Meny

– Norge verdens beste land å bo i

Norge troner igjen øverst i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge ligger nok en gang på topp i FNs årlige rangering av landene hvor det er best å leve.

Rangeringen av de 182 landene på listen er gjort av FNs utviklingsprogram (UNDP), basert på kriterier som forventet levealder, skrive- og leseferdigheter, skolegang og bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Også flere ganger tidligere har Norge tronet øverst i kåringen.

I år ligger Australia, Island, Canada og Irland rett under førsteplassen. I den andre enden av listen finner vi Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Niger, som alle er blant de ti landene med lavest human development index.

Rangeringen er basert på tall fra 2007, med andre ord før finanskrisen skapte problemer for mange land rundt om i verden.

Kina bykser fram

Kina er landet som har hatt størst framgang siden forrige rangering i arbeidet med å bedre levekårene for sine innbyggere. På årets liste ligger Kina på 92. plass, sju plasser høyere enn i fjor. Årsaken er blant annet høyere inntekter, lengre forventet levealder og forbedringer innen utdanningssystemet.

Fortsetter under bildet

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

De fleste landene nederst på listen ligger i Afrika. Aller nederst er Niger, hvor den forventede levealderen er 50 år – 30 år kortere enn i Norge.

– Mange land har opplevd tilbakeslag de siste tiårene, i møte med økonomisk nedgang, konfliktrelaterte kriser og hiv/aids-epidemien. Og dette var før følgene av den globale økonomiske krisen gjorde seg gjeldende, heter det i en uttalelse fra UNDP.

Kongo fattigst

Halvparten av befolkningen i de fattigste 24 landene er analfabeter, mens 20 prosent kan lese og skrive blant landene rundt midten av listen.

Målt etter BNP per capita er de 35.000 innbyggerne i Liechtenstein de rikeste i verden. Takket være 15 banker og en rekke andre finansselskaper blir BNP per innbygger på hele 498.000 kroner i det vesle fyrstedømme.

Det fattigste landet er Kongo, hvor gjennomsnittsinntekten ligger på 1.738 kroner i året.


UNDPS årsrapport

* Migrasjon eller forflytning er for første gang tema for årsrapporten fra FNs utviklingsprogram UNDP. Rapporten påviser:

*Tallet på personer som flytter fra ett land til et annet har ligget stabilt på rundt 3 prosent av verdens befolkning de siste 50 årene.

*De aller fleste migranter – anslagsvis 740 millioner mennesker – flytter innen eget land.

* Om lag 200 millioner mennesker forflytter seg til andre land – de aller fleste fra ett utviklingsland til et annet, eller mellom industriland.

*Færre enn 70 millioner mennesker flytter fra et utviklingsland til et industriland.

*Mindre enn 1 prosent av innbyggerne i Afrika har flyttet til Europa.

*Flyktninger som har forlatt sitt eget land utgjør om lag 14 millioner mennesker, ca 7 prosent av verdens migranter.

*De aller fleste flyktninger, ca 26 millioner, flykter innen eget land.

*Cirka 500.000 personer reiser hvert år til industrialiserte land og søker asyl. (NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus