ISLANDS KRISEVil ha norsk kriselån

Oppfordrer til rimelig lån: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum (Sp), partileder Sigmundur Gunnlaugsson, alltingsmedlem Höskuldur Thórhallsson og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Foto: Thomas Vermes
Oppfordrer til rimelig lån: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum (Sp), partileder Sigmundur Gunnlaugsson, alltingsmedlem Höskuldur Thórhallsson og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIslands senterparti appellerte i dag til stortingspartiene om direkte kriselån.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Regjeringen vår har ikke gjort jobben med å se etter alternative lån for å skaffe penger i vår krisetid. Jeg tolker det slik at regjeringspartiene, Sosialdemokratene og islandsk SV, føler at de vil tape prestisje dersom de fikk lån fra Norge.

Det sier Sigmundur David Gunnlaugsson til ABC Nyheter.

Han er leder for Senterpartiets søsterparti på Island, Framsoknarflokkin, og hadde samtaler med stortingspartiene i Oslo torsdag, sammen med sitt altings-medlem Höskuldur Thórhallsson.

Framsoknarflokkin er i opposisjon til koalisjonsregjeringen mellom sosialdemokratene og SVs søsterparti VG, De venstregrønne, som til nå har vært uinteressert i alt annet enn IMF-lån.

Får ros av eks-minister

Höskuldur Thórhallsson og Per Olaf Lundteigen med peptalk utenfor Stortinget. Foto: Thomas VermesHöskuldur Thórhallsson og Per Olaf Lundteigen med peptalk utenfor Stortinget. Foto: Thomas Vermes

ABC Nyheter har tidligere rapportert at norsk Senterparti og Islands Framsoknarflokkurin går inn for et norsk lån på opptil 100 milliarder kroner, mens Islands regjering venter og venter på lån fra IMF - til svært strenge vilkår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Ögmundur Jónasson fra SVs søsterparti VG trakk seg nylig fra regjeringen fordi han ikke kunne vedstå seg deres holdning til IMF-lån og en omstridt avtale om at statens erstatningsansvar til 400.000 britiske og nederlandske kunder som ble rammet av konkursen i privatbanken Icesave.

Han applauderer Senterparti-initiativet:

- Tanken om et norsk lån til rimelig rente og uten ublu krav, er vakker og meget hederlig, sier Jónasson til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men SV uinteressert

- Men VG ikke interessert?

- Jeg kan bare snakke for meg selv. I tillegg er noen representanter i Alltinget enige med meg. Spørsmålet er mye større enn et partispørsmål. Det dreier seg om den islandske velferdsstatens framtid, sier eks-ministeren, som fortsatt sitter i Alltinget for VG.

Det norske finansdepartementet bekrefter at de fortsatt ikke har hørt noe ønske fra Islands regjering om utbetaling av et norsk lån uavhengig av IMF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge har Fremskrittspartiet for lengst krevd at regjeringen gir Island lån umiddelbart.

Arbeiderpartiet slakter Senterpartiets ønske om å utbetale lån til Island nå.

- Njet fra SV

Grunnen til Framsoknarflokkins besøk til stortingspartiene i dag, er at SVs finansminister Kristin Halvorsen ikke vil utbetale Norges lovede lån til kriserammede Island.

Ikke før Island har forpliktet seg til å innfri kravene fra Det internasjonale valutafondet IMF, Storbritannia og Nederland.

De tre krever alle at den islandske staten skal utbetale gigantbeløp i erstatning etter konkursen i den islandske privatbanken Icesave.

Gunnlaugsson og hans parti mener at omfanget av statens erstatningsansvar må prøves for en domstol. Det ønsker ikke den rødgrønne regjeringen i Norge, IMF, britene og nederlenderne å tillate.

- Opphengt i IMF

Gunnlaugsson tror regjeringspartiene, inkludert Halvorsen finansministerkollega Steingrímur J. Sigfússon, som også er partileder i VG, har blitt opphengt i IMFs betingelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De har hele tida påstått at vi ikke har noe alternativ til IMF-lån. De er redd for å tape prestisje dersom det skulle dukke opp gunstigere alternativer, hevder Gunnlaugsson.

- VG-lederen var faktisk den første som i fjor snakket om muligheten til et norsk lån. Men etter at han gikk i regjeringssamarbeid med sosialdemokratene, har han snudd, sier Gunnlaugsson.

Holmås vil ha ny debatt

SVs finanspolitiker Heikki Holmås møtte islendingene i formiddag.

- Jeg regner med at det vil bli en ny diskusjon om Island og lån når den nye regjeringen og stortingskomiteene blir klare fredag neste uke, sier Holmås til ABC Nyheter.

- Her hjemme forbinder man ikke SV med krav som Kristin Halvorsen har reist til nå,som betingelse for å utbetale lån til Island: At Island bøyer seg om kravene fra IMF, Storbritannia og Nederland i Icesave-striden?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi snakker om så store beløp at vi er nødt til å ha flere land som står sammen om å låne til Island, svarer Holmås.

- Ikke fått forespørsel

- Vil det hindre andre land å låne til Island om Norge gjorde som Færøyene og utbetalte lån uten Icesave-betingelser?

- Vi har ikke fått noen forespørsel fra Island om det. Den islandske regjeringen ønsker IMF-lånet, sier Holmås.

- Maktas koloniale ansikt

Den forhenværende helseministeren Ögmundur Jónasson føler press fra EU og de nordiske landene om betingelser som han mener vil undergrave samfunnet.

- Regjeringene med koloniale følelser tenker makt. Før sendte britene krigsskip til Island. Nå sender de IMF, sier eks-helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en åpenbaring for oss islendinger for å se hvordan maktas ansikt ser ut.

Når det kommer til det harde, tror regjeringene det er viktigere å beskytte eiendomsrett enn menneskerett, sier Jónasson til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Misfornøyd med hemmelighold

- Vår regjering ba oss å føre hemmelige forhandlinger. Dette er problemet med hele denne affæren, sier Jónasson.

- Hvis du snakker direkte til folk, viser det seg at vi får sympati når vi forklarer at vi er sinte og triste over hva våre uansvarlige bankfolk har gjort. Vi har alltid ønsket å oppfylle våre internasjonale forpliktelser. Alt vi ber om, er å finne ut rettslig hva disse rettighetene er, slår han fast.

- Vi venter på hva som kommer ut av disse forhandlingene. Min uenighet med mine partifeller, var at jeg ønsket en åpen debatt umiddelbart i Alltinget. Alltinget burde være startpunktet for denne prosessen, avslutter Jónasson.