin.

Jaktet på andre flyvende arter

«Darwinopterus» har et hode og en hals som likner på den avanserte pterosauren, men resten av skjelletet tilsvarer mer den primitive formen for pterosaurer.

Det nye fossilets skarpe tenner og lange kjever, og dets antatte klossethet på bakken, kan tyde på at den har jaktet på andre flyvende dyr på samme måte som en vanlig hauk, sier Unwin.

Flyveøglene er i slekt med krokodillene og er antagelig nære slektninger av dinosaurene. Flyveøglene og dinosaurene har en spesiell type ankel som de begge fikk fra en felles stamfar.

Personvernpolicy