Vil legge press på EU for å løse makrellstriden

Vil legge press på EU for å løse makrellstriden
Vil legge press på EU for å løse makrellstriden

<pSamtidig som den norske regjeringen vil gå i dialog med EU for å løse makrellstriden, forbereder fiskerinæringen et søksmål mot EU-kommisjonen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et møte med Fiskeridepartementet mandag kveld kom fiskerinæringen og politikerne fram til en plan for hvordan striden med EU om makrellfisket kan løses.

– Vi vil nå ta kontakt med våre nærmeste samarbeidsland innen makrellfiske i EU og sende en henvendelse til kommisjonen, så får vi se hva som skjer. Vi er i en situasjon vi aldri har vært i før, sier statssekretær Vidar Ulriksen (Ap) i Fiskeridepartementet til NTB.

Siden 2. oktober har norske fiskere vært nektet adgang til å fiske makrell inne i EUs sone. Dette mener både fiskerinæringen og myndighetene er et brudd på den bilaterale avtalen Norge har med EU om fiske, og blir sett på som et mulig forsøk fra EUs side å posisjonere seg før de forestående fiskeriforhandlingene som starter om kort tid.

EU avviser

I EU-kommisjonen forklares utestengelsen med at norske fiskere har brukt opp den kvoten de var gitt tilgang til. Norge og EU ser ulikt på avtalen, er holdningen i Brussel, som peker på at disse problemene må bli avklart på møtet om to uker, så ikke problemene oppstår på nytt neste år.

– De norske myndighetene var blitt advart om dette, sier talskvinne Nathalie Charbonneu i EUs fiskeridepartement til NRK.

Ulriksen vil ikke gi noen karakteristikk av situasjonen, men understreker at den er alvorlig og at det er viktig å få avklart hva EU vil gjøre før forhandlinger om en ny avtale starter i York i England om to uker.

En milliard i tap

– Konflikten er fortsatt vanskelig. Næringen forbereder nå et søksmål mot EU-kommisjonen som blir fremmet for EU-domstolen, sier administrerende direktør Audun Maråk i Fiskebåtredernes Forbund til NTB.

Norske fiskere lider store tap som følge av makrellforbudet. Siden avtalen ble brutt, er det bare tatt 6.900 tonn makrell av norske fiskefartøyer. Av Norges totale kvote på 190.000 tonn gjenstår 80.000 tonn, men de norske fiskerne er avskåret fra å fange fisken så lenge den bare står i EUs sone.

Mange av de 50 båtene som deltar i fisket hadde ikke engang rukket å starte å fiske sine kvoter før makrellen forlot norske farvann og svømte over i EUs sone. Nå risikerer mange store enkelttap. Næringen som helhet frykter et tap på opp mot 1 milliard kroner.

Første gang

Siden regelen om at fiskere fra Norge og EU kunne gå inn i hverandres farvann for å fange fisk kom inn i den bilaterale avtalen i 1994 har aldri de norske makrellfiskerne tidligere vært nødt til å benytte seg av muligheten. Kvotene har alltid latt seg fylle med fiske i eget farvann.

Når så behovet oppsto for første gang i år, oppleves det svært spesielt at EU med en gang stenger sin sone og med det bryter avtalen, forklarer statssekretæren.

– Dette nærmer seg en fiskekrig med EU, sier styrelederen i Fiskebåtredernes Forbund, Inge Halstensen.

Han sier til NTB at den bilaterale fiskeriavtalen mellom Norge og EU kan bli ofret i 2010.