Meny

- Likkledet er en forfalskning

Likkledet i Torino regnes som kristendommens mest berømte relikvie. Men er det en forfalskning fra middelalderen, eller viser kledet virkelig Jesus? Foto: AP / Barrie M. Schwortz / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske forskere hevder å ha gjenskapt det berømte likkledet i Torino.

(ABC Nyheter): I et forsøk på å bevise at kristendommens mest berømte relikvie trolig er en forfalskning, har italienske forskere gjenskapt likkledet i Torino.

Kledet, som viser avtrykket av en korsfestet mannsperson, blir av de troende sett på som selve likkledet Jesus ble gravlagt i. Skeptikerne mener imidlertid at det dreier seg om en forfalskning fra middelalderen.

En karbondatering gjort av tre ulike laboratorier i 1988 ga støtte til skeptikerne og daterte kledet til en gang mellom 1260 og 1390.

Gjenstand for debatt

De siste årene har det imidlertid kommet velbegrunnede påstander om at dateringen ble gjort på et område som ble føyd til under en reparasjon i middeladeren, og at konklusjonen dermed er feil.

Skeptikerne har også hatt problemer med å forklare hvordan det anatomisk detaljerte avtrykket, gjengitt som fotografisk negativ, har vært gjort - med mindre et mirakel har funnet sted.

Men nå hevder den italienske kjemiprofessoren Luigi Garlaschelli ved Universitetet i Pavia at de har klart å gjenskape svøpet, ved hjelp av materialer og teknikker som var tilgjengelige i middelalderen.

– Vi har bevist at det er fullt mulig å lage noe som har de samme særtrekkene som likkledet, forteller Garaschelli ifølge den britiske avisen Daily Telegraph.

Forskerne planlegger å legge fram sine resultater på en konferanse om paranormalitet i nord-Italia senere denne uken.

Pigmenter og syre

I forsøket med å lage et tilsvarende likklede la forskerne en linduk over en frivillig, før de gnidde det inn med pigmenter som inneholdt spor etter syre. En maske ble brukt for å beskytte ansiktet.

Pigmentet ble deretter kunstig foreldet ved å varme kledet i en ovn, før de deretter vasket det.

Prosessen fjernet pigmentet fra stoffet, men etterlot et uskarpt, nedtonet avtrykk tilsvarende det som befinner seg på det berømte likkledet i Torino.

Ifølge kjemiprofessoren har pigmentene fra det originale kledet bleknet naturlig i løpet av årenes løp.

Forskerne la også til svimerker og flekker av blod og vann for en ekstra effekt.

Religiøs betydning

Til tross for at likkledet i Torino regnes for å være kristendommens mest berømte relikvie, har den romersk-katolske kirke vært svært forsiktige med å omtale kledet som Jesu likklede.

For Kirken er likkledets religiøse betydning viktigere enn spørsmålet om dets ekthet.

Uttrykket kirken selv bruker er at «den ekstraordinære gjenstanden får oss til å minnes Jesu lidelse og død».

Det kjente kledet oppbevares i Johannes Døperens katedral i Torino i Italia. Det ble sist vist fram for offentligheten i år 2000. Neste år skal det stilles ut igjen.

Vatikanet har gitt beskjed om at kledet ikke skal røres før den tid.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus