Meny

Slaughters rykte

Karin Slaughter er aktuell med krimromanen "Mørk Treenighet".
Karin Slaughter er aktuell med krimromanen "Mørk Treenighet".

Hun har et rykte på seg for å utsette sine kvinnelige karakterer for ekstreme overgrep. Det er ufortjent, mener Karin Slaughter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karin Slaughter

Født: 6 Januar 1971

Bor i Atlanta, Georgia i USA.

Navnet er hennes virkelige navn.

Forbilde: Dolly Parton

Aktuell med: Krimboka «Mørk Treenighet»

Hjemmeside

- Dette blir gøy, sier Karin Slaughter.

Det blir ikke det. For sent skjønner jeg at det kommer til å bli et mareritt. Jeg lukker øynene og håper at det snart skal være slutt. Jeg klamrer meg fast for livet. Knærne mine skjelver ukontrollert i det jeg slynges hardt med overkroppen først mot bakken. Jeg ber til en gud jeg ikke tror på. Etter det som virker som en evighet er det endelig over.

- Går det bra med deg? Du så litt redd ut der oppe, kommenterer forfatteren.

Hun ser bekymret bort på meg mens det åpne gulvet lukker seg under oss.

Det var krimforfatterens forslag at vi skulle gjøre intervjuet på Liseberg.

Bestselger

- En må aldri slutte å gjøre ting en er redd for, sier Slaughter.

- Jeg tror at redsel handler om å være usikker på hva som kan komme til å skje, forteller forfatteren.

Vi sitter foran peisen på en kafè i fornøyelsesparken. Rett over gaten holder Nordens største bokmesse til. Slaughter er i Sverige for å markedsføre boken «Mørk Treenighet», som kom ut tidligere i år på norsk.

I to dager har hun sett ned på berg og dalbanene fra vinduet i hotelltårnet. Iført regnponcho med Lisebergkaninen på med et barnslig smil og latter er det lett å glemme at Karin Slaughter er en av verdens største krimforfattere.

Hun har solgt 17 millioner bøker og vært på nummer èn på bestselgerlisten i Storbritannia, Irland, Australia, Tyskland og Nederland.

Ufortjent rykte?

Man kan vel neppe komme lenger unna det Karin Slaughter skriver om enn der vi sitter i Lisebergs sorgløse familievennlige atmosfære.

Slaughter har blitt invitert til bokmesse fordi hun skriver ekstremt brutalt om overgrep på kvinner.

- Jeg forstår ikke helt hvorfor jeg har fått det ryktet. Menn som skriver krim får ikke et rykte når de skriver om grov vold og seksuelle overgrep. I mine bøker så er det faktisk ofte menn som blir drept. Jeg lar også ofte kvinner som utsettes for overgrep overleve, kommenterer Slaughter.

Forfatteren ser sine egne bøker som et møte mellom fiksjon og virkelighet. Hun har et bevisst forhold til at mange kjenner seg igjen i virkeligheten hun beskriver.

- Jeg vet at jeg skriver en historie om noe som er veldig personlig for mange kvinner.

- Jeg vet at jeg skriver en historie om noe som er veldig personlig for mange kvinner, og får mange brev fra kvinner som har vært utsatt for overgrep. Derfor vil jeg skrive om det på en måte som er realistisk, sier Slaughter alvorlig.

- Det er et rot

Hvert år blir en kvart million kvinner i USA voldtatt, forteller hun.

- De eneste vi hører om er de som blir drept. Det er et rot med kvinnene som overlever. De er vanskeligere å forholde seg til. Voldtekter i USA kommer ikke på nyhetene og fører sjelden til en dom i rettssystemet. Derfor er det viktig å snakke om disse tingene, sier Slaughter.

