OLJESELSKAPENENorge må gi gratis CO2-kvoter til oljeselskap

UTSATT FOR UTFLAGGING? EU mener olje- og gassutvinning skal ha gratis CO2-kvoter. Ellers blir de utkonkurrert av utlandet. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.
UTSATT FOR UTFLAGGING? EU mener olje- og gassutvinning skal ha gratis CO2-kvoter. Ellers blir de utkonkurrert av utlandet. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBransjen som mer enn noe annet forbindes med klimautslipp, skal ha gratis klimakvoter ifølge EUs forslag til nytt klimakvotesystem. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EUs KLIMAKVOTESYSTEM

EU og Norge har vedtatt et system for handel med klimakvoter som viktigste virkemiddel for å redusere klimautslippene.

EUs toppmøte desember 2008 vedtok et revidert EU-system for utslippskvoter (ETS) fra 2013, det vil si i perioden etter at den nåværende Kyoto-avtalen i FN har utløpt.

En ny klimaavtale skal etter planen vedtas i København i desember.

Ifølge EU-vedtaket om et revidert ETS, skal bedriftene som omfattes av kvotesystemet måtte kjøpe et stigende antall kvoter for sine utslipp fra 2013 til 2020.

El-produksjon skal i utgangspunktet betale for alle sine utslipp fra 2013. Andre virksomheter skal i utgangspunktet få en fallende andel gratiskvoter fra 80 prosent i 2013, til 30 prosent i 2020 og ingen gratiskvoter i 2027.

Men virksomheter som er utsatt for konkurranse og kan flytte til utlandet, skal altså unntas.

(ABC Nyheter): Et forslag fra EU til bransjer som skal få gratis klimakvoter i det nye klimakvotesystemet, omfatter olje- og gassutvinning.

Det betyr at Norge som deltaker i EUs klimakvotemarked, blir nødt til å gi store mengder gratis CO2-kvoter til petroleumsbransjen.

Fare for utflagging

ABC Nyheter meldte 21. september at EU vil velte ut gratiskvoter i store mengder til bransjer som risikerer utflagging og utkonkurrering fra land der klimaforurensning er gratis.

Ett av kriteriene for hvilke bransjer som skal velges ut til disse milde gavene fra samfunnet, er sektorer som eksporterer mer enn 30 prosent av sin omsetning.

Og det gjør jo norsk petroleumssektor.

Norsk stor-forurenser går fri

I 2008 var utslippene av klimagasser fra petroleumsvirksomheten 14,3 millioner tonn, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB-forsker Knut Einar Rosendahl er rimelig sikker på at Norge må forholde seg til de reglene som blir vedtatt i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dersom dette blir innført i Norge, vil det bety at offshore-sektoren vil få en veldig stor mengde kvoter. I dag må de kjøpe alle kvotene, sier Rosendahl.

- Gir bort store verdier

- I neste fase, altså etter 2012, vil de få tildelt gratiskvoter. Og utslippene fra denne sektoren er veldig stor, legger han til og slår fast:

- Det dreier seg om veldig store verdier som petroleumsutslippene får tilført.

- Vil det bety noe for realitetene i norske klimautslipp, eller bare en økonomisk overføring fra samfunnet til oljeselskapene?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et godt spørsmål. Slik jeg oppfatter det, vil dette gi et mindre incentiv til å redusere utslipp. Det vil gi økt lønnsomhet, og dermed incentiv for økt virksomhet og økte utslipp, svarer SSB-forskeren.

Kritiserer EUs gavmildhet

- Jeg er generelt skeptisk til for mye tildeling av gratiskvoter.

- Reglene de har lagt opp til i EU, er altfor sjenerøse og gir gratiskvoter til altfor mange sektorer som ikke hadde trengt det, mener Knut Einar Rosendahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OLF tar til etterretning

Direktør for næring og miljø i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Lars Arne Ryssdal, forteller at deres europeiske bransjeorganisasjon har kjempet for å opprettholde status, gratis CO2-kvoter. Det er særlig med henblikk på Nederland og Storbritannia.

- Vi ser det ikke som formålstjenlig å ta en kamp om dette i Norge, sier OLF-direktøren.

- Vi tar det til etterretning at gratiskvoter kan bli politikk for andre land. Dette beviser at norsk olje- og gassindustri er i en særstilling allerede ved at vi betaler alle kvoter, har CO2-avgift på toppen og har forventninger om ytterligere dyre tiltak på sokkelen i form av elektrifisering og andre ting, sier Ryssdal.

- Vil ikke gratiskvotene komme automatisk til dere all den stund Norge er med i EUs kvoteregime?

- Vi har ikke gått inn og studert hva Norge vil implementere, sier Ryssdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ganske katastrofalt

- Dette vil være ganske katastrofalt. Fra å betale 350 kr per tonn CO2 som de har gjort i Norge lenge på grunn av CO2-avgiften, skal det bli gratis å forurense, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

- Dette er virkelig det motsatte av hva selv Statoil-direktør Helge Lund sier. Regjeringen må gjøre alt de kan for å påvirke EU til å ikke gjøre dette, sier Haltbrekken.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra OLF og Lars Haltbrekken..