- Idretten fungerer som brobygger

<p><strong>ENGASJERT: </strong>Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener sport er ekstremt viktig i arbeidet med å bringe mennesker sammen - både person- og nasjonsmessig sett. (Foto: Scanpix). </p>
ENGASJERT: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener sport er ekstremt viktig i arbeidet med å bringe mennesker sammen - både person- og nasjonsmessig sett. (Foto: Scanpix).

<pEn engasjert Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim talte i dag i forbindelse med konferansen om sport for fred og utvikling på NIH i Oslo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IDRETTSHØYSKOLEN (ABC Nyheter): Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim åpnet dagens konferanse om sport for fred og utvikling, arrangert i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Raftostiftelsen, på Idrettshøyskolen (NIH) i Oslo.

En engasjert statsråd la ikke skjul på hvor viktig sport er i arbeidet med å skape fred og forståelse, både for enkeltmennesket og for nasjoner med en konfliktfylt hverdag.

- På flere områder er sport en arena hvor man kan bringe både mennesker og nasjoner tettere sammen. Idretten fungerer som en brobygger, startet Solheim med å si til de fremmøtte på NIH i hovedstaden.

- «De er som oss»

Dagens konferansen er en del av forskningsprosjektet Sport og Forsoning, som har vært et samarbeidsprosjekt mellom NUPI og Raftostiftelsen siden 2006 .Konferansen ble arrangert sammen med Sør-Afrikas ambassade i Norge, NIH og Norges idrettsforbund (NIF). Den knyttes også sterkt opp mot neste års fotball-VM i Sør-Afrika.

Solheim trakk frem tre områder hvor sport, og kanskje spesielt fotball, kan være en brobygger mennesker i mellom.

- Mange kan gjennom sport og fotball oppleve å møte mennesker på en arena hvor man er helt like. Gjennom idretten vil man få muligheten til å se at man er lik som dem man møter og med det kanskje får et mer positivt syn på mennesker de i utgangspunktet kanskje ikke ønsker å ha noe med å gjøre. Personer de har et konfliktfylt forhold til.

- «Se, de er som oss»-opplevelsen vil være viktig i arbeidet med å føre mennesker tettere sammen, sa Solheim på dagens konferanse.

Nasjonalfølelse

Miljø- og utviklingsministeren var én mange «storheter» som inntok talerstolen på Sognsvann i dag. På listen over de som hadde fått tilmålt tid på podiet fantes navn som Kjetil Siem (leder av den sør-afrikanske fotballigaen) og Dr. Irwin Kohza (sjef for fotball-VM 2010).

I tillegg til å snakke om enkeltmennesket, mente statsråden sport også er en faktor som kan virke samlende for nasjoner hvor indre uro er vanlig.

- Her i Norges samles alle rundt nasjonale utøvere, det være seg Egil Olsen fotballandslag eller skiløpere i viktige konkurranser. Gode prestasjoner på idrettsarenaen vil kunne gi folk en følelse av at de på et vis hører sammen.

Han mente også at idretten kan bidra til positiv sosial mobilisering.

- Man skal ikke undervurdere «The power of sports». Man kommer sammen både på et fysisk og psykisk plan, sa Erik Solheim som avsluttet innlegget med en historie for å illustrere hva han mente.

- Under fotball-VM i Mexico i 1970 valgte en mexicansk fengselsdirektør å slippe fri en rekke hardt straffedømte fanger fordi landet hadde slått Belgia med 1-0 i mesterskapet.

- Slike historier viser hvor mye glede idrett kan føre med seg og hvor viktig det kan være for nasjonalfølelsen.

Personvernpolicy