Å bare å skrive om voldtekt i forbindelse med drap er en lett utvei, mener hun. Forfatteren håper at bøkene hennes skal kunne starte en dialog om voldtekt og vold mot kvinner

- Når jeg skriver om kvinner som blir voldtatt og overlever så må jeg også skrive om hva som skjer med de etterpå. I en av krimseriene mine har en av karakterene vært utsatt for seksuelle overgrep. Som en konsekvens av det gjør hun mange valg som er dårlige for henne. Det er noe som er tilfellet for kvinner som har blitt misbrukt. Det er mer sannsynlig at de blir alkoholikere og misbruker narkotika. De setter seg selv i dårlige situasjoner som gjør dem sårbare og som gjør at flere ender opp med å bli voldtatt igjen. Hvis det finnes et budskap i bøkene mine så handler det om at vi i blant kan være vår egen verste fiende, forteller Slaughter.

Et annet perspektiv

Forfatteren mener at nettopp forventningen om at kvinnelige forfattere ikke skal skrive inngående om grov vold og seksuelt misbruk av kvinner, er en god grunn til å gjøre det.

- Det er jo ofte vi kvinner som utsettes for disse overgrepene. Derfor tror jeg at jeg kan beskrive det fra et annet perspektiv og med en nærhet som kanskje vil være vanskeligere for mannlige forfattere. Jeg skriver inngående om sanser, smak, følelser og atmosfære. Det tror jeg gjør at hendelsene virker sterkere på leseren, sier krimforfatteren.

Hva tenker du om det å skrive underholdende samtidig som du beskriver et alvorlig sosialt problem ?

- Mitt syn er at forfattere i hovedsak skal underholde leserne sine. Jeg tror at mange som skriver bøker glemmer det. De glemmer å gi boken et plot for eksempel. Krim har alltid handlet om sosiale problemer. Det har den gjort helt siden Charles Dickens. Henning Mankell skriver om alkoholisme, og gjør det underholdende. Du kan argumentere at bibelen handler om nød og ulykke, men det er mange som kjøper den, sier Slaughter.

Krimsjangeren blir jo nettopp kritisert fordi vold mot kvinner blir underholdning. Hva mener du om det? - Jeg tror at det er et stort feilgrep å fortelle folk hva de bør og ikke bør lese.

- Jeg tror at det er et stort feilgrep å fortelle folk hva de bør og ikke bør lese. Jeg syntes at det er en elitistisk holdning. La folk lese bøkene sine i fred, og la de glede seg over dem. De som leser bøkene mine fordi de vil ha sex og action kan gjøre det, men de som vil finne noe som handler om noe dypere kan finne det også. Jeg liker bøker som kan eksistere på forskjellige nivåer. For meg er det det god litteratur handler om, sier forfatteren.

Undervurderes

Hun er en av verdens best selgende krimforfattere. Likevel er hun langt fra en av de som får mest oppmerksomhet og omtale.

Til tross for at kvinnelige krimforfattere har en sterk tradisjon bak seg mener Slaughter at kvinner som skriver krim blir undervurdert og oversett i langt større grad enn sine mannlige kolleger.

- Vi bør ikke si kvinnelig forfatter eller mannlig forfatter. Alt er bare forfatter. Min følelse er at de ikke så gjerne blir satt pris på kvinnelige forfattere som skriver krim. Jeg syntes for eksempel at Liza Marklund og Karin Fossum skriver fantastisk. Nå skriver Marklund en bok sammen med James Patterson. Det gjør meg fortvilet at jeg vet at hun vil få mer oppmerksomhet fordi hun skriver med ham. Hun er slik en fenomenalt sterk forfatter, sier Slaughter.

Gjør det deg ukomfortabel at det at du hele tiden blir bedt om a snakke om det du skriver i sammenheng med at du er kvinne?

- Det er en grunn til at folk ikke vil snakke om disse tingene. De tror at om vi bare ignorerer det så blir det borte, men det gjør ikke det. Slik som ting er nå mener jeg at det er noe vi bør snakke om.

- I Georgia har vi et uttrykk som heter «Ingen liker en sint kvinne». Det er sant. Men det er vanskelig å ikke bitter av at man vurderes annerledes. Jeg er ikke så mye sint som forvirret. Jeg har solgt 17 millioner bøker, så jeg bekymrer meg likevel ikke så mye, smiler forfatteren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:19 Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York01:10 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo00:33 Politijakt på skoranere i Oslo00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet
Siste nytt
03:19NorgeHareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Verden10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York01:10NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo00:33NorgePolitijakt på skoranere i Oslo00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus