Sonja Henies ishjerte

Da Sonja Henie besøkte byen Omaha i 1941 fikk hun et 45 kilos ishjerte. I 60 år tok byen vare på hjertet i påvente av Sonja Henies retur. Men hun kom aldri tilbake. I dag er det 100 år siden den norske skøytedronningen ble født. Foto: Scan-Foto / Faksimile.
Da Sonja Henie besøkte byen Omaha i 1941 fikk hun et 45 kilos ishjerte. I 60 år tok byen vare på hjertet i påvente av Sonja Henies retur. Men hun kom aldri tilbake. I dag er det 100 år siden den norske skøytedronningen ble født. Foto: Scan-Foto / Faksimile.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI 60 år tok byen Omaha vare på ishjertet til den norske skøytedronningen Sonja Henie. Deretter forsvant alle spor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I 1941 ga den amerikanske byen Omaha et hjerte av is til skøyteløperen Sonja Henie. Ishjertet skulle byen ta vare på i påvente av Sonja Henies retur. Men det norske skøyteesset kom aldri tilbake.

I dag er det 100 år siden Sonja Henie (1912 - 1969) ble født.

Det skulle ta mange år før ishjertet smeltet og ble borte.

Stor stjerne

Sonja Henie var ikke mer enn 14 år gammel første gang hun ble verdensmester. To år senere tok hun sin første av tre olympiske gullmedaljer. Hun ble filmdiva i Hollywood og stjerne i eget isshow.

Det var altså ingen hvem som helst som besøkte den amerikanske byen Omaha en kald februardag i 1941. På byens stadion, Ak-Sar-Ben Coliseum (Nebraska skrevet baklengs), skulle Henies isshow fremføres.

Fordi showet skulle åpne rundt valentinsdagen, fant kloke hoder ut at det var en perfekt anledning til å gjennomføre et PR-stunt for å gi ekstra oppmerksomhet til både showet og hovedpersonen selv, den 38 år gamle Sonja Henie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et ishjerte

Det var en mann ved navn Barney Oldfield som kom opp med ideen om å forære et ishjerte til den norske superstjernen. Oldfield hadde bakgrunn fra underholdningsindustrien og kjente Sonja Henie fra tiden i Hollywood.

I 1953 hadde Sonja Henie 33 isshow på Jordal Amfi i Oslo. Alle showene var utsolgt. Foto: Scanpix.I 1953 hadde Sonja Henie 33 isshow på Jordal Amfi i Oslo. Alle showene var utsolgt. Foto: Scanpix.

I 1941 var han stasjonert ved en militærforlegning utenfor Omaha, og han takket ja til forespørselen fra isshowets pressesjef om å finne på noe som kunne gi showet overskrifter i avisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men betingelsen var klar. Oldfield ville ha 200 fribilletter til sine medsoldater slik at de kunne se Sonja Henie på isen.

Oldfield brukte ikke mer enn femten minutter på å skape det 45 kilo tunge ishjertet, som var skåret ut av en stor blokk av grønn-blå is skaffet fra et kjølelager i Omaha. Ishjertet ble deretter lagt bak i en varebil og fraktet til Ak-Sar-Ben stadion hvor Sonja Henie gjorde seg klar til den store forestillingen «Sonja Henies Ice Revy».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere problemer

Den 13. februar 1941 bar en håndfull soldater ishjertet inn på omkledningsrommet til den norske skøytedronningen.

Sonja Henie tok tre OL-gull og 10 VM titler i kunstløp på rad. Her tar hun gull i OL i St.Moritz 1928, seksten år gammel.Sonja Henie tok tre OL-gull og 10 VM titler i kunstløp på rad. Her tar hun gull i OL i St.Moritz 1928, seksten år gammel.

Her startet imidlertid flere problemer. For varmen hadde fått det kalde hjertet til å begynne å smelte. Grønn-blå farge dryppet over hele gulvet. Og Sonja Henies forsøk på å signere den kalde gaven med en oppvarmet spiker viste seg også å være fånyttes.

For at ikke fiaskoen skulle bli komplett lovte Barney Oldfield å ta vare på ishjertet til neste gang Sonja Henie tok turen innom byen.

Men Henie røk uklar med ledelsen i Ak-Sar-Ben og forlot byen uten noen gang å komme tilbake.

Dermed ble ishjertet tatt med tilbake til kjølelagret Omaha Ice and Cold Storage hvor det ble oppbevart i en eske merket 'Sonja's valentine'. Og der ble hjertet liggende mens årene gikk og verden utenfor forandret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opp- og nedturer

For Sonja Henie fortsatte livet med både opp- og nedturer. Hun giftet seg to ganger, men begge ekteskapene endte med skilsmisse. Også økonomisk opplevde Sonja en nedtur. Etter en konflikt med sin tidligere arbeidsgiver, var hun nå tvunget til å reise over store avstander for å fremføre showet sitt.

Sonja Henie fotografert sammen med nåværende dronning Sonja og Kong Olav under åpningen av kunstsenteret i 1968. Foto: Scanpix.Sonja Henie fotografert sammen med nåværende dronning Sonja og Kong Olav under åpningen av kunstsenteret i 1968. Foto: Scanpix.

Etter hvert tok det henne med til Europa og også Oslo, som hun hadde forlatt mange år tidligere.

Den 23. august 1953 hadde Sonja Henies isshow premiere på Jordal Amfi i Oslo. Det ble en enorm suksess, en triumf for Sonja både kunstnerisk og økonomisk. I gjennom 33 forestillinger hadde 360.000 personer fra hele Norge sett showet.

Få år senere, i 1956, flyttet hun til Norge for godt og giftet seg med skipsreder Niels Onstad. Sammen bygde de opp en betydelig samling av moderne kunst. I 1968 åpnet ekteparet Henie-Onstad kunstsenter på Høvikodden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 12. oktober 1969, bare 14 måneder etter åpningen av kunstsenteret på Høvikodden døde Sonja av leukemi om bord i et fly hjem fra Paris. Norges fremste kunstløper gjennom tidene ble bare 57 år gammel.

Hva skjedde med ishjertet?

Da nyheten om det tragiske dødsfallet nådde Barney Oldfield i USA, dro han rett til kjølelageret i Omaha og la en rose på ishjertet som en symbolsk farvel til den tidligere isdronningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oldfield var også til stede i februar 1991 da presseklubben i Omaha markerte at det var femti år siden hjertet ble skåret ut av is. Like etter forsvinner de sikre sporene etter Sonjas ishjerte.

Ifølge tidligere leder for kjølelageret i Omaha, John Patterson forsvant ishjertet en gang rundt år 2000 uten at de vet hvor det ble av.

– Det var her for to, tre år siden, men det er her ikke nå. Vi har lett, men det har enten blitt lagt på nytt sted eller så har det smeltet, sa Patterson i et intervju med lokalavisen Midlands i 2003.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet RoadsideAmerica.com har mer konkrete opplysninger om ishjertets skjebne. Ifølge nettstedet prøvde bestyrerne på Omaha Ice and Cold Storage å finne et nytt sted til ishjertet.

De tok kontakt med både museer, lag og foreninger uten å nå fram.

Til slutt lot de bare hjertet smelte.

Vet du noe om saken? Send mail til sverre@abcnyheter.no.

Kilder: oldfields.org, Midlands, nebraskahistory.org, Henie-Onstad Kunstsenter, Wikipedia.

Les flere nyheter her