Hvorfor er vi redde for ulv?

FRYKTET: I skandinavisk folketro har ulven vært et symbol på trussel og fare. (Foto: Scanpix)
FRYKTET: I skandinavisk folketro har ulven vært et symbol på trussel og fare. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Det håper svenske forskere nå å finne ut av. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En forskergruppe med blant annet Anders Flykt ved Høgskolen i Gävle vil undersøke mekanismene bak redselen for ulv og teste forskjellige måter å håndtere den på.

I høst skal 400 personer i et område hvor det finnes ulv og tilsvarende antall testpersoner i et område med bjørn være med på en undersøkelse.

De skal svare på spørsmål som skal gi en pekepinn på deres erfaring med rovdyr, hvor redde de er og om de er redde for at deres egne dyr skal angripes av rovdyr.

Måle svettekjertler og hjertefrekvens

I 2010 skal forskningen snevres inn til om lag 60 personer som er redde for rovdyr, som skal gjennomgå fysiologiske tester.

- Vi kommer blant annet til å måle svettekjertlenes aktivitet og hjertets slagfrekvens når man ser bilder av det man er redd for, sier Anders Flykt til Arbeterbladet.se.

Målet er å finne en måte å møte frykten for rovdyr. Hvillke utfall som kan bli aktuelle er for tidlig å si noe om, sier Flykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ulveskremmer»

Men noen av alternativene som diskuteres er å vurdere effekten av informasjon om rovdyr og bruk av en såkalt «ulveskremmer».

- Den virker omtrent som en overfallsalarm og sender ut lyd på en frekvens som mennesker ikke hører, men som påvirker hund og ulv. Engelske postmenn har anvendt metoden når de skal levere post på steder hvor det finnes aggressive hunder, sier miljøpsykologen Maria Johansson, som leder forskningen, til Arbeterbladet.se.

Men er menneskets frykt for ulven rasjonell?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedfagsstudent Hilde Karine Wam ved Norges landbrukshøgskole (NLH) har forsket på relasjonen mellom ulv og menneske. I årene 2001-2003 tilbrakte hun 756 timer med ulven mindre enn en kilometer unna, og så ulven kun én gang.

- Skyr mennesker

- For å finne ut hvordan ulven reagerer på møtet med mennesker, har vi gjennomført 125 forsøk hvor vi har gått innpå ulv. I 123 av disse forsøkene stakk ulven umiddelbart av gårde, fortalte Wam etter at studiet ble publisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at ulven skyr mennesker, er det likevel et faktum at den går helt inn på gårdstun. Den kan også ta dagleie mindre enn 100 meter fra trafikkerte veier med biler, mennesker og hunder.

- Det er derfor forståelig at ulvens tilstedeværelse skaper frykt siden den kan gi inntrykk av å oppføre seg dristig. Men dette gjør den bare når den har full kontroll over situasjonen. Dersom et menneske derimot forsøker å nærme seg ulven, forsvinner den umiddelbart. Dette viser hvor tilpasningsdyktig ulven er, og understreker hvor viktig det er at vi har en forvaltningsstrategi som sikrer at den forblir sky også i framtida, konkluderte Wam med i forskningen.

Mellom 189-209 ulver i Skandinavia

Registreringer og beregninger indikerer en bestand av ulv i Skandinavia på 186-209 ulver vinteren 2008/2009, ifølge Direktoratet for Naturforvaltning.

I Norge ble det registrert totalt 24-26 ulver. 10-15 ulver utenom disse hadde tilhold både i Sverige og Norge